Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Μονεμβασία 23 Μαΐου - Ημέρα επιστροφής της εικόνας της Σταύρωσης

Μονεμβασία 23 Μαΐου - Ημέρα επιστροφής της εικόνας της Σταύρωσης
1. Η αρχική γνωστοποίηση για την επιστροφή της εικόνας του Ελκομένου στη Μονεμβασία
«Γνωστοποιοῦμε στούς εὐσεβεῖς χριστιανούς μας ὅτι τή Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 καί ὥρα 5η ἀπογευματινή περίπου, στόν ἐνοριακό Ἱερό Ναό τοῦ Ἑλκομένου Χριστοῦ Μονεμβασίας θά πραγματοποιηθεῖ ἡ ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Σταυρώσεως τοῦ Κυρίου στό πλαίσιο τῆς ἐπιστροφῆς της ἀπό τό Βυζαντινό Μουσεῖο Ἀθηνῶν, ὅπου φυλασσόταν ἀπό τό 1980 μετά τήν κλοπή καί τήν ἀνεύρεσή της.
Ἀκολούθως, θά λάβει χώρα ἡ ἐνθρόνισή της σέ εἰδικά διαμορφωμένο χῶρο ἐντός τοῦ παρεκκλησίου τοῦ Ἁγ. Ἰωάννου, τό ὁποῖο εὑρίσκεται στό ἐσωτερικό τοῦ Ἱ. Ναοῦ τοῦ Ἑλκομένου, καί θα ψαλεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Εὐσταθίου. Τήν δέ ἑπομένη, 24 Μαΐου, θά τελεσθεῖ θεία λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχη μας».

2. Η ιστορία της εικόνας
Η εικόνα της Σταύρωσης είχε κλαπεί το Νοέμβριο του 1979 από τρεις αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στην εικόνα, εφόσον αφαίρεσαν το μουσαμά με την αγιογραφία και έπειτα τεμάχισαν την εικόνα. Η αστυνομία οδηγήθηκε το 1980 στην εξιχνίαση της υπόθεσης και στη σύλληψη των δραστών, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει. Τη δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας ανέλαβαν οι καλύτεροι αγιογράφοι της εποχής, οι οποίοι πέτυχαν την επανασυγκόλληση των διαμελισμένων τμημάτων του τέμπλου και στη συνέχεια τοποθέτησαν το μουσαμά με την αγιογραφία του Ελκομένου.
Η εικόνα του Ελκομένου θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες της λεγόμενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης και, ως εκ τούτου, αποτελεί ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικό κειμήλιο. Η επιστροφή της εικόνας στη Μονεμβασία έχει μεγάλη σημασία για τον τόπο, γιατί προέρχεται από το μεγαλύτερο ναό της Κάτω Πόλης, του Ελκομένου Χριστού. Ο ναός οφείλει την ονομασία του στην εικόνα που βρέθηκε εκεί στο τέλος του 12ου αιώνα, με το Χριστό να εικονίζεται με το κεφάλι γερμένο προς τα κάτω από τον πόνο. Ο ναός χτίστηκε περίπου το 1000 μ.Χ. και δέχθηκε την πρώτη μετατροπή τον 12ο αιώνα και τη δεύτερη τον 14ο, ενώ το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη πλάι στον ναό (όπου εκτίθεται η εικόνα) έχει τη δική του ιστορία, που ανάγεται στους 12ο-17ο αιώνες, οπότε μεγάλο μέρος του καταστράφηκε.
monemvasianews.gr



Μιχάλης Πρωτοψάλτης.Εικόνες Εγκατάλειψης!

Εικόνες Εγκατάλειψης!
Θλίψη προκαλεί, σε όποιον έχει ασχοληθεί έστω και για λίγο με τον αθλητισμό και τα κοινά, η εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού μας.
Είναι κρίμα και προσβολή για τον δωρητή, η κατάσταση εντός των γηπέδων και στον περιβάλλοντα χώρο.
Κάποιος πρέπει να πάρει πρωτοβουλία, έχουμε κάτι πολύ χρήσιμο και όμορφο δεν του αξίζει σε τόσο σύντομο διάστημα να καταστραφεί.
Εύχομαι η ανάρτηση μου να μην παρεξηγηθεί αλλά να ενεργοποιήσει τους αρμόδιους και να έχουμε σύντομα θετικό αποτέλεσμα.

Μιχάλης Πρωτοψάλτης


ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ ¨SOUVLIKE¨ ΣΤΑ ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΑ.ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ

          


     ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ ¨SOUVLIKE¨ ΣΤΑ ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΑ
Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Νησιού στη διασταύρωση των Αρωνιαδίκων.
Σας περιμένουμε στον νέο μας ευρύχωρο εξωτερικό χώρο διακοσμημένο με πολύ μεράκι να σας εξυπηρετήσουμε.
Ανοίγουμε για την θερινή σεζόν την Δευτέρα 25 Μαίου λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον κορωνοιό που ισχύουν στα καταστήματα εστίασης !

* Ποικιλία από ορεκτικά πιάτα 
* Διάφορες σαλάτες
* Λαχταριστά τυλιχτά,γύρος κοτόπουλο χοιρινό
* Κοτομπέικον,κεμπάπ,λουκάνικο
* Τυλιχτό δίπιτο !!!


                                              ¨SOUVLIKE¨ 
 * Πεντανόστημες μερίδες της ώρας !!!
 * Μαγειρευτά κάποιες ημέρες της εβδομάδας 
    Κάθε Κυριακή ΣΟΥΒΛΑ !!! κοτόπουλο κοντοσούβλι 

                                               ¨SOUVLIKE¨
* Καλό ντόπιο κρασί παραγωγής μας και ποτά !
Ο ιδανικός χώρος για καλό φαγητό για εσάς και την παρέα σας.
Ανοιχτά καθημερινά 12-12 και ντελίβερι στην ευρύτερη περιοχή Μητάτα,Φράτσια,Ποταμός.


        ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ ¨SOUVLIKE¨ ΣΤΑ ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΑ
Τηλ. 27360 34261
facebook.com/souvlikekythera

instagram.Fsouvlike_kythira



Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας στο «νεκροταφείο» της Πελοποννήσου


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.
Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)
Τα έτη 2019 και 2020 παρατηρείται μεγάλος αριθμός νεκρών χελώνων στα παράλια της Πελοποννήσου. Σχεδόν μέρα παρά μέρα υπάρχει είδηση εντοπισμού νεκρής χελώνας, τις περισσότερες φορές με τραύματα από ανθρώπινη δραστηριότητα ή επίθεση. Κυρίως εντοπίζονται σε Λακωνία και Αργολίδα.
Μέχρι σήμερα, παρά τις επισημάνσεις συλλόγων και μμε καμία επίσημη θέση δεν έχει λάβει η πολιτεία για την αποτροπή της κατάστασης. Έτσι ειδήσεις όπως η κάτωθι είναι πλέον στην Ημερήσια Διάταξη:
«Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή, μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 22 Μαϊου, από τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών στη θαλάσσια περιοχή Παλαιόκαστρου Νεάπολης Νομού Λακωνίας. Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή».
notospress.gr

Νεκρή καρέτα - καρέτα στη θαλάσσια περιοχή Παλαιόκαστρου Νεάπολης


Νεκρή καρέτα - καρέτα στη θαλάσσια περιοχή Παλαιόκαστρου Νεάπολης
Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή σήμερα, από τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών στη θαλάσσια περιοχή Παλαιόκαστρου Νεάπολης ν. Λακωνίας.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.