Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Α. Ελαιόδενδρα
Επιτόπιος έλεγχος και εκτίμηση των ζημιών οι οποίες μπορεί να είναι:
1. Ελαφριές ζημιές: Έχει καεί τμήμα του φυλλώματος χωρίς να ζημιωθούν οι κύριοι βραχίονες. Μπορεί να υπάρχουν και σημεία της κόμης του δένδρου πράσινα.
2. Μέτριες ζημιές: Έχει καεί το σύνολο της κόμης ενώ οι κύριοι βραχίονες και ο κορμός δεν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.
3. Σοβαρές ζημιές: Ο κορμός και βραχίονες του ελαιόδενδρου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
4. Ολική ζημιά: Πλήρης καταστροφή των κορμών των δένδρων μέχρι την επιφάνεια του εδάφους ή και κάτω από αυτό.
Μετά από παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος στα τμήματα του δένδρου που δεν έχουν καταστραφεί εμφανίζονται οι αναβλαστήσεις. Σε αυτό το διάστημα τα τμήματα που έχουν
καταστραφεί εμφανίζουν σκασίματα και αποκολλήσεις του φλοιού. Η αποκατάσταση των καμένων ελαιοδέντρων βασίζεται αποκλειστικά στις αναβλαστήσεις.
Καλλιεργητικές τεχνικές
1.Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις να μην γίνει καμιά επέμβαση ως το τέλος του χειμώνα όπου θα φανεί η δυνατότητα των ελαιόδενδρων να αναβλαστήσουν και θα
υπάρχει μια πιο ασφαλής εικόνα .
2. Μετά την καταγραφή των ζημιών από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των καλλιεργητικών μέσων που έχουν καεί( πχ
λάστιχα άρδευσης), πεσμένα κλαδιά.
3. Όπου υπάρχει δυνατότητα να ποτιστούν τα ελαιόδενδρα, επιβάλλονται συχνά και μικρά ποτίσματα (ανάλογα με την ζημιά) με καλής ποιότητας νερό. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει ασφυξία του ριζικού συστήματος και μυκητολογικές προσβολές.
4. Αζωτούχος λίπανση σε μικρές δόσεις, για να γίνει ταχύτερα η αναβλάστηση.
5. Αποφυγή βόσκησης, για να προστατευτούν οι αναβλαστήσεις που θα προέλθουν από τη βάση του κορμού των δένδρων. Οι αναβλαστήσεις αυτές είναι χρήσιμες στις περιπτώσεις που θα χρειασθεί να καρατομηθούν ελαιόδενδρα.
6. Να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της διάβρωσης στα επικλινή εδάφη.
7. Συχνοί επιτόπιοι έλεγχοι για εντοπισμό προσβολών από φυλλοφάγα έντομα(μαργαρόνια) και ακάρεα. Οι αναβλαστήσεις πρέπει να προστατευθούν.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε προσβολές που μπορεί να υπάρξουν από τα ξυλοφάγα.
8.Κλάδεμα θα γίνει στο τέλος του χειμώνα αρχές άνοιξης(να αποφευχθούν και οι παγετοί) και να έχει γίνει εμφανές το μέγεθος του εγκαύματος. Αφαιρούμε τμήματα απολύτως ξερά, ενώ οι τομές καλύπτονται οπωσδήποτε με προστατευτική αλοιφή.


Οι αναβλαστήσεις δεν αφαιρούνται καθόλου προκειμένου να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η αναπροσαρμογή του ριζικού συστήματος.
Β. Λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες & Αμπέλια
Να μην γίνει καμία επέμβαση έως ότου φανεί απολύτως το μέγεθος της ζημιάς. Σε κάθε περίπτωση το ελαφρύ πότισμα με καλής ποιότητας νερό και η ελαφριά αζωτούχος λίπανση βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση.
Στην περίπτωση των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα της λεμονιάς καλό είναι να γίνει άσπρισμα των κορμών με αραιό διάλυμα χαλκού και ασβέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου