Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Οι «απαγορευμένες» εικόνες του ναυαγίου των Αντικυθήρων

Χαλκινο δόρυ, μέρος άγκυρας, απόληξη κλίνης, ακέραιο αγγείο: Επίσημη παρουσίαση των ευρημάτων του Ναυαγίου μετά τη λογοκρισία από το ΥΠΠΟΑ. Επιβεβαιώνεται το The TOC
΄Ενα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σταυροειδούς διατομής σαυρωτήρα (το μεταλλικό τμήμα στην πίσω άκρη του δόρατος) – το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή μαρμάρινο άγαλμα – ένας χάλκινος δακτύλιος προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, μολύβδινο κάτω μέρος (στύπος) άγκυρας του ναυαγισμένου πλοίου που είχε εντοπιστεί το 2013, ένας δακτύλιος, μια χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης και καθώς και σχεδόν ακέραιη λάγυνος (σ.σ. είδος αγγείου) είναι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού τα ευρήματα της νέας ενάλιας έρευνας που διεξήχθη από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα». Το υπουργείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό από τα ευρήματα και τη νέα έρευνα, υλικό που, ως γνωστόν, είχε λογοκριθεί από το ΥΠΠΟΑ στην παρουσίαση σε δημοσιογράφους η οποία έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Κύθηρα.(Στην κεντρική φωτογραφία: Ανίχνευση μετάλλων. Χάλκινος δακτύλιος και λάγυνος - αγγείο - που ανελκύστηκαν).
Η επίσημη ανακοίνωση των ευρημάτων επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του TheTOC.gr της περασμένης Δευτέρας 6 Οκτωβρίου.

Η ακριβής ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού είναι η εξής:

«...Ως αποτέλεσμα προέκυψε ο εντοπισμός και τελικά η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος από το χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος».

Ανέλκυση χάλκινου δόρατος με σαυρωτήρα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Ανέλκυση χάλκινου δόρατος με σαυρωτήρα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στο χώρο. Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από την δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου.

Οι ανακοινώσεις των ευρημάτων που λογοκρίθηκαν στα Κύθηρα

Σημειωτέον, οι ανακοινώσεις των ευρημάτων δεν έγιναν, όπως ήταν προγραμματισμένο, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δημοσιογραφική αποστολή στα Κύθηρα όπου έγινε η παρουσίαση της νέας ενάλιας έρευνας. «Δυστυχώς η εκδήλωση αυτή γίνεται κάτω από ένα καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες και συγκεκριμένα τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι: από τις καλύτερες των προθέσεων που είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα μέχρι και άλλους λόγους που φαντάζεστε στη μίζερη πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας», ανέφερε στην ομιλία του ο Πάνος Λασκαρίδης, προέδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που έχει διαθέσει το σκάφος του «Γλάρος» για την έρευνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονταν να γίνουν αυτή την εβδομάδα.
  Με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», το νέο ερευνητικό αρχαιολογικό εγχείρημα διεξήχθη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης Woods Hole και αποτελεί τη συνέχεια των επίμονων κι επίπονων κοινών προσπαθειών, που ξεκίνησαν το 2012 προκειμένου να εντοπιστεί εκ νέου το φημισμένο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Κατάδυση του ρομποτικού σκαφάνδρου μίας ατμόσφαιρας Exosuit
Κατάδυση του ρομποτικού σκαφάνδρου μίας ατμόσφαιρας Exosuit
΄Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης. Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS) στο οποίο τοποθετούνται τα κατά το δυνατόν γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του 1976 που διεξήγαγε το τότε ΥΠΠΕ, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λ. Κολώνα, σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Cousteau, το πλήρωμα του Καλυψώ και έλληνες εθελοντές. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται τα στοιχεία της φετινής διερεύνησης, τα οποία περιλαμβάνουν: στόχους έντονου σήματος που προέρχονται από συστηματική επισκόπηση του βυθού της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς του ναυαγίου και επιφανειακά ευρήματα.
 Η ανακοίνωση ήρθε ως συνέχεια της συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τασούλα με την ομάδα των αρχαιολόγων της ερευνητικής ομάδας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, την οποία συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της φετινής αποστολής. Σημειωτέον, η νέα ενάλια έρευνα ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παρευρέθησαν από πλευράς Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων η Προϊσταμένη της δρ. Αγγελική Σίμωσι και οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ δρ Θ. Θεοδούλου και δρ Δ. Κουρκουμέλης καθώς και οι δρ Brendan Foley από πλευράς του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Μασσαχουσέτης Woods Hole, καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Τούρτας απόφοιτος ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton. Παρών ήταν και ο δρ Γ. Μπιτσάκης της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωσης της έρευνας.
   Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από πόρους που εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αργώ, η οποία ιδρύθηκε για την υποστήριξη της έρευνας. Χορηγίες για την έρευνα διέθεσαν η ελβετική εταιρεία Hublot, η ΟΤΕ-COSMOTE, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η JF White Constructing Co., το Swordspoint Foundation, το Costa Navarino, οι οικογένειες James H. Orr, Michael Dubno and Loren Blackford, Richard and Laetitia Garriott de Cayeux και το Ίδρυμα Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Δείτε βίντεο από τη νέα έρευνα: Πηγή http://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου