Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Δέντρων Επτανήσων στην Στρογγυλή Κέρκυρας

Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Δέντρων Επτανήσων στην Στρογγυλή Κέρκυρας

Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας ύστερα από τα αποτελέσματα της επιστημονικής μεθόδου, έρευνας και εκτίμησης για την ηλικία ελαιοδέντρου που βρίσκεται στη Στρογγυλή Κέρκυρας και η οποία διεξήχθηκε το 2014, ύστερα από πρόσκληση της Ε.Ε.Ε., από το Πανεπιστήμιο   Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης  Γερμανίας (Institute of Forest Botany and Forest Zoology – Faculty of Environmental Sciences Dresden University of Technology (TU Dresden), σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μνημειακό δέντρο, ανακοινώνει την έναρξη εργασιών καταγραφής, ανάδειξης και αξιοποίησης υπεραιωνόβιων μνημειακών δέντρων στα Επτάνησα.



Με  την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Στρογγυλής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρογγυλής Κέρκυρας, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις για τη μνημειακή ελιά «Ευδοκία»* κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2019 στην Κέρκυρα.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 13 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:00 με ξενάγηση στο Μουσείο Ελιάς & Ελαιολάδου των αδελφών Μαυρούδη στα Βραγκανιώτικα Κέρκυρας και διάλεξη στην οποία θα αναπτυχθούν τα θέματα α) «Κερκυραϊκός ελαιώνας και ελαιόλαδο» με ομιλητή τον κο  Κάντα Αντώνιο, γεωπόνο - ερευνητή, πρώην Διευθυντή Ινστιτούτου ελαίας Κέρκυρας  και β)«Παλιά ελαιοτριβεία στην Κέρκυρα» με ομιλητή τον κο Δημήτριο Κάντα,  λαογράφο, ερευνητή, όπου και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Στη συνέχεια, θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:00 στην περιοχή Καναβιά Στρογγυλής Κέρκυρας, με επίσκεψη στο σημείο που βρίσκεται το μνημειακό ελαιόδεντρο, τις ομιλίες του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης  Γερμανίας κο Andrea Roloff, επικεφαλή της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα και της βοτανολόγου, ποιήτριας Ελένης Λουκά,* αναφορικά με την έρευνα και τον μύθο της ελιάς,  με τις απαγγελίες ποιημάτων και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στρογγυλής Κέρκυρας.
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συμβολή τους στη διοργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων τις επιχειρήσεις:
  • Άλσος Coffee & Food Bar
  • Αρτοζαχαροπλαστείο «Δέσποινα»
  • Super Market COOP 
  • Εμπόριο - Είδη Διατροφής «Ποτάμι»
  • Ταβέρνα «Marbella»
  • MAVROUDIS OLIVE OIL FACTORY MUSEUM & SHOP 
καθώς επίσης τη Δημοτική Κοινότητα Στρογγυλής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στρογγυλής «Δημόδοκος» για την άψογη συνεργασία.
*Η περίφημη ελιά «Ευδοκία» (σύμφωνα με το μύθο της ποιήτριας Ελένης Λουκά) στην περιοχή Στρογγυλή Κέρκυρας, η οποία βρίσκεται πλησίον της οικίας ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, του ποιητή Γεράσιμου Μαρκορά, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αρχαιότερα και ογκωδέστερα δέντρα της Ευρώπης συνεπώς και του κόσμου, συγκριτικά με τα υπόλοιπα γνωστά αρχαία ελαιόδεντρα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μαυροβούνιο για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη επιστημονική ολοκληρωμένη μέτρηση ή εκτίμηση της ηλικίας τους και οι αναφορές για την ηλικία τους είναι υποθετικές και πιθανολογούμενες.
*με πρόταση της οποίας δρομολογήθηκε η διαδικασία από την Ε.Ε.Ε. αναφορικά με το υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο στη Στρογγυλή Κέρκυρας.


Πληροφορίες: Γραμματεία Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας
τηλ.: 2106017441, 6946259240 – info@enosieptanision.gr

Υπενθύμιση προς τους ψηφοφόρους της 2ας Ιουνίου 2019


Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και στον ειδικό σύνδεσμο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχει αναρτηθεί η εγκύκλιος για τη διενέργεια των επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, την οποία μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας το σύνδεσμο:
Υπενθυμίζουμε ότι η επαναληπτική ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και οι εκλογείς δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο, καθόσον η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με την παράταξη που επιθυμούν. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.
Οι συνδυασµοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο. Όµοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί.
Ακολουθεί η εγκύκλιος για τη διενέργεια των επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Αρχεία

Η εγκύκλιος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ (ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗ)


Η παράταξη μας και ο επικεφαλής της, Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας στο νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο κ. Καλλίγερο Ιωάννη για την ξαφνική απώλεια της συζύγου του.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ (ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗ)


Δελτίο Τύπου
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της πολυαγαπημένης συζύγου του εκλεγέντος Δημοτικού μας Συμβούλου, Γιάννη Καλλίγερου ή Ραφτόγιαννη. Η αγαπημένη για περισσότερα από 40 χρόνια σύζυγος του Γιάννη, Λίτσα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και Διευθύντρια Σχολικής μονάδας Δ/θμιας Εκπαίδευσης έφυγε ξαφνικά, σήμερα το πρωί για την γειτονιά των Αγγέλων.
Όλοι εμείς συμμετέχουμε στο βαρύ πένθος του και εκφράζουμε μέσα από την καρδιά μας τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια. Ευχόμαστε ο Θεός να την αναπαύσει σε τόπο «ένθα απέδρα πάσα λύπη και στεναγμός» και στα μέλη της οικογένειάς της και στους συγγενείς να χαρίσει την παρηγοριά.
Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ 
ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ 
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Σάββατον, 1 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Ἀποστόλων Ρογγίων-Βραγκιανῶν Καρδίτσης (τό κατ’ ἔτος τελούμενο ἱερό μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν γονέων τοῦ Σεβασμιωτάτου).

Τρίτη πρός Τετάρτη 4-5 Ἰουνίου 2019 (ὥρα 9 μ.μ. ἕως 1ην μετά μεσονύκτιον). Ἱερά Ἀγρυπνία ἐπί τῇ Ἀποδόσει τῆς ἑορτῆς τοῦ Πάσχα καί ὑπέρ τῶν διαγωνιζομένων μαθητῶν καί μαθητριῶν εἰς Ἱεράν Μονήν Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων.

Τετάρτη, 5 Ἰουνίου 2019, ὥρα 7 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἱλαριωτίσσης Ποταμοῦ. 

Πέμπτη, 6 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς τόν ἑορτάζοντα Ἱερόν Ναόν Ἀναλήψεως τοῦ Χριστοῦ Κ. Λιβαδίου.

Σάββατο, 8 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Ἀποστόλων Πέτρου καί Παύλου Πεύκης Ἀττικῆς.

Κυριακή, 9 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Γεωργίου Μητάτων.

Δευτέρα, 10 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Γεωργίου Καρβουνάδων.

Τρίτη, 11 Ἰουνίου 2019, Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Ρώσου Ἰατροῦ (πρωΐ),  Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Σπυρίδωνος Καλοκαιρινῶν.

Τετάρτη, 12 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Πιτσινιανίκων.

Παρασκευή, 14 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἱλαριωτίσσης Ποταμοῦ.

Σάββατον, 15 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Ἀναργύρων Φατσαδίκων. Ἑσπέρας ὥρα 7 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίας Τριάδος Λογοθετιανίκων.

Κυριακή, 16 Ἰουνίου 2019 ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίας Τριάδος Ἀλεξανδράδων. Ἑσπέρας ὥρα 7 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Γεωργίου Μητάτων. 

Δευτέρα, 17 Ἰουνίου 2019, ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίας Τριάδος Φριλιγκιανίκων.

Σάββατον, 22 Ἰουνίου 2019, ἑσπέρας ὥρα 7 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Πάντων (Μέσα Βούργου) Χώρας Κυθήρων.

Κυριακή, 23 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Πάντων  Γουδιανίκων. Ἑσπέρας ὥρα 7 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου (Δραπανέζου) Μέσα Βούργου.

Δευτέρα, 24 Ἰουνίου 2019 (πρωΐ), Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἰωάννου Προδρόμου Ντουριανίκων. 

Δευτέρα, 24 Ἰουνίου 2019, ὥρα 11 π.μ. Ἱερατική Σύναξις εἰς τό Ἐπισκοπεῖον Χώρας Κυθήρων.

Τετάρτη, 26 Ἰουνίου – Σάββατον 29 Ἰουνίου 2019. Συνεδριάσεις Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου.

Παρασκευή, 28 Ἰουνίου 2019 (ἑσπέρας, ὥρα 7 μ.μ.), Πανηγυρικός Ἑσπερινός Ἁγίου Ἀποστόλου  Παύλου εἰς Κόρινθον (παρουσίᾳ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου). 

Σάββατον, 29 Ἰουνίου 2019, Συνοδική Λειτουργία εἰς Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Παύλου (Ψαρρῶν) Ἀθηνῶν. Ἑσπέρας ὥρα 7 μ.μ., Πανηγυρικός Ἑσπερινός εἰς λόφον Ἀρείου Πάγου Ἀθηνῶν.

Κυριακή, 30 Ἰουνίου 2019 (ἑσπέρας, ὥρα 7 μ.μ.), Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς τόν ἑορτάζοντα Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Ἀναργύρων Φατσαδίκων.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου - 1/06/2019

Δελτίο Τύπου - 1/06/2019


Ο Δήμος Κυθήρων εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση 85.000 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης έργων.
Ο Δήμος Κυθήρων 
συνέταξε και υπέβαλλε τα απαραίτητα από την σχετική πρόσκληση στοιχεία και η πρόταση του αξιολογήθηκε θετικά και εντάσσεται προς χρηματοδότηση., σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΤΠκΔ στις 30 Μαΐου που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης αυτής θα εκπονηθούν οι ακόλουθες μελέτες:
1.      Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτιρίων Δήμου Κυθήρων. 
Αντικείμενο της μελέτης είναι η πραγματοποίηση Ενεργειακού Ελέγχου και  η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας για κάθε δημοτικό κτίριο έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ενεργειακά, βελτιώνοντας το ενεργειακό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό του κόστος.
2.      Υλοποίηση Έργων ΑΠΕ για τον Ενεργειακό Συμψηφισμό των καταναλώσεων των Δημοτικών Αντλιοστασίων και του Βιολογικού Καθαρισμού
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης μελέτης, θα καταγραφούν και αναλυθούν οι ενεργειακές καταναλώσεις των δημοτικών αντλιοστασίων και του Βιολογικού Καθαρισμού, θα επιλεγεί η προσφορότερη τεχνικά λύση για την παραγωγή ενέργειας, θα συνταχθούν οι απαραίτητοι φάκελοι για τις αιτήσεις ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.
3.      Μελέτες για  την «Ανάπλαση Οικισμού Ποταμού Κυθήρων».
Εκπόνηση μελετών για την ανάπλαση του Ποταμού, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως της κίνησης και στάθμευσης οχημάτων.
Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των μελετών αυτών δίνει την δυνατότητα στον Δήμο Κυθήρων να ωριμάσει έργα έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναζητήσει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίησή τους.
Η υλοποίηση έργων απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική, 
μεθοδικό σχεδιασμό και συστηματική δουλειά.  Αυτό κάναμε έως σήμερα και έτσι θα συνεχίσουμε!