Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

ΒΑΤΙΚΑ.Επιστολή διαμαρτυρίας για το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων


Δημοσιεύουμε επιστολή παραπόνων από την αναγνώστρια κ. Γ. Καρατζή, αναφορικά με την πρόσδεση μπίγας [σ.σ. γερανού πλοίου] στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων:
“Ο λόγος που συντάσσω αυτήν την επιστολή είναι διότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το δημοτικό λιμενικό ταμείο Μονεμβασιάς με έδρα τη Νεάπολη, που είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση, οργάνωση και εκμετάλλευση κάθε είδους λιμενικής υποδομής, δεν λάβαμε κάποια σοβαρή απάντηση στα ερωτήματά μας.
Πιο συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου μας ενημέρωσαν ότι πήγε αντιπροσωπεία από το δημοτικό λιμενικό ταμείο Μονεμβασιάς με έδρα τη Νεάπολη στο χωριό Βελανίδια και προφορικά ενημέρωσε τους λιγοστούς ψαράδες που ήταν παρόντες ότι πρέπει να μεταφερθούν όλες οι βάρκες από ένα μεγάλο μέρος του αλιευτικού καταφυγίου έτσι ώστε να έρθει να προσδέσει μια μπίγα χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τον κύκλο εργασιών που θα κάνει και πόσο θα παραμείνει στην περιοχή.
Αυτό το γεγονός μας θλίβει αφάνταστα διότι για αρκετά χρόνια έχουμε υποστεί αυτό το φαινόμενο να φέρνουν την μπίγα με κάποια πρόφαση, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και έγγραφη προειδοποίηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μόνο. Τα Βελανίδια δεν μπορεί λόγω του μικρού πληθυσμού που έχουν να είναι πάντα το θύμα σε αυτήν την κατάσταση. Οι κάτοικοι που έρχονται στις πατρικές τους κατοικίες όπως και εγώ για ολιγοήμερες διακοπές έρχονται πάντα σε αυτό το δυσάρεστο γεγονός, βλέποντας δίπλα στην κεντρική παραλία του χωριού αυτήν την υπερκατασκευή να έχει κλείσει το λιμάνι και όχι για χρήση καταφυγής λόγω κακοκαιριάς ή ολοκλήρωσης προγραμματισμένων εργασιών, αλλά γιατί προφανώς δεν την δέχονται πουθενά αλλού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Θεωρώ κατ’ ελάχιστον υποχρέωση τον αρμόδιων να ενημερώσουν γραπτώς και μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτουν (www.dltmonemvasias.gr) τους πολίτες για τον κύκλο εργασιών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν.
Επίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τουριστικών και αλιευτικών σκαφών στην περιοχή, κλείνοντας μεγάλο μέρος του αλιευτικού καταφύγιου, δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος προς καταφυγή σε περίπτωση ανάγκης.
Τέλος θα έπρεπε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια παραμονής της μπίγας και της φορτηγίδας διότι:
1. Οι υποδομές (δέστρες) δεν είναι κατάλληλες για ελλιμενισμό τέτοιου μεγέθους σκάφους και είναι δεμένα σε ακατάλληλα σημεία πάνω στον εξωτερικό βραχισμό.
2. Η μπίγα βρίσκεται μαζί με τη φορτηγίδα από τις 7 Ιουλίου στο αλιευτικό καταφύγιο χωρίς να είναι επανδρωμένη με προσωπικό ασφαλείας ούτε ρυμουλκό ασφαλείας, καθώς το ρυμουλκό που τα μετέφερε έφυγε την ίδια μέρα και αυτές δεν διαθέτουν μέσα προώσεως σε περίπτωση ανάγκης.
3. Τα μέσα πρόσδεσης που έχουν είναι ακατάλληλα και ελλοχεύει ο κίνδυνος ζημιάς στα παραπλέοντα σκάφη, καθώς και σοβαρής περιβαλλοντικής καταστροφής σε περίπτωση που σπάσουν.
Ευχαριστώντας σας εκ τον προτέρων παρακαλώ όπως μεριμνήσετε/ασχοληθείτε με το θέμα αναλόγως”.
Η επιστολή απευθύνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
πηγη http://laconialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου