Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΈΡΓΑ κ ΗΜΕΡΕΣ του κ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ



ΈΡΓΑ κ ΗΜΕΡΕΣ του κ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΥΘΗΡΩΝ

Ξεκινώντας μια σειρά άρθρων για τα έργα του κυρίου Χαρχαλάκη διάλεξα ως πρώτο θέμα τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης των Κυθήρων. Η σημερινή Δημοτική αρχή παρέλαβε μια Βιβλιοθήκη που είχε καταφέρει να στήσει  η προηγούμενη Δημοτική αρχή μαζί με μια ομάδα εθελοντών και με χορηγία Κυθηρίων της Αυστραλίας. 
Από την αρχή ο κ. Χαρχαλάκης δεν είδε με καλό μάτι τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης στη βάση του εθελοντισμού και απέφευγε συστηματικά να έρθει σε επαφή με την εθελοντική ομάδα.
Οτιδήποτε προερχόταν από τους "προηγούμενους"  έπρεπε να εξαφανιστεί.
Οποιοσδήποτε ξεπερνά τις δικές του ικανότητες δεν είναι ευπρόσδεκτος στον κύκλο του.
Οτιδήποτε είναι ζωντανό πρέπει να εξαφανίζεται.
Έτσι, επιδόθηκε στο αγαπημένο του άθλημα, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Για το πρόσωπό μου ο ίδιος κ η στενή του συνεργάτης διέδιδαν πως χρησιμοποιώ τον χώρο της Βιβλιοθήκης για να βρίσκω μαθητές και να κάνω αμειβόμενη ιδιαίτερα μέσα στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Όπως ήταν φυσικό ζητήθηκαν εγγράφως και με αριθμό πρωτοκόλλου διευκρινίσεις. Στην επιστολή εκείνη δεν απάντησε ποτέ ο κύριος Χαρχαλάκης, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Έτσι ήρθε η παραίτηση. Τότε ο κ. Χαρχαλάκης όρισε υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης τον κύριο Γ.Στ. Μετά τη σύλληψή του, για τους γνωστούς λόγους, -χωρίς ποτέ να τον παύσει επισήμως- όρισε ως υπεύθυνη δημοτική υπάλληλο, επαναλαμβάνοντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις για νομιμοποίηση της Βιβλιοθήκης ως οργανισμό καθώς και για επέκτασή της! 
Έλεγε ο κ. Χαρχαλάκης το 2015:
 "Ο Δήμος Κυθήρων έχει ετοιμάσει πρόγραμμα αναβάθμισης (και όχι υποβάθμισης όπως ψευδώς διαδίδεται) των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, κύκλο διαλέξεων ιστορικού και λοιπού περιεχομένου, παροχή εκπαιδευτικής στήριξης σε μαθητές με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες..."
Τίποτε από αυτά δεν έγινε.
Την επόμενη χρονιά φιλόλογος του Λυκείου ανέλαβε και έστησε μια ομάδα Φιλαναγνωσίας. Και για αυτόν όμως διαδόθηκαν φήμες, πάλι από τον στενό κύκλο του κ. Χαρχαλάκη,  με αποτέλεσμα να αποχωρήσει και αυτός από τη Βιβλιοθήκη.
Από τότε η Βιβλιοθήκη άρχισε να πεθαίνει. Είναι ουσιαστικά νεκρή. Λειτουργεί μέσω προγράμματος  ΟΑΕΔ με ωράριο 8-2, ωράριο απαγορευτικό για μικρούς και μεγάλους.
Η Βιβλιοθήκη έχει ανάγκη από υπάλληλο Βιβλιοθηκονόμο και μια ομάδα εθελοντών δίπλα στον υπάλληλο. Με Δήμαρχο όμως τον κ. Χαρχαλάκη δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτό ποτέ.

Το 2015 γραφόταν για τη Βιβλιοθήκη και το θεατρικό της τμήμα που αριθμούσε 30 παιδιά:
" Έχουμε λοιπόν μια Βιβλιοθήκη που μέσα από την θεατρική δραστηριότητα τράβηξε σαν μέλι τα παιδιά, βούιξε, ζωντάνεψε, κάλεσε και την υπόλοιπη Κοινότητα να συμμετάσχει και αργότερα πήγε κι αλλού να παρουσιάσει το Έργο (η παράσταση ανέβηκε και στον Ποταμό, στον χώρο της "παράνομης" παιδικής χαράς") . Τέτοιες δράσεις από εμπνευσμένους και ακάματους ανθρώπους χρειάζονται για να λειτουργήσει η Ομάδα -γιατί σήμερα τα παιδιά μας επικοινωνούν με κινητά και κομπιούτερ - για να ζωντανεύει ένας χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα βιβλία, για να μυούνται τα παιδιά στην ανάληψη ευθύνης και στην ουσιαστική έκθεση στους άλλους...." Αγνή Στρουμπούλη, Αφηγήτρια Παραμυθιών/ Παραγωγός Εκπομπών Λόγου στην ΕΡΑ.
Αυτή ήταν η Βιβλιοθήκη το 2015 σε πλήρη αντίθεση με τώρα που απλώς είναι ανοιχτή 8-2!
Τέσσερα χρόνια μετά εξακολουθώ και είμαι με παιδιά, εξακολουθώ και ανεβάζω θεατρικά στη Μητρόπολη Κυθήρων, και ευχαριστώ γι αυτό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Στη Βιβλιοθήκη όμως δεν ανέβηκε ποτέ πια θεατρικό. Η Βιβλιοθήκη είναι νεκρή.
 Και δύο εικόνες, η μία από την παράσταση τον Ιούνιο του 2015 και η άλλη από το Φθινόπωρο του 2015.

Σοφία Νέζη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου