Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η Τέχνη της Ξερολιθιάς (βίντεο)

Tην εγγραφή της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στην 13η ετήσια συνεδρία της, που πραγματοποιείται στο Πορ-Λουί, Δημοκρατία του Μαυρίκιου από τις 26 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018, με βάση τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλε η Κύπρος, σε συνεργασία με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σλοβενία.


Την Κύπρο στη συνάντηση εκπροσωπούν η Δρ Άγγελα Νικολάου-Κονναρή και η Δρ Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου, εμπειρογνώμονες για θέματα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην UNESCO Φωτεινή Παναγή.

Η τέχνη της ξερολιθιάς αναφέρεται στην κατασκευή κτισμάτων με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό κονίαμα (εν ξηρώ). Οι ξερολιθικές κατασκευές είναι άλλοτε έντονα ορατές, όπως εκτεταμένα εντυπωσιακά σύνολα βαθμιδωτών καλλιεργειών (δόμες), και άλλοτε διακριτικές και ταπεινές, όπως γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης κτίσματα.

Η τέχνη της ξερολιθιάς συνδέεται με έθιμα και πρακτικές που σχετίζονται με την παραδοσιακή οργάνωση του αγροτικού κυρίως χώρου, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε περιοχής (ορεινής, ημιορεινής, παράλιας) και με τη λειτουργία της κατασκευής. Η γνώση για την τέχνη της ξερολιθιάς μεταβιβάζεται με τρόπο προφορικό από γενιά σε γενιά, παράλληλα με την πρακτική της εφαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου. Η μετάδοση των τεχνικών διαμόρφωσης και αξιοποίησης του αγροτικού χώρου γίνεται κατά τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών, στις οποίες μετέχουν τα περισσότερα (νεαρά και ηλικιωμένα) μέλη της κοινότητας.

Η διαδικασία εκμάθησης της τέχνης της ξερολιθιάς σχετίζεται με το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινωνία, ενώ ταυτοχρόνως εκφράζει την οικογενειακή αλληλεγγύη και την παράδοση. Σήμερα, στην Κύπρο ξερολιθιές διασώζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις ορεινές (Πιτσιλιά, Σολέα, Μαραθάσα) και ημιορεινές περιοχές (κρασοχώρια Λεμεσού, οικισμοί Ακάμα) και σε μικρότερο στις πεδινές (Κάμπος Μεσαορίας, οικισμοί Λάρνακας) και τα παράλια.

Πρόκειται για την τέταρτη εγγραφή της Κύπρου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά το Λευκαρίτικο Κέντημα (2009), τα Τσιαττιστά (2011) και τη Μεσογειακή Διατροφή (2013). Η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα έχουν επίσης υποβάλει την υποψηφιότητα του στοιχείου «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική» για εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο, η οποία θα εξεταστεί το 2019. Ο Αντιπροσωπευτικός Κατάλογος για την ΑΠΚ της UNESCO δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό με στόχο τη διάδοση και διατήρησή της, την καλύτερη επίγνωση της σημασίας της και την ενθάρρυνση του διαλόγου με σεβασμό στην πολιτισμική πολυμορφία. Μετά από πρόταση των ενδιαφερομένων κρατών-μελών και με βάση αυστηρά κριτήρια, στον Κατάλογο εντάσσονται αντιπροσωπευτικά στοιχεία της ΑΠΚ της ανθρωπότητας.

Από το Πορ-Λουί της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου, η Δρ Νικολάου-Κονναρή μετέφερε ιδιαίτερα ικανοποιημένη τις διθυραμβικές κριτικές του Σώματος Αξιολόγησης (Evaluation Body) για την ποιοτική τεκμηρίωση του πολυεθνικού φακέλου υποψηφιότητας, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία και συντονιστικό ρόλο της Κύπρου (Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO) και της Ελλάδας (Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Η διαδικασία ετοιμασίας, υποβολής και αξιολόγησης της αίτησης διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Στον χαιρετισμό της προς τη Διακυβερνητική Επιτροπή, η κ. Κονναρή τόνισε την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ των συντονιστριών χωρών, Κύπρου και Ελλάδος. Αναφέρθηκε, ακόμη, στη σημαντική συμβολή της αρχιτέκτονα και μηχανικού περιβάλλοντος Αντωνίας Θεοδοσίου και της αρχιτέκτονα μηχανικού Αναστασίας Πήττα για την ετοιμασία του φακέλου εγγραφής της ξερολιθιάς στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 καθώς και για την πραγματοποίηση εργαστηρίων και συνεδρίων με θέμα τη διάσωση παραδοσιακών ξερολιθιών της Κύπρου.

Η Δρ Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντική η συμπερίληψή του στοιχείου το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο, εφόσον την τέχνη αυτή η Κύπρος τη μοιράζεται και με άλλες χώρες, συμβάλλοντας σε μια κοινή προσπάθεια διατήρησης και συνέχισής της. Ως αποτέλεσμα διαλόγου του ανθρώπου με το περιβάλλον, και αμφίδρομης επίδρασης, το στοιχείο αυτό έχει ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο και έχει αποτυπωθεί ως ιστορικό τοπίο σε πολλές περιοχές του νησιού, ειδικότερα στην περιοχή των κρασοχωριών Λεμεσού και Πάφου. Οι εκτεινόμενες σε μήκος χιλιομέτρων δόμες, συγκρατούν το χώμα των αμπελιών με την απαραίτητη υγρασία, εμποδίζοντας τη διάβρωσή του. Ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ιδιότυπο ζωντανό βιότοπο. Τη σημασία τους για την αμπελοκαλλιέργεια μαρτυρούν τα λόγια που απευθύνει το ίδιο το αμπέλι στον καλλιεργητή του, σύμφωνα με την κυπριακή παροιμία, Κάμε μου τοίχο να σε κάμω τοίχο, δηλαδή ισχυρό οικονομικά».
https://www.argolikeseidhseis.gr/


Ποταμός, υποδοχή Τσιτσίλια το 1933

ΛΑΚΩΝΙΑ.Δήμος Ευρώτα: Διανομή τροφίμων στους ωφελούμενους της επισιτιστικής συνδρομής


Δωρεάν διανομή τροφίμων στους ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ θα πραγματοποιήσει ο δήμος Ευρώτα την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, από τις 10.00′ έως τις 13.30′ στο κλειστό γυμναστήριο Βλαχιώτη.
Ωφελούμενοι είναι αποκλειστικά οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης οι οποίοι δηλώνουν στην αίτησή τους την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διανομών ΤΕΒΑ. Η ενημέρωση των δικαιούχων πραγματοποιείται με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των προϊόντων είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικού εγγράφου απ’ όπου να προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
Τέλος, παρακαλούνται να τηρήσουν αυστηρά τις ώρες προσέλευσης.
Πληροφορίες στο τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ευρώτα και στο τηλέφωνο 27353 60026.

Έτοιμος ο βιολογικός καθαρισμός της Νεάπολης!


Η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης Βοιών  ολοκληρώθηκε και οι κάτοικοι στο επόμενο δίμηνο θα κληθούν να συνδεθούν, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης εκφράζει την ιδιαίτερη
 ικανοποίησή του για την αποπεράτωση του έργου, τονίζοντας τα εξής:
«Ο βιολογικός καθαρισμός, έργο απαραίτητο για την προστασία του θαλασσίου και χερσαίου περιβάλλοντος, γίνεται πραγματικότητα μετά από δεκαετίες.
Η παρούσα δημοτική αρχή συνεχίζοντας τις προσπάθειες των προηγούμενων, κατάφερε να υλοποιήσει το έργο μέσα από πολλές αντιξοότητες.
Η διαδικασία του διαγωνισμού και η ανάδειξη των αναδόχων εταιρειών, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα. Η εκτέλεση του έργου, επίσης (σσ δύσκολη), καθόσον στο υπέδαφος της Νεάπολης υπάρχει σχεδόν παντού υψηλά υδροφόρος ορίζων και σαθρά και αμμώδη εδάφη.
Η ικανότητα, η μεθοδικότητα και η επιμονή που επιδείξαμε σαν δημοτική αρχή, συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση του έργου» υπογραμμίζει ο κ. Τριχείλης.
Ο δήμαρχος Μονεμβασίας προσθέτει ότι «οι συνεχείς καταγγελίες ιδιαίτερα από ένα δημότη, καθώς και οι μηνύσεις και οι αγωγές εναντίον του έργου και εναντίον μου, δυσκόλεψαν και καθυστέρησαν την εκτέλεσή του.
Ο βιολογικός καθαρισμός θα λειτουργήσει σωστά με τη βοήθεια όλων των δημοτών, οι οποίοι πρέπει να συνδεθούν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να τον χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών, χωρίς να ρίχνουν παράνομα βοθρολύματα.   Θα ακολουθήσει επόμενη ανακοίνωση σχετικά με την προετοιμασία για τη σύνδεση των παροχών, η οποία θα αποσταλεί και σαν επιστολή στους υπόχρεους για τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο».
http://www.lakonikos.gr

Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 26 Βουλευτών της ΝΔ για τη ΔΕΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
\

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 26 Βουλευτών της ΝΔ, με θέμα:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία»

Για καθεστωτική λογική απέναντι στις εταιρείες του δημοσίου και παντελή έλλειψη οικονομικής διαχείρισης στο θέμα της ΔΕΗ, κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, σε Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν 26 Βουλευτές της ΝΔ, για την μετατροπή της ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία.
Ο βουλευτής υπενθύμισε τη μεταστροφή της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα μέσα σε τέσσερα χρόνια για τη ΔΕΗ, αναφερόμενος σε άρθρο του τελευταίου, ο οποίος τότε μιλούσε για έγκλημα οικονομικό και εθνικό, εκποίηση και διάλυση της ΔΕΗ:
«Τι έκανε σήμερα με τη ΔΕΗ ο πρωθυπουργός που τάχα έβαζε τα στήθη του μπροστά για να τη διασώσει από το ξεπούλημά της όπως έλεγε τότε; Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια κατάφερε να την κόψει σε φιλέτα, να την απαξιώσει και να την μετατρέψει από έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο, που απειλεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους καταναλωτές. Τι πέτυχε ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του αυτά τα χρόνια; Όχι φυσικά να μην την ξεπουλήσει, όπως υποσχόταν στους αφελής συντρόφους του, αλλά και στους πολίτες, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Να την απαξιώσει και να την οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ζημιών και χρεών και να ετοιμάζει εκατοντάδες απολύσεις με ταυτόχρονες αυξήσεις στα τιμολόγια. Μέχρι και χαράτσι για την πληρωμή του λογαριασμού με τον κλασικό τρόπο επέβαλλε στους πολίτες!» σημείωσε.

Ο Κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 64%, η χρηματιστηριακή της αξία μειώθηκε κατά 84%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν.
«Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά η κυβέρνηση προχωράει στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα, αλλά και να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής, αρκετή από την οποία εξάγεται στο εξωτερικό».
Όπως είπε, χαρακτηριστικό της κατάντιας που οδήγησαν την ΔΕΗ οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι οι καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών για καθυστερήσεις σύνδεσης παροχής ρεύματος. Μιας εταιρείας που ο πρόεδρος που η ίδια η Κυβέρνηση διόρισε, την φόρτωσε με πάνω από ένα δις έκτακτες δαπάνες. «Αυτήν τη ΔΕΗ θέλατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;» είπε.
Αναφερόμενος στην εξαγορά της εταιρείας ενέργειας των Σκοπίων από τη ΔΕΗ διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να χρωστάτε τόσα χρήματα σε εταιρείες, να μην έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν υπεργολαβικά στα εργοτάξια και στα ορυχεία και να πηγαίνετε να αγοράζετε μια εταιρεία σε μια τέτοια κρίσιμη πολιτική περίοδο, σε ό,τι έχει να κάνει με το σκοπιανό».
Τέλος, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τις κινήσεις της Κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ και ζήτησε να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις:
-Είναι αλήθεια κύριε Υπουργέ ότι στη ΔΕΗ επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής σας και σύζυγος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ ότι η ΔΕΗ έχει πλέον σταματήσει να πληρώνει τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες, ότι για να ανανεώσει τα δάνειά της η ΔΕΗ, αναγκάστηκε να δώσει ενέχυρο σε μετοχές δικής της ιδιοκτησίας;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ ότι πλέον η ΔΕΗ κάθε μήνα που λειτουργεί δημιουργεί ζημίες της τάξεως των 60-80 εκ το μήνα;
-Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ ότι η εταιρεία Qualco – μια εταιρεία που πήρε 20 εκ. ευρώ για να μαζέψει τα χρέη της ΔΕΗ- ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού μεγαλουπουργού της Κυβέρνησής σας;
- Είναι αλήθεια ότι πριν από λίγο καιρό, συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού του Προέδρου της ΔΕΗ διορίστηκε ως νομική σύμβουλος στην εταιρεία. Επίσης, μαζί της διορίστηκε ως
νομική σύμβουλος και η κόρη ενός άλλου υποψηφίου προέδρου ενός ασφαλιστικού φορέα, τον οποίο προσπαθήσατε να φέρετε στην Βουλή για να διορισθεί πρόεδρος αλλά δεν έγινε. Διότι αποκαλύφθηκαν τα χρέη τα οποία είχε απέναντι στον ασφαλιστικό φορέα τον οποίο θα τον βάζατε πρόεδρο.
Παρακολουθείστε όλη την ομιλία εδώ

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ

\
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ
ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
 
Ἐν Κυθήροις τῇ 29ῃ Νοεμβρίου 2018
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
Τήν Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, μνήμη τῆς Ἁγίας Βαρβάρας καί τοῦ ἁγίου Ἱερομάρτυρος Σεραφείμ Ἀρχιεπισκόπου Φαναρίου τοῦ Θαυματουργοῦ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ ἄγει τά Ὀνομαστήρια του.
Τήν Δευτέρα τό ἀπόγευμα 3-12-2018ὥρα 6 θά τελεσθῇ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ἱερόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας Κυθήρων μέ Ἀρτοκλασία καί Θεῖο Κήρυγμα.
Τήν Τρίτη τό πρωΐ καί ὥρα 7-10.30 θά τελεσθῇ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικήτα Καλάμου.
Τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας ἡμέρας ὁ Σεβασμιώτατος δέν θά δεχθῆ ἐπισκέψεις εἰς τό Ἐπισκοπεῖο τῆς Χώρας, λόγῳ τῶν ἐργασιῶν ἀποκαταστάσεως τοῦ οἰκήματος.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (7-10/12/2018)

Ἐν Κυθήροις τῇ 28ῃ Νοεμβρίου 2018
Ἀριθ. Πρωτ.: 628
ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον καί 
τόν Χριστώνυμον Λαόν
τῆς Ἱερᾶς ἡμῶν Μητροπόλεως 
Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων
«Γνωρίζει πᾶσα ὑφήλιος, Νικόλαε τρισμάκαρ τά θαύματα, τῶν σῶν ἀρετῶν τό πέλαγος, πένητες 
τόν προστάτην, καί ὀρφανοί, χῆραι τόν τροφέα, καί τυφλοί τόν ὁδηγόν, πάντες τόν πρόμαχον»
Ἀγαπητοί μου Ἀδελφοί καί Συλλειτουργοί,
Ἀδελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά˙
Εὐλογημένη ἄς εἶναι ἡ ἁγία περίοδος τῆς νηστείας τῶν Χριστουγέννων τήν ὁποίαν διανύουμε.
Εὑρισκόμεθα εἰς τό μέσον περίπου τῆς Ἁγίας Τεσσαρακοστῆς τῶν Χριστουγέννων καί ὁ πνευματικός ἀγώνας τῆς διπλῆς νηστείας, σωματικῆς καί πνευματικῆς, τῆς καθάρσεως ἀπό τά πάθη καί τίς ἀδυναμίες μας μέ τό Ἱερό Μυστήριο τῆς Μετανοίας καί Ἐξομολογήσεως καί τῆς προσευχῆς καί πνευματικῆς ἀνατάσεως μέσα στήν ἅγια ἀτμόσφαιρα τῆς λατρευτικῆς καί μυστηριακῆς ζωῆς τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας συνεχίζεται.
Εἰς τόν ἱερόν αὐτόν ἀγῶνα προέχει ὁ στόχος τῆς καταλλαγῆς μας μέ τόν Πανάγιο Θεό, τούς συνανθρώπους μας καί τήν συνείδησί μας. Καί εἰς τά καθήκοντα πρός τόν πλησίον μας πρωτεύει τό χρέος τῆς ἐλεημοσύνης καί φιλανθρωπίας. «Τό ἡμῶν πλεόνασμα εἰς τό ἐκείνων ὑστέρημα». Ἄλλωστε ἡ ἔννοια τῆς σωματικῆς νηστείας εἶναι μέ τήν περικοπή τῶν ἀρτυσίμων τροφῶν καί δαπανῶν νά ἐνισχύωνται οἱ πτωχοί καί πένητες ἀδελφοί μας.
Ὅπως γνωρίζετε, κατά τά 14 χρόνια τῆς Ἀρχιερατείας μου ὡς Μητροπολίτης Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων, μετά τήν πανηγυρική ἑορτή τοῦ Ἁγίου Νικολάου, τοῦ ἁγίου Προστάτου τῶν ὀρφανῶν καί χηρῶν, τοῦ τροφέως τῶν πενήτων, τοῦ πλουτιστοῦ τῶν πτωχῶν, κατά τόν ἱερό Ὑμνογράφο, διενεργεῖται ὁ Ἔρανος τῆς Ἀγάπης εἰς τήν μικρή καί ἀκριτική πρός νότον Μητροπολιτική μας Ἐπαρχία. Μέ τό προϊόν τοῦ Ἐράνου Ἀγάπης στήν πτωχή μας Τοπική Ἐκκλησία, τό ὁποῖο πάντοτε εἶναι σημαντικό καί ἀξιόλογο, τηρουμένων τῶν ἀναλογιῶν, ἐνισχύονται τό κατά δύναμιν πτωχές καί ἄπορες οἰκογένειες καί τά μοναχικά πρόσωπα, καί ἡ ἀγάπη τοῦ ἐνανθρωπήσαντος δι΄ ἄκραν ἀγαθότητα καί φιλανθρωπίαν Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ θωπεύει καί ἐνισχύει τίς πονεμένες καρδιές.
Παρακαλεῖσθε καί ἐφέτος, εἰς τόν δύσκολο καιρό τῆς συνεχιζομένης οἰκονομικῆς καί ὄχι μόνο κρίσεως νά ἐνισχύσετε μέ ἱλαρά καρδία ἐκ τοῦ περισσεύματος ἤ ἐκ τοῦ ὑστερήματος (πού ἔχει καί μεγαλύτερη ἀξία) τήν προσπάθεια αὐτή τοῦ Ἐράνου Ἀγάπης, ὅπως καί κατά τά προηγούμενα ἔτη, ὅταν ὁ ἱερεύς τῆς ἐνορίας σας, μέ κλιμάκιο συνεργατῶν του, περάση ἀπό τό σπίτι ἤ τό κατάστημα σας κατά τάς ἡμέρας τοῦ Ἐράνου(7,8,9,10 Δεκεμβρίου) «Ὁ ἐλεῶν πτωχόν, δανείζει Θεῷ ».
Εὐχόμενος ἀπό καρδίας πᾶσαν παρά Κυρίου Παντοκράτορος εὐλογίαν σέ σᾶς, στίς οἰκογένειες καί ὅλους τούς συνανθρώπους μας, στό δοκιμαζόμενοἜθνος μας καί ὅλον τόν κόσμον, διατελῶ,
Μέ ἄπειρες πατρικές εὐχές καί εὐλογίες
Ὁ Μητροπολίτης
†Ὁ Κυθήρων Σεραφείμ

ΚΥΘΗΡΑΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΘΗΝΩΝ 1-2/12/2018

Κατά την επίσκεψή σας, θα βρείτε πλήθος τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που ετοιμάστηκαν από τις Κύριες του Συλλόγου, είτε είναι ευγενική προσφορά Κυθήριων Επαγγελματιών του νησιού μας. Το Bazaar διοργανώνεται από το Τμήμα Γυναικών της Κυθηραϊκής Αδελφότητας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ-Νέα Δράση Έναρξη Λειτουργίας ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ στο Νοσοκομείο Κυθήρων



ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ




Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στα Αντικύθηρα


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:32 σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Αντικυθήρων σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 35 χιλιόμετρα ανατολικά των Αντικυθήρων και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.
http://www.enikos.gr

Σεισμός ανατολικά της Λακωνίας - Αισθητός σε αρκετές περιοχές

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/11) στις 02:32, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, στο Μυρτώο πέλαγος.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2χλμ.
728792.local

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 64χλμ. ανατολικά της Σπάρτης σύμφωνα με το EMSC.
H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,7 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 4χλμ, και επίκεντρο 45χλμ. βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών.
Σύμφωνα με τους αναγνώστες του Newsbomb.gr, ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου και στην Αττική.
https://www.newsbomb.gr