Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ



ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



Τα Μουσικά Σχολεία λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου είκοσι χρόνια. Χωρίς αμφιβολία κάλυψαν ένα μεγάλο κενό στη δημόσια μουσική εκπαίδευση. Ο σκοπός ίδρυσης των Μουσικών Σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης.  Δηλαδή είναι ένα δημόσιο σχολείο που λειτουργεί όπως όλα τα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά επίσης γίνονται και μαθήματα Μουσικής Παιδείας. 


Στα Μουσικά Γυμνάσια εγγράφονται, ύστερα από επιλογή, απόφοιτοι της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται κατά το χρονικό διάστημα από 15-30 Ιουνίου κάθε σχολικού έτους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά το χρονικό διάστημα από 1-11 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄Γυμνασίου καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα θέματα στα οποία αξιολογούνταν και εξετάζονταν οι υποψήφιοι μαθητές για την εισαγωγή τους στην Α΄τάξη, είναι: Ρυθμός, Ακουστική ικανότητα, Αυτοσχεδιασμός και Μουσική έφεση.  Το 1996 προστέθηκε η Φωνητική ικανότητα, η Διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά ένα Μουσικό όργανο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, που το επίπεδο τεχνικής επιβάλλεται να είναι, τουλάχιστον, κατωτέρας τάξης. Από το 1997 στην προαιρετική εξέταση σε μουσικό όργανο συμμετέχει και ένα παραδοσιακό όργανο, σε επίπεδο και αυτό, τουλάχιστον κατωτέρας τάξης.  Σε προνομιούχα θέση βρίσκονται όσοι είναι γνώστες κάποιου μουσικού οργάνου. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονείται ότι η διδασκαλία του οργάνου είναι υποχρέωση του σχολείου.

Αρχικά στους απόφοιτους των Μουσικών Γυμνασίων χορηγούνταν δύο απολυτήριοι τίτλοι σπουδών.  Ένας για τα μαθήματα γενικής παιδείας και ένα αποδεικτικό μουσικών σπουδών στο οποίο περιλαμβανόταν τα μαθήματα μουσικής παιδείας.  Από το έτος 1993 στους απόφοιτους των Μουσικών Λυκείων προβλέπεται να χορηγούνται πτυχία μουσικής ειδικότητας. Τα χορηγούμενα πτυχία προβλέπεται, επίσης, να είναι ισότιμα με αυτά από τα ωδεία και τις μουσικές σχολές. 

Οι μαθητές που φοιτούν σε Μουσικό Γυμνάσιο ή Λύκειο έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους προς το σχολείο και αντίστροφα, καθώς και να σιτίζονται δωρεάν.

Εκτός από τα θεωρητικά Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, οι μαθητές διδάσκονται σε ατομικά μαθήματα και 3 μουσικά όργανα.  Στο Μουσικό Σχολείο δίνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε μαθητή με τη συμμετοχή του στα Μουσικά Σύνολα (όπως χορωδία και ορχήστρα έντεχνης Ελληνικής Μουσικής, χορωδία και ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, ορχήστρα πνευστών οργάνων, εγχόρδων κλπ). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ποιοτικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από τα ατομικά μαθήματα των οργάνων, επιτυγχάνεται αρτιότερα η επικοινωνία μαθητή και καθηγητή, όχι μόνο πάνω στη διδασκαλία του οργάνου αλλά για οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα που απασχολεί τον μαθητή. Το Μουσικό Σχολείο αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις μουσικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικών παραστάσεων.  Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως είναι ένα "άλλου πνεύματος" σχολείο.  Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους επιθυμούν να γίνουν μουσικοί.  Είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, που παρόλο τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει (έλλειψη καθηγητών, οργάνων, κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ), είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο στη Μουσική Εκπαίδευση σήμερα.

Μειωμένα είναι τα περιστατικά βίας στα καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία. Μάλιστα η μείωση φτάνει έως και την εξαφάνιση των περιστατικών σύμφωνα με τα όσα δηλώθηκαν από το βήμα της Βουλή. Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να εντάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το κομμάτι της αισθητικής αγωγής και τέχνης.  Έχει τονιστεί δε από την πολιτική ηγεσία του τόπου ότι η αισθητική-πολιτιστική καλλιέργεια του συνόλου των μαθητών της χώρας είναι μια πάρα πολύ καλή ασπίδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου στη ρίζα του, την πρόληψή του.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Μαίου στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, οδός: Κιλκίς 7.  Πληροφορίες στο τηλ.: 27310 89069



Επιμέλεια:  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου