Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Δ/Τ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.Ακυβερνησία Φ/Γ πλοίου στο Μυρτώο Πέλαγος

Ακυβερνησία Φ/Γ πλοίου στο Μυρτώο Πέλαγος
 

  Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό ακυβερνησίας, λόγω απώλειας πηδαλίου, του Φ/Γ “AEOLOS” σημαίας Marshall Islands, με 22 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ακρωτηρίου Μαλέα. Το εν λόγω πλοίο είχε αποπλεύσει από λιμένα Diliskelesi Τουρκίας με προορισμό τον λιμένα San Nicolas Αργεντινής έμφορτο με 19.273,42 μ.τ. σιδηρομεταλλεύματος
  Με την άμεση κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκαν δύο παραπλέοντα πλοία τα οποία έσπευσαν στην περιοχή, ενώ σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή είναι εξαιρετικά δυσμενείς (άνεμοι βόρειοι εντάσεως 10 bf).
  Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που παρακολουθεί στενά το περιστατικό, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πλοίαρχο του ως άνω Φ/Γ πλοίου και τους Πλοιάρχους των παραπλεόντων, ενώ Ρ/Κ πλοίο απέπλευσε, μεσημβρινές ώρες σήμερα από τον λιμένα Πειραιά προκειμένου να προσεγγίσει στην περιοχή και να εκκινήσουν οι διαδικασίες ρυμούλκησης.
  Εξελίξεις για το περιστατικό θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

(video) Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ο καθαγιασμός των Υδάτων στα λιμάνια των Κυθήρων


07 Ιανουαρίου το 1993 έγινε η ναυτική τραγωδία στο Κάβο Μαλιά

Στην οργισμένη θάλασσα του Κάβο Μαλιά, όπου τα κύματα ξεπερνούσαν τα 10 μέτρα ύψος και ο άνεμος τα 11 μποφόρ, χάθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1993, το υπό παναμέζικη σημαία ελληνικό φορτηγό πλοίο «Coty-1» με το 17μελές πλήρωμά του (11 Έλληνες και 6 Ρώσοι ναυτικοί).
Το πλοίο, που μετέφερε 3.600 τόνους τσιμέντο στα αμπάρια του, παρουσίασε στις 3 τα ξημερώματα κλίση 11 μοιρών, από μετατόπιση φορτίου, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν νερά και να σταματήσουν οι μηχανές του. Παρά τις προσπάθειες του τάνκερ «Κρήτη WAVE» του Ομίλου Βαρδινογιάννη, του ρυμουλκού «Μέγας Αλέξανδρος» και της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» που έσπευσαν προς βοήθεια, στάθηκε αδύνατο να περισυλλεγούν ζωντανοί οι 17 ναυτικοί του πληρώματος.

Το «Coty I», φορτηγό πλοίο με παναμέζικη σημαία, αλλά ελληνικών συμφερόντων, είχε ναυπηγηθεί το 1962 και αγοράστηκε από την εταιρεία Golden Union Shipping του εφοπλιστή Θόδωρου Βενιάμη δέκα χρόνια αργότερα. Εκτελούσε μεταφορές τσιμέντου από τη Χαλκίδα στη Λικάτα Ιταλίας. Το εκτόπισμα ήταν 2.786 κόρων και το φορτίο που μετέφερε ήταν 3.600 τόνων.
Για το μοιραίο ταξίδι του έφυγε από τη Χαλκίδα την παραμονή των Φώτων. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 11 Έλληνες και 6 Ρώσους ναυτικούς. Έφθασε την ίδια ημέρα στον Πειραιά, όπου παρέμεινε «τράνζιτ» και ανήμερα των Θεοφανίων ξεκίνησε, παρά τον κακό καιρό και τη θαλασσοταραχή για τον προορισμό του.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, που ρωτήθηκε γιατί το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά παρά τη μεγάλη θαλασσοταραχή, έδωσε την εξήγηση ότι ύμφωνα με το εγχειρίδιο ασφαλείας της ναυσιπλοΐας, το «Coty I» δεν υπόκειτο στις απαγορεύσεις απόπλου, που ισχύουν μόνο για τα ελληνικά επιβατηγό πλοία και για τα φορτηγά με ελληνική σημαία κάτω των 500 κόρων, ενώ παραδέχθηκε την αδυναμία των σωστικών συνεργείων εξαιτίας των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών.

Πάντως, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πλοιοκτήτη του «Coty I» Θόδωρου Βενιάμη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 7 Μαΐου 1997 στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και ο βασικός κατηγορούμενος Θόδωρος Βενιάμης αθωώθηκε.
Οι Έλληνες ναυτικοί που χάθηκαν στο ναυάγιο του «Coty I»
Γιάννης Μαρτάκης, πλοίαρχος
Δημήτρης Μπουρλοτής, υποπλοίαρχος
Δημήτρης Μπαρμπέρης, ανθυποπλοίαρχος
Γιάννης Τσίγκος, A' μηχανικός
Νίκος Χαϊδάκης, Β' μηχανικός
Παναγιώτης Έγκαρχος, Γ' μηχανικός
Ισίδωρος Λικουρίνος, ναύκληρος
Γιώργος Κριμιζής, λιπαντής
Σμήλιος Κορμάρης, μάγειρας
Απόστολος Κανελλόπουλος, βοηθός θαλαμηπόλου
Μεμέτ Πελβάν, ναύτης
Πηγή: sansimera.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Συνελήφθη ένα άτομο για απόπειρα κλοπής στο Δήμο Ευρώτα


Συνελήφθη, (5.1.2020) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 40χρονος ημεδαπός, γιατί λίγες ώρες νωρίτερα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας εισήλθε σε οικία ημεδαπής, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάτι, καθώς έγινε αντιληπτός.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα.

Τα Αγία Θεοφάνεια στην Αγία Μόνη.

Τα Αγία Θεοφάνεια στην Αγία Μόνη.
Λιγότεροι, λόγω «Ηφαιστείωνα» αλλά πιστοί στην παράδοση, βρεθήκαμε για μιά ακόμη φορά στην Ιστορική Μονή, του ήρωα της επανάστασης Θόδωρου Κολοκοτρώνη, για να γιορτάσουμε τον αγιασμό των υδάτων.
Κατανυκτική ιερουργεία από τον Παππαγιώργη, η συνέχεια στο Αρχονταρίκι με το κόψιμο της Βασσιλόπιτας, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες των προσκυνητών.
Και του χρόνου η ευχή όλων μας.

Μιχάλης Πρωτοψάλτης


ΥΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ο καθαγιασμός των Υδάτων στα λιμάνια των Κυθήρων σήμερα Δευτέρα  6 Ιανουαρίου 2020.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας ιερουργούντος του Σεβ.Μητροπολήτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ.Σεραφειμ.
Ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στα λιμάνια των Κυθήρων με πολύ τσουχτερό κρύο και με θυελλώδεις ανέμους.
 
Στις 4 μ.μ.τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Αγίας Πελαγίας παρουσία λιγοστών πιστών  λόγω του καιρού.

Χοροστάτησε ο ακούραστος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ μετά του ιερού κλήρου. 

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή ο Αντιδήμαρχος κ.Ζαντιώτης,οι δημοτικοί σύμβουλοι  Καψάλης Κωνσταντίνος και Στέλιος Μεγαλοκονόμος,τοπικοί σύμβουλοι,και εκπρόσωπος του Λιμενικού σταθμού. 

Αψηφώντας τα παγωμένα νερά αλλά με την δύναμη του Θεού, βούτηξε στα παγωμένα νερά για να πιάσει τον Τίμιο Σταυρό η Άννα Πρινέα από την Αγία Πελαγία. 
Το μήνυμα της ημέρας έστειλαν όλοι οι παρόντες σε όλους τους Κυθήριους και σε όλους τους απανταχού χριστιανούς Χρόνια Πολλά και Φωτισμένα 
                                                      
                                                 Φωτορεπορτάζ Γιώτα Πολίτη.
 ------------------------------------------------------------------------
! RADIO ADELIN 107.3 FM ΚΥΘΗΡΑ! 
Το πρώτο ραδιόφωνο των Κυθήρων.


ΚΥΘΗΡΑ.ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΤΡΙΚΙΑ.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην Αγία Πελαγία τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 06 Ιανουαρίου.
Το όχημα ήταν σταθμευμένο σε προαύλιο χώρο οικίας όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τυλίχτηκε στις φλόγες.
Άμεσα στο σημείο έφτασε 1 πυροσβεστικό όχημα με 2 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυθήρων,ο Προιστάμενος και ο Αναπληρωτής Προιστάμενος του κλιμακίου.
Το αγροτικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς,και ως προς τα αίτια της φωτιάς διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική.
adelin 107,3 fm

ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ ΛΟΓΩ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Πειραιάς, Δευτέρα06/01/2020 
                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Η ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότιλόγω θυελλωδών ανέμων και απαγορευτικού απόπλου, το Ε/Γ Ο/Γ “ΙΟΝΙΣ” (Ν.Π. 8775) δεν θα εκτελέσει αύριο Τρίτη07/01/2020 το δρομολόγιο του από Πειραιά προς Κύθηρα και Κίσσαμο.
Θα ενημερωθείτεμε νέο δελτίο τύπου για την διαμόρφωση των δρομολογίων της εβδομάδας.  
Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα κατάτόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία για περισσότερες πληροφορίες.ΠΕΙΡΑΙΑΣ:First Choice Travel Τηλ. 210 4179444ΚΥΘΗΡΑ:Kithira Travel Τηλ. 27360 31390ΓΥΘΕΙΟ:Rozakis Shipping & Travel Agency Τηλ. 27330 22207ΚΙΣΣΑΜΟΣ:Gelasakis Shipping & Travel Center Τηλ. 28210 75444

(videoΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ.Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


Ακυβέρνητο πλοίο βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα.


Συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό Σώμα για ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο με 22 άτομα πλήρωμα που πλέει στο Μυρτώο πέλαγος.
Το πλοίο σημαίας Marshall Islands μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα και είχε αναχωρήσει από την Τουρκία με προορισμό την Αργεντινή και εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα.
Ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας για το περιστατικό έχει δεσμεύσει δύο παραπλέοντα πλοία για την παροχή βοήθειας ενώ στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι έως 10 μποφόρ, λόγω της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων».
 zougla.gr/

ΚΥΘΗΡΑ.ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΤΡΙΚΙΑ.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ