Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Επαμεινώνδας Σταμάτης:Απάντηση στην ανακοίνωση της Προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Διακοφτίου

 
Epaminondas Stamatis Το τελευταίο που μας απασχολεί και έχει μηδενική σημασία για το Διακόφτι και για τα Κύθηρα είναι η προσωπική άποψη της προσωρινής προέδρου του Συλλόγου του Διακοφτίου..άλλωστε είναι καινούργια και πρέπει να ωριμάσει...
Εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για την παρέμβαση αυτή ,την συγκεκριμένη στιγμή....αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με τα πραγματικά γεγονότα.Μήπως γιατί πονάνε ??? και γιατί πρέπει να εμπλέξει τον Σύλλογο σε κάτι που δεν τον αφορά ???Ποιανού παιχνίδια παίζει ??? 
Γιατί μπορεί τυπικά να μην υπάρχει σχέση του Συλλόγου με το Diakofti.gr....(πώς θα μπορούσε άραγε??) αλλά στο εγκατελειμμένο δουλεμπορικό ναυάγιο,στους ξεχειλισμένους κάδους, στο μπουζούριασμα των επιβατών στα καράβια εν μέσω πανδημίας,στη στασιμότητα του Διακοφτίου σε όλα τα θέματα τι διάσταση μπορεί να υπάρχει?? ....που να κάνει τους πολυπληθείς οπαδούς της να τρέξουν να την ρωτήσουν για την σχέση Συλλόγου -site. 
Γιατί επαναλαμβάνω η προσωπική της άποψη δεν μας ενδιαφέρει μας ενδιαφέρει όμως η άποψη του Συλλόγου επί των θεμάτων αυτών η οποία εκφράζεται δια αποφάσεων αρμοδίων οργάνων..!!!και αν έχει αλλάξει θέσεις ο Σύλλογος επί της προεδρίας της, γιατί εγώ επί επτά (7) έτη Πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο. 
Ας πούμε το σχόλιο ότι το Diakofti.gr εκφράζει τις απόψεις μόνο του γράφοντος ,είναι προφανές ...τις δικές της απόψεις ήθελε να εκφράζει ???? 
Είναι όμως κακόβουλο και υποτιμητικό και εγώ σε αυτά απαντάω ..(μου αρέσουν κιόλας)....Χαλαρά ΄έχουμε ξεπεράσει τους 500 !!! Followers
_____________________________________________________
Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Προέδρου

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ.Κρίσιμες ώρες στο Αιγαίο. - Μια πρόταση για την Άμυνα


Κρίσιμες ώρες στο Αιγαίο. - Μια πρόταση για την Άμυνα
Τις μέρες αυτές, οι Ένοπλες μας Δυνάμεις, επαγρυπνούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, σε πλήρη ετοιμότητα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι σαφής, επαναλαμβανόμενη και στη πράξη.
Την επομένη της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, ως τζαμί, ο Ερντογάν δήλωνε: ΄΄ Ή καθίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή πληρώστε το τίμημα στο πεδίο΄΄. Με άλλα λόγια: Ή ειρήνη παραχωρώντας μου ότι ζητάω ή ένοπλη σύγκρουση. Υπάρχει κάποιος, που δεν καταλαβαίνει την σαφή δήλωση του ΄΄Σουλτάνου΄΄; Κι επίσης, υπάρχει Έλληνας που δεν θα συνηγορήσει στο ΄΄Μολών λαβέ΄΄;
Ο φιλόσοφος, Παναγιώτης Κονδύλης στο μνημειώδες έργο του ΄΄ Η θεωρία του πολέμου΄΄ αναφέρει : «Καμιά άμυνα δεν είναι τελεσφόρα, αν δεν εμπεριέχει μια δραστική τιμωρία του επιτιθέμενου…: ο αμυνόμενος πυροβολεί με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο σκοπό, όπως και ο επιτιθέμενος»
«Επομένως, η δραστική αναπροσαρμογή του στρατηγικού μας δόγματος, θα πρέπει να γίνει, με τρόπο που να βελτιώνει τις πιθανότητες αποτροπής του πολέμου επειδή θα καθιστά ατελέσφορη την Τουρκική επίθεση», συμπεραίνει ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος, αναλύοντας τη σκέψη του Κονδύλη
Δηλαδή, ο μέγας στοχαστής θέλει να πει, και είναι τριάντα δύο χρόνια πριν που το λέει, αλλά ακούγεται σημερινός, ότι το στρατηγικό μας δόγμα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στην πρόκληση ενός ισοδύναμου αποτελέσματος, δηλαδή της ανταπόδοσης με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο σκοπό ή διαφορετικά, με στρατηγική κρούση.
Την περίοδο αυτή, το πρόβλημα της χώρας μας με την Τουρκία, όπως εξελίσσεται, είναι υπαρξιακό. Ή συνεχίζουμε ως ανεξάρτητο κράτος ή εάν δεν αντιδράσουμε, γινόμαστε ΄΄δορυφόρος΄΄ των Τούρκων. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποφασιστικότητα, ταχύτητα και οξυδέρκεια, αντέδρασε σε όλες τις υβριδικές και μη προκλήσεις της Τουρκίας και την αντιμετώπισε με επιτυχία. Τα προβλήματα όμως, ούτε λύθηκαν, ούτε αποσύρθηκαν. Δηλαδή, η Τουρκία διατηρεί το οπλισμένο πιστόλι στο τραπέζι και επιδιώκει την αλλαγή των συνόρων. Η κυβέρνηση μας, θα συνεχίσει, να ενεργοποιεί τη διεθνή κοινότητα και να την θέτει προ των ευθυνών της. Οπωσδήποτε, θα συνεχίσει τις περιφερειακές συνεργασίες – Ισραήλ, Αίγυπτος, αραβικές χώρες και τις ειδικές συμμαχίες -Γαλλία, αλλά και θα αξιοποιεί, με κάθε ευκαιρία, τις συμμαχικές ευρωπαϊκές δομές και την στήριξη της Αμερικής. Όμως, είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς, πως η επίκληση του άρθρου 42, της συνθήκης της Λισαβώνας για την ΕΕ, θα δώσει κάτι περισσότερο, από ανώδυνες ρητορικές, διπλωματική στήριξη, και πιθανώς οικονομικές κυρώσεις. Στο πεδίο της μάχης, θα είμαστε μόνοι.
Είναι κοινή παραδοχή, ότι όταν η διπλωματία αποτύχει, τελευταία ελπίδα κάθε χώρας, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω του δημογραφικού προβλήματος, ταλανίζουν την ιεραρχία και όχι μόνο. Το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, όπως: η αύξηση της θητείας, η εθελοντική στράτευση γυναικών, η στράτευση στα δέκα οχτώ, η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και η περαιτέρω αξιοποίηση της εφεδρείας. Σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα, στον τρέχοντα χρόνο, ο στόχος, θα πρέπει να είναι, η
επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαρχόντων, με σύγχρονα πυρομαχικά, που μεγιστοποιούν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Σε σχέση με το εγγύς μέλλον, το στρατηγικό δόγμα του Κονδύλη θα πρέπει να αποτελεί φάρο. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αποτροπή, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα της στρατηγικής κρούσης ή του ισοδυνάμου αποτελέσματος. Για να γίνει αυτό, απαιτείται, κατά προτεραιότητα των λοιπών κλάδων, ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία, τα οποία να συνδυάζουν ταυτόχρονα επιχειρησιακές δυνατότητες, πολέμου επιφανείας, αεράμυνας περιοχής, ανθυποβρυχιακού πολέμου, διοίκησης και ελέγχου του πεδίου της μάχης ψηφιακά και εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Παρεπόμενα, έρχεται το αδυσώπητο ερώτημα: Από που θα βρεθούν τα χρήματα; Η πρόταση, που μπορεί να δώσει τη λύση, είναι να συσταθεί Ειδικό Ταμείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα λειτουργεί ως τραπεζικός λογαριασμός, υπό τον έλεγχο επιτροπής προσωπικοτήτων, με εισροές ποσών από το κράτος, μέσω ειδικής ρύθμισης και από εισφορές ιδιωτών, με καθορισμό κάθε φορά, του προς αγορά οπλικού συστήματος.
Καταλήγοντας, αυτό που πρέπει να γίνει, ας γίνει σήμερα, ή μάλλον χθες. Διότι όπως έλεγε κι ο Θαλής ο Μιλήσιος:
΄΄Ουκέτι καιρός…΄΄ 



Νικόλαος Μανωλάκος
Αντιστράτηγος ε.α. - Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσω

ΝΕΑΠΟΛΗ:ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ,ΘΥΜΟ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ. Ι.


Σύνδεσμος Νεαπολιτών Τα Βάτικα
ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ,ΘΥΜΟ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ.
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΘΛΙΨΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΕΧΘΕΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ,ΠΑΝΟΥ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΡΙΒΑ ΟΤΙ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΦΤΕΙ ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΥΛΙΚΟ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ.
ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΑΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΙΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΔΛΤ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΜΝΟΥΛΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΙΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.
Ο ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ.



Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Διακοφτίου.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Όπως είναι ίσως γνωστό στους περισσότερους Κυθήριους, στο Διακόφτι υπάρχει ΕΝΑΣ Σύλλογος: Ο "Αναπτυξιακός Σύλλογος Επαγγελματιών Διακοφτίου" του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος εδώ και ένα χρόνο.
Λόγω της ιδιότητάς μου αυτής προφανώς, τον τελευταίο καιρό έχω γίνει δέκτης πολλών ερωτήσεων σχετικά με την διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ του Συλλόγου και του site με τον τίτλο "Diakofti.gr"…
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές (προς αποφυγή παρεξηγήσεων) σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ότι παρά την ονομασία, ο Σύλλογός μας δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω site, και προφανώς οι απόψεις που παρουσιάζονται εκεί δεν εκφράζουν παρά μόνο τον ιδιοκτήτη του.
Εμείς σαν Σύλλογος προσπαθούμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τους Φορείς του Νησιού (Δήμος, Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος, Λιμενικό Ταμείο κλπ) μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Έχουμε τα τελευταία χρόνια μια καλή και ειλικρινή συνεργασία η οποία ήδη έχει αποφέρει αποτελέσματα κατά γενική ομολογία και προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε για ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Μάρθα Σταθάκη
Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Διακοφτίου

ΠΗΓΗ 
Martha Stathaki

Περίεργη «διάσωση» αρχαίων από τον βυθό των Αντικυθήρων

.efsyn.gr 
Βασιλική Τζεβελέκου
Δύτες ανέλκυσαν παράνομα στις 12 Αυγούστου μια αρχαία άγκυρα και ένα κανόνι του 17ου-18ου αιώνα, τα οποία φορτώθηκαν στο γιοτ «Γλάρος», μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική αποθήκη και παραδόθηκαν τελικά στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στις 21 Αυγούστου ● Είχε προηγηθεί φωτογράφηση του περιστατικού και καταγγελία στις τοπικές λιμενικές αρχές από Ευρωπαίο επισκέπτη του νησιού. ● Το γιοτ ανήκει στον εφοπλιστή Λασκαρίδη, έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές του υπουργείου Πολιτισμού!
Μια ιστορία με πολλές προεκτάσεις και ερωτήματα είναι αυτή που εκτυλίχθηκε προπαραμονές Δεκαπενταύγουστου στα Αντικύθηρα. Δύτες ανέλκυσαν παράνομα -από βάθος 9 και 5 μέτρων αντίστοιχα- μια λίθινη αρχαία άγκυρα από τον κόλπο Φάρου Απολυτάραις και ένα κανόνι του 17ου-18ου αι. από το λιμάνι Ποταμό των Αντικυθήρων.
Τα αντικείμενα τοποθετήθηκαν στο γιοτ «Γλάρος» και μεταφέρθηκαν σε ιδιωτική αποθήκη. Τελικά παραδόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στα γραφεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Θησείο την περασμένη Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Η στιγμή της μεταφοράς του κανονιού στο γιοτ «Γλάρος», όπως την κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.
Ποιος πήρε την απόφαση να ανελκυθούν ευρήματα από τον βυθό; Οι διαδικασίες ανέλκυσης και μεταφοράς έγιναν χωρίς την παρουσία αρχαιολόγων, χωρίς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει ενημερωθεί και να έχει δώσει άδεια η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Η πράξη πώς ονομάζεται; «Διάσωση αρχαιοτήτων» από ανθρώπους με κέφι και φιλότιμο; ‘Η παράνομη ενέργεια κατά αρχαίων αντικειμένων που προστατεύονται -στην ξηρά και τη θάλασσα- από τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 και διατάξεις άλλων νόμων;
Οι θέσεις απ’ όπου ανελκύθηκαν είναι γνωστές και καταγεγραμμένες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), που τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή του Ναυαγίου και γενικότερα στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων.
Το κανόνι ανελκύεται από το λιμάνι των Αντικυθήρων, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.

Η καταγγελία

Η φωτογράφιση, η ανέλκυση, η μετακίνηση αντικειμένων από αρχαία ή ιστορικά ναυάγια απαγορεύονται ρητώς σε όλη την Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του Ν. 3028/02, ενώ σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων από αυτοδύτη αυτός είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το λιμεναρχείο (νόμος 3409/05).
Η μόνη αρμόδια αρχή για τη διαχείρισή τους είναι η ΕΕΑ του ΥΠΠΟΑ. Οποιοσδήποτε άλλος εμπλακεί, παρανομεί σύμφωνα με τους νόμους. Λειτουργεί δε σε βάρος της ακεραιότητας των αρχαιοτήτων καθώς μετά την ανέλκυσή τους χρειάζονται άμεσα τις σωστικές επεμβάσεις, ενώ η αυτόβουλη μετακίνηση στερεί από τους επιστήμονες ένα τεκμήριο χώρου και τις γνώσεις που απορρέουν από την εύρεσή του στο συγκεκριμένο σημείο.
Η «Εφ.Συν.» δέχτηκε καταγγελία για το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο λιμάνι των Αντικυθήρων στις 12 Αυγούστου κάτω από το φως του ήλιου και τα βλέμματα των θνητών.
Πανοραμική άποψη από τον κόλπο Φάρου Απολυτάραις, από την περιοχή του οποίου αποσπάστηκε η αρχαία πέτρινη άγκυρα

Η θέση του κανονιού, που βρισκόταν στον βυθό μέχρι πριν από μερικές μέρες, ήταν γνωστή στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του νησιού, αφού μπορούσε κανείς να το δει όταν είχε καλό καιρό. Στο παρελθόν είχε γραφτεί ότι πιθανώς σχετίζεται με το ιστορικό ναυάγιο του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Nautilus».
Δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους κατοίκους ή τους επισκέπτες αντιλήφθηκαν εκείνη τη μέρα τι συνέβη. Γνωρίζουμε όμως ότι τουλάχιστον ένας είδε, θορυβήθηκε, θεώρησε ότι πρόκειται για έκνομη πράξη και έκανε το καθήκον του ως πολίτης του κόσμου. Ο Ευρωπαίος επισκέπτης κατέγραψε φωτογραφικά το περιστατικό, το συζήτησε και αποφάσισε να το καταγγείλει έχοντας τις φωτογραφίες ως τεκμήριο των λόγων του.
Μαζί με τον συμπατριώτη και φίλο του (καθηγητή Πανεπιστημίου στην Ιταλία, ο οποίος αγαπάει την Ελλάδα, ζει μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί και τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») απευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αντικυθήρων. Ωστόσο η καταγγελία δεν έγινε δεκτή. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το Α.Τ. και όπως μας είπαν δεν υπήρξε άρνηση παραλαβής της, αλλά η υπόθεση ανήκει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Σώματος, οπότε κατεύθυναν προς αυτό τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ντοκουμέντα

Τελικά κατέθεσαν την καταγγελία στο Λιμεναρχείο Κυθήρων με ημερομηνία 16/8/20. «Την Τετάρτη 12/8/2020 και ώρα 8 το πρωί περίπου, στο λιμάνι των Αντικυθηρών είδα ένα φουσκωτό σκάφος να βγάζει από τη θάλασσα ένα παλιό κανόνι, και να το φορτώνει σε ένα πιο μεγάλο σκάφος, που ήταν στο λιμάνι, ονομαζόταν “ΓΛΑΡΟΣ”. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων πήρα μια σειρά από φωτογραφίες που μαρτυρούν όσα σας δήλωσα» αναφέρει στην καταγγελία του.
Στη συνέχεια ζήτησαν τη γνώμη του Αρη Τσαραβόπουλου, αρχαιολόγου που έχει συνδέσει το όνομά του με τα Αντικύθηρα καθώς μαζί με την ομάδα του έχει πραγματοποιήσει πολύχρονη ανασκαφική έρευνα με εξαιρετικά ιστορικά αποτελέσματα.

Το θεσμικό πλαίσιο

Εμπειρος και καταξιωμένος επιστήμονας, γνωρίζει καλά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των αρχαιοτήτων. Αλλωστε η δουλειά των αρχαιολόγων της Υπηρεσίας σ’ αυτό συνίσταται, στην προστασία και την ανάδειξή τους. «Εκείνο που αρχικά σκέφτηκα είναι ότι δεν μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταπλέει κάποιος και να ανελκύει ένα κανόνι. Αν κινείται έτσι, σίγουρα δεν μπορεί να είναι παράνομος» είπε ο Αρης Τσαραβόπουλος στην «Εφ.Συν.». Ετσι απευθύνεται στα στελέχη της Υπηρεσίας, τα οποία του δηλώνουν ότι είναι εν αγνοία τους το γεγονός.
Προωθεί την καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και στον δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Ουδείς εκ των υπηρεσιακών στελεχών γνωρίζει οτιδήποτε, εκτός από τον δήμαρχο ο οποίος του απαντά (17/8/2020) «είναι ΝΤΡΟΠΗ να σπιλώνεται ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του υπουργείου Πολιτισμού… Ο κ. Λασκαρίδης ΔΙΕΣΩΣΕ το κανόνι και θα το παραδώσει στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που ο ίδιος έχει δωρίσει!».
Μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν γνώριζε σε ποιον ανήκει το σκάφος. «Δεν ήθελα να πιστέψω την απάντηση του δημάρχου. Εγώ γνώριζα την προσφορά του Λασκαρίδη και στην έρευνα του Ναυαγίου αλλά και στον πολιτισμό γενικότερα μέσω του πολιτιστικού ιδρύματός του. Αυτός ήταν ο λόγος που με έκανε δύσπιστο στην πληροφορία ότι δικό του πλοίο συμμετείχε σε μια έκνομη, όπως φαινόταν, δραστηριότητα. Με την επιστολή του στην ΕΕΑ, την οποία κοινοποίησε και σε εμένα, δυστυχώς μου το επιβεβαίωσε» καταλήγει ο Αρης Τσαραβόπουλος.
Η έκπληξη είναι τεράστια διότι ο Παναγιώτης Λασκαρίδης, έχοντας συνεργαστεί χρόνια με το ΥΠΠΟΑ, κατέχει καλά τους νόμους που διέπουν την προστασία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕΑ, τις απαγορεύσεις για ανέλκυση, μετακίνηση και αποθήκευση σε ιδιωτικό χώρο καθώς και τους κινδύνους που διατρέχουν οι αρχαιότητες όταν μετακινούνται χωρίς τη φροντίδα των αρχαιολόγων και των συντηρητών. Οταν ανελκύονται, τοποθετούνται σε δεξαμενές αφαλάτωσης, ιδιαίτερα όσων το υλικό είναι το σίδερο, όπως το κανόνι, που στην επαφή τους με το οξυγόνο μπορεί σε ελάχιστο διάστημα να γίνουν σκόνη.
Ο εφοπλιστής έχει μακροχρόνια προσφορά στον πολιτισμό μέσω του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, είναι συνεργάτης του υπουργείου Πολιτισμού, ένας από τους χορηγούς της έρευνας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και ευεργέτης του νησιού και όχι μόνο, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δωρίσει δύο πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σε αποθήκη

Τελικά στέλνει επιστολή (17/8/20), που περιλαμβάνει και φωτογραφίες των αντικειμένων, η οποία φτάνει με κούριερ στα γραφεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων την Τρίτη 18/8 (με κοινοποίηση στο γραφείο της υπουργού και της Αγγελικής Σίμωσι, διευθύντριας της έρευνας στα Αντικύθηρα) και αποστέλλεται στον Αρη Τσαραβόπουλο. Ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στα Αντικύθηρα «ανελκύστηκε» από τον κόλπο του Φάρου μια αρχαία άγκυρα (αυτό μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν γνωστό σε κανένα) και ακολούθως από το λιμάνι Ποταμός «ανελκύστηκε» ένα παλιό κανόνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, και τα δύο μεταφέρθηκαν στην αποθήκη της εταιρείας του στο Λαύριο.
Το επιχείρημα που διατυπώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από την πλευρά Λασκαρίδη είναι ότι τα αρχαία σηκώθηκαν «για να σωθούν». Πόσο κινδύνευε όμως ένα κανόνι μεγάλου βάρους που βρισκόταν στο ίδιο γνωστό σημείο εδώ και εκατοντάδες χρόνια;
Γιατί δεν ζητήθηκε άδεια από την αρμόδια υπηρεσία και γιατί μεταφέρθηκαν στην ιδιωτική αποθήκη; Οι νόμοι ισχύουν εξίσου για όλους και πρέπει να τηρούνται απ’ όλους. Τα γεγονότα συνέβησαν στις 12/8, γιατί ειδοποιείται η ΕΕΑ στις 18/8, αφού έχει προηγηθεί η καταγγελία στις υπηρεσίες του υπουργείου;
Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον δήμαρχο Ευστράτιο Χαρχαλάκη μάς είπε ότι «η άποψή μου είναι πως δεν υφίσταται κανένα θέμα στην ανέλκυση που έκανε ο κ. Λασκαρίδης, διότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε ενημερωθεί». Από τη στιγμή όμως που η ΕΕΑ δηλώνει σε έγγραφο, το οποίο κοινοποίησε στο αστυνομικό τμήμα και στο Λιμεναρχείο Κυθήρων, ότι δεν γνώριζε τίποτα επ’ αυτού, ποιος από το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άδεια;
Ο κ. Χαρχαλάκης γνωρίζει ότι είναι αναρμόδιος για να εκχωρήσει άδεια, αλλά είναι και ο μόνος που ξέρει, βάσει της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του με τον Α. Τσαραβόπουλο αλλά και της δήλωσής του στην εφημερίδα μας, ότι θα γίνονταν οι ανελκύσεις και ότι είχε ενημερωθεί το υπουργείο Πολιτισμού.
Τα αντικείμενα τελικά έφτασαν στα γραφεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Οπότε η πράξη θεωρείται λήξασα; Ενας πολίτης που διαθέτει τα μέσα -οικονομικά και πλωτά- μπορεί να ενεργεί κατά βούληση, αγνοώντας τις διαδικασίες και τους νόμους της ελληνικής πολιτείας;
Οι πολίτες που ασχολήθηκαν με τη διαλεύκανση της υπόθεσης δεν ήξεραν ποιος βρισκόταν πίσω από αυτήν και θεώρησαν υποχρέωσή τους να ειδοποιήσουν τις αρχές και να κοινοποιήσουν το γεγονός.
Θα κινηθεί νομικά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων; Το υπουργείο Πολιτισμού; Τέθηκαν σε κίνδυνο οι αρχαιότητες; Αφαιρέθηκε το υλικό τεκμήριο της ύπαρξης αγκυροβολίου στην περιοχή Φάρου; Υπάρχουν πρόσωπα υπεράνω υποψίας;
ΠΗΓΗ  .efsyn.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ.Μήπως τελικά κάποιος θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένος ;



Το ότι κάποιος είναι μέγας ευεργέτης , χρηματοδότης δράσεων , ευπατρίδης και δεν ξέρω τι ακόμα , δεν σημαίνει ότι έχει δικαίωμα να είναι υπεράνω νόμων. Όπως επίσης όταν κάποιος είναι δήμαρχος δεν σημαίνει ότι έχει κανέναν δικαίωμα να μαλώνει και να κουνάει το δάκτυλο στους δημότες και στους γονείς όταν ο ίδιος δεν έχει φροντίσει , μαζικά και γρήγορα τεστ , διανομή μασκών , ενημέρωση από αρμόδια όργανα στους επαγγελματίες τουρισμού , μόνιμη λύση στο ζήτημα στέγασης των σχολείων και στην μεταφορά μαθητών και πολλά άλλα . Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι ο κύριος Λασκαρίδης και ο κάθε τέτοιος κύριος έχουν ανάγκη υπεράσπισης ενός δημάρχου 3.500 χιλιάδων δημοτών ; Μήπως τελικά κάποιος θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένος ;
Dimitris Kontoleon