Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

ΒΑΤΙΚΑ.Επιστολή διαμαρτυρίας για το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων


Δημοσιεύουμε επιστολή παραπόνων από την αναγνώστρια κ. Γ. Καρατζή, αναφορικά με την πρόσδεση μπίγας [σ.σ. γερανού πλοίου] στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων:
“Ο λόγος που συντάσσω αυτήν την επιστολή είναι διότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το δημοτικό λιμενικό ταμείο Μονεμβασιάς με έδρα τη Νεάπολη, που είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση, οργάνωση και εκμετάλλευση κάθε είδους λιμενικής υποδομής, δεν λάβαμε κάποια σοβαρή απάντηση στα ερωτήματά μας.
Πιο συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου μας ενημέρωσαν ότι πήγε αντιπροσωπεία από το δημοτικό λιμενικό ταμείο Μονεμβασιάς με έδρα τη Νεάπολη στο χωριό Βελανίδια και προφορικά ενημέρωσε τους λιγοστούς ψαράδες που ήταν παρόντες ότι πρέπει να μεταφερθούν όλες οι βάρκες από ένα μεγάλο μέρος του αλιευτικού καταφυγίου έτσι ώστε να έρθει να προσδέσει μια μπίγα χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τον κύκλο εργασιών που θα κάνει και πόσο θα παραμείνει στην περιοχή.
Αυτό το γεγονός μας θλίβει αφάνταστα διότι για αρκετά χρόνια έχουμε υποστεί αυτό το φαινόμενο να φέρνουν την μπίγα με κάποια πρόφαση, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και έγγραφη προειδοποίηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μόνο. Τα Βελανίδια δεν μπορεί λόγω του μικρού πληθυσμού που έχουν να είναι πάντα το θύμα σε αυτήν την κατάσταση. Οι κάτοικοι που έρχονται στις πατρικές τους κατοικίες όπως και εγώ για ολιγοήμερες διακοπές έρχονται πάντα σε αυτό το δυσάρεστο γεγονός, βλέποντας δίπλα στην κεντρική παραλία του χωριού αυτήν την υπερκατασκευή να έχει κλείσει το λιμάνι και όχι για χρήση καταφυγής λόγω κακοκαιριάς ή ολοκλήρωσης προγραμματισμένων εργασιών, αλλά γιατί προφανώς δεν την δέχονται πουθενά αλλού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Θεωρώ κατ’ ελάχιστον υποχρέωση τον αρμόδιων να ενημερώσουν γραπτώς και μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτουν (www.dltmonemvasias.gr) τους πολίτες για τον κύκλο εργασιών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.
Επίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τουριστικών και αλιευτικών σκαφών στην περιοχή, κλείνοντας μεγάλο μέρος του αλιευτικού καταφύγιου, δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος προς καταφυγή σε περίπτωση ανάγκης.
Τέλος θα έπρεπε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια παραμονής της μπίγας και της φορτηγίδας διότι:
1. Οι υποδομές (δέστρες) δεν είναι κατάλληλες για ελλιμενισμό τέτοιου μεγέθους σκάφους και είναι δεμένα σε ακατάλληλα σημεία πάνω στον εξωτερικό βραχισμό.
2. Η μπίγα βρίσκεται μαζί με τη φορτηγίδα από τις 7 Ιουλίου στο αλιευτικό καταφύγιο χωρίς να είναι επανδρωμένη με προσωπικό ασφαλείας ούτε ρυμουλκό ασφαλείας, καθώς το ρυμουλκό που τα μετέφερε έφυγε την ίδια μέρα και αυτές δεν διαθέτουν μέσα προώσεως σε περίπτωση ανάγκης.
3. Τα μέσα πρόσδεσης που έχουν είναι ακατάλληλα και ελλοχεύει ο κίνδυνος ζημιάς στα παραπλέοντα σκάφη, καθώς και σοβαρής περιβαλλοντικής καταστροφής σε περίπτωση που σπάσουν.
Ευχαριστώντας σας εκ τον προτέρων παρακαλώ όπως μεριμνήσετε/ασχοληθείτε με το θέμα αναλόγως”.
Η επιστολή απευθύνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
πηγη http://laconialive.gr

ΒΑΤΙΚΑ.PAVLOPETRI WATCH DAY 2018

Στις 20,21 και 22 Ιουλίου  2018 , θα πραγματοποιηθεί το Pavlopetri Watch Day 2018 με δραστηριότητες στην Νεάπολη Λακωνίας ,στην Ελαφόνησο και στο Παυλοπέτρι. Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η ARCH International (Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και ο Δήμος Ελαφονήσου.
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάποληςοι Δρ. Μαρία Τσούλη και Αφροδίτη Μαλτέζου , αρχαιολόγοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ειδικά για μαθητές της 3ης, 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού με τίτλο ‘ Αναζητώντας τις αρχαίες πόλεις στην  Χερσονήσο του Μαλέα ‘.
Την Παρασκευή το βράδυ στις 07:00 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία Dolphin Manστην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη. Θα προηγηθεί λεπτο βίντεο με διάσωση θαλάσσιας χελώνας από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Τουλίπα Γουλιμή που συνεργάζεται με τον  Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Η Δρ. Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγος, Γεωλόγος ,  Ωκεανογράφος, συν-ιδρύτρια και Γενική Γραμματέας του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ θα προλογίσει την ταινία και θα τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν οι φάλαινες και τα δελφίνια  στο θαλάσσιο περιβάλλον που περιλαμβάνει τον όρμο των Βατίκων και το ΜυρτώοΠέλαγος.
Το Σάββατο 21 Ιουλίου  στις 09:30 π.μ. οι αρχαιολόγοι Δρ. Μαρία Τσούλη και Αφροδίτη Μαλτέζου θα κάνουν ξενάγηση στα Ελληνικά και Αγγλικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης.  θα υπάρξει ειδική προβολή της 20-λεπτης ταινίας Άκρα Μαλέα. Το Μουσείο μας είναι ένα κρυμμένο διαμάντι που σας καλεί να το ανακαλύψετε.
Στις 11:00 π.μ. η αρχαιολόγος Κα Δέσποινα Κουτσούμπα θα πραγματοποιήσει υποβρύχια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου . Θεμέλια κατοικιών, δημόσιων κτιρίων, δρόμοι, προαύλιοι χώροι, κιβωτιόσχημοι τάφοι, πίθοι και άλλα αντικείμενα είναι ορατά σε βάθος 2-3 μέτρων  ενώ όλη η πόλη  κάλυπτε έκταση 7 εκταρίων . Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας μάσκα , αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα.
Το Σάββατο στις 07:30  μ.μ. το απόγευμα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του ΞενοχείουLimira Mare στην Νεάπολη, η Δρ. Πάρη Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα μιλήσει για το Σχέδιο Διαχείρισης που προτείνεται για το ΠαυλοπέτριO Κος Δημήτριος Μήλιος Πρόεδρος του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας στον οποίο υπάγεται και η περιοχή NATURA  GR2540002,ΤΚΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ θα λάβει τον λόγο. Ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ΚοςΠαναγιώτης Τριπόντικας θα παρουσιάσει το Παυλοπέτρι ως μελέτη περίπτωσης διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Την Κυριακή το πρωϊ στις 07:00 μ.μ. από την ταβέρνα στο Λιμανάκι της Νεάπολης, θα ξεκινήσουν  οι αγώνες βάδην /δρόμου και ποδηλασίας για το Παυλοπέτρι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που περνάει από τις παραλίες του Νερατζιώνα και του Μαγγάνου με σημείο τερματισμού το εστιατόριο Η ΠΟΥΝΤΑ (9 χλμ) ενώ οι βαδιστές τερματίζουν στην παραλία του Νερατζιώνα (4χλμ). 
Την Κυριακή το πρωϊ στις 9.30 π.μη αρχαιολόγος κα Δέσποινα Κουτσούμπα θα κάνει υποβρύχια ξενάγηση στο Παυλοπέτρι – την αρχαιότερη  βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο.
Στις 1: 00 μ.μ. κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο η ΚαΔέσποινα Κουτσούμπα θα διοργανώσει δραστηριότητες για παιδιά.
Στις 07:30 μ.μθα υπάρξει προβολή της ταινίας  Dolphin Man στην Ελαφόνησο.
Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Παυλοπέτρι και το θαλάσσιο περιβάλλον του Όρμου των Βατίκων  θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη : το ένα στο χώρο συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Limira Mare στην Νεάπολη και το άλλο έξω από την εκκλησία τουΑγίου Σπυρίδωνα στην Ελαφόνησο.
Aπό την στιγμή που το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων ενέταξε το Παυλοπέτρι στον κατάλογο των πενήντα περισσότερο απειλούμενων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο  ( 2016-2018 Watch), η οργάνωση ARCH διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις Pavlopetri Watch Day  στην Νεάπολη και την Ελαφόνησο. Τις ημέρες αυτές η τοπική αλλά και η ευρύτερη κοινότητα, μικροί και μεγάλοι , καλούνται να συμμετέχουν σε υποβρύχιες ξεναγήσεις, αγώνες βάδην και ποδηλασίας , προβολές ταινιών και παρουσιάσεις στο ξενοδοχείο Limira Mare και το Αρχαιολογικό Μουσείο . 
Τον Απρίλιο του 2017, ο διεθνής Οργανισμός προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος Mission Blue επέλεξε τον όρμο Βατίκων /Μυρτώο Πέλαγος ως το πρώτο Hope Spot ( Σημείο Ελπίδας) στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας έτσι την μοναδική συνύπαρξη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου και του πλούσιου θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Όρμο των Βατίκων; Χελώνες καρέτα καρέτα γεννούν τα αυγά τους στις ακτές που περιβάλλουν τον ΌρμοΦώκιες, δελφίνια και φάλαινες κολυμπούν στα νερά του. Λιβάδια Ποσειδωνίας, γνωστά και ως οι πνεύμονες της θάλασσας,  φυτρώνουν στον βυθό, προσφέροντας τροφή αλλά και καταφύγιο σε εκατοντάδες ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς. Το Παυλοπέτρι και η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα απειλούνται από πιθανή ρύπανση που μπορεί να προκληθεί από τα μεγάλα δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία που αγκυροβολούν στον ‘Ορμο. Η Ποσειδωνία έχει ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά από τις τεράστιες άγκυρες των πλοίων .
Οργανώσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς  όπως η ARCHInternational αλλά και οργανώσεις προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος όπως το Ερευνητικό Κέντρο ΑΡΙΩΝ, ο οργανισμός Mission Blue , το Ινστιτούτο Κητωδών Πέλαγος, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η Medasset και ο οργανισμός Oceana γνωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν το Παυλοπέτρι και τον Όρμο των Βατίκων  και αγωνίζονται για την προστασία τους.
H ARCH International και ο Δήμος Ελαφονήσου σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις Pavlopetri Watch Day 2018 για να μάθετε περισσότερα για το Παυλοπέτρι και τον Όρμο των Βατίκων και να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθεια αποτελεσματικής προστασίας τους.
https://elafonisos.inspacetime.gr
Source: https://elafonisos.inspacetime.gr/nea/item/45-pavlopetri-watch-day-2018

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ Εγκατάσταση Αυτόνομης Μονάδας Παραγωγής Ιατρικού Οξυγόνου στο Νοσοκομείο Κυθήρων- Πορεία Υλοποίησης Έργου

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
Εγκατάσταση Αυτόνομης Μονάδας Παραγωγής Ιατρικού Οξυγόνου στο Νοσοκομείο Κυθήρων- Πορεία Υλοποίησης Έργου

Έργο απαραίτητο για τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη του Νοσκομείου μας.
Η υλοποίηση του έργου θα αποφέρει κέρδος περίπου 50.000ευρώ ετησίως.


Το δικό της μήνυμα για την αντιπυρική περίοδο 2018 στέλνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου «Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής», στοχεύοντας στην πρόληψη και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.


Το δικό της μήνυμα για την αντιπυρική περίοδο 2018 στέλνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου «Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής», στοχεύοντας στην πρόληψη και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της, που συνοδεύει το spot του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει:

Διανύουμε το μέσο του καλοκαιριού του 2018 και οι καιρικές συνθήκες παρόλο ότι είναι φυσιολογικές για την εποχή, είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έναρξης πυρκαγιάς. 

Η προστασία του τόπου μας, του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου και του δασικού πλούτου είναι υπόθεση όλων μας. Η υπηρεσία μας καθημερινά βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή έναρξη πυρκαγιάς ώστε να μην διαταράξει την ομαλή ζωή κάθε πολίτη.  

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση στην πρόληψη και στην έγκαιρη κινητοποίησή όλων μας για αποφύγουμε οποιαδήποτε καταστροφή είναι βασικό μέλημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου. 


        Ο Διοικητής 
Χριστόδουλος Δ. Παπαμιχαήλ
       Αντιπύραρχος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.Επίκαιρη Ερώτηση για τον σχολικό εκφοβισμό (bulling)


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bulling) φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Στην Επίκαιρη Ερώτηση, ο Βουλευτής επικαλούμενος το πρόσφατο περιστατικό με την αυτοκτονία του 15χρονου στην Αργυρούπολη, κάνει λόγο για απουσία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο χώρο των σχολείων.
Παράλληλα, ο κ. Κατσαφάδος επικαλείται και την πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν από λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του παιδιού», σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχει πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας.
Ο κ. Κατσαφάδος μεταξύ άλλων, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό , τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling, αλλά και εάν συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013.
Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Πριν λίγες μέρες, ένας έφηβος έβαλε τέλος στη ζωή του γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού (bulling). Το τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και βίας, τα οποία ολοένα και αυξάνονται, αποδεικνύοντας την απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου.
Ο σχολικός εκφοβισμός (bulling) δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί υπάρχει στα σχολεία εδώ και δεκαετίες, απλώς στις μέρες μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι εξελίξεις στις κοινωνικές συνθήκες έχουν διαφοροποιήσει τις μορφές του και έχουν επιτείνει τις επιπτώσεις του. Προς επίρρωση όλων αυτών, σε πανευρωπαϊκή μελέτη που εκπόνησε πριν λίγα χρόνια το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταγράφεται ο διπλασιασμός των κρουσμάτων bulling στη χώρα μας, η οποία πλέον κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στα 41 κράτη-μέλη, με 1 στα 3 ελληνόπουλα να έχουν πέσει θύμα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής βίας.
Κάτω από τις νέες συνθήκες, η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει και να εξετάσει μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου, η οποία θα δρα σε πολλαπλά επίπεδα και αυτά θα αφορούν στο σχολικό σύστημα, την οικογενειακή δομή και την τοπική κοινότητα. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ο οποίος εκτός από τη μετάδοση γνώσης, καλείται να διαμορφώσει χαρακτήρες, ηθικές αξίες και να παρέμβει συμβουλευτικά στον μαθητή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.        Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του bulling; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση; Συνεχίζεται η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που είχε ξεκινήσει το 2013;
2.        Έχει σκοπό να ξεκινήσει κάποια δημόσια εκστρατεία στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και τους νέους για το συναισθηματικό, ψυχολογικό και σωματικό κόστος του bulling; Με ποιον τρόπο σκοπεύει να εντάξει τον θεσμό της Συμβουλευτικής στα σχολεία και να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς γι’ αυτό;

Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                        Πειραιάς, 18 Ιουλίου 2018

Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στην Πελοπόννησο και τα Επτάνησα (3)

Υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά υπάρχει στην Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση είναι πολύ καλή.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.