Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ο Kυθηραϊκής καταγωγής, Στρατιωτικός και πολιτικός Πάνος Κορωναίος.


Πάνος Κορωναίος
Στρατιωτικός και πολιτικός. Γεννήθηκε το 1808 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής.  Η αδελφή του Κλεοπάτρα, η οποία παντρεύτηκε τον Κυθήριο ριζοσπάστη βουλευτή (Κοινοβούλιο Ιονίου Πολιτείας) Δημήτριο Ραπτάκη ήταν η γιαγιά του μουσικού Κλέωνος Τριανταφύλλου γνωστού ως Αττίκ. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και σε ηλικία 17 περίπου χρονών κατατάχθηκε εθε­λοντικά στον τακτικό στρατό υπό τον Φαβιέρο στο Ναύπλιο και πήρε μέρος σε διάφορες μάχες και στην άτυχη απόπειρα του τελευταίου να καταλάβει τη Χίο (1827). To επόμενο έτος τέθηκε υπό τις διαταγές ενός άλλου Γάλλου αξιωματικού, του στρατηγού Μαιζόν. Οι Αγγλογάλλοι, μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου (Ιούλιος, 1828), που διασφάλιζε διεθνώς την ελληνική ανεξαρτησία, έστειλαν ένα γαλλικό στρατιωτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν για να εκδιώξει τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ.


Κορωναίος Πάνος, φωτογραφία Πέτρος Μωραΐτης.

Ο Κορωναίος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία καθώς και πολλά τραύματα από τις μάχες, εισήλθε ως υπότροφος στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Ευελπίδων με εισήγηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1831 ήταν μόλις 23 ετών όταν αποφοίτησε ανάμεσα στους οκτώ πρώτους της σχολής, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Την 1η Δεκεμβρίου 1833 προήχθη σε υπολοχαγό και τοποθετήθηκε Υπασπιστής του Πυροβολικού Σώματος. Το 1837 έγινε λοχαγός και τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο. Στην επανάσταση του 1843 τάχθηκε υπέρ των συνταγματικών ελευθεριών της Ελλάδας. Σύντομα εναντιώθηκε στο καθεστώς του Όθωνα και ετέθη από το Βασιλιά σε αργία δια απολύσεως από το 1853 έως το 1859. Έφυγε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με στρατιωτικές μελέτες.

Πάνος Κορωναίος, Ξυλογραφία, 1899.
Το 1854 κατατάχθηκε στα ρωσικά στρατεύματα και ορίστηκε αρχηγός του εθελοντικού σώματος Επτανησίων Ελλήνων. Συμμετείχε στον πόλεμο της Κριμαίας 1853 – 1856 με τους Ρώσους ενάντια στους Τούρκους. Με τη μαχητικότητά του και τις επιδόσεις του στην ιστορική διάβαση του Δουνάβεως και άλλες νικηφόρες μάχες του απονεμήθηκε παράσημο από τη Ρωσία. Το 1860 πολέμησε με το γαλλικό στρατό στην εκστρατεία της Συρίας. Παρασημοφορήθηκε επίσης από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Υπήρξε οργανωτής της Ναυπλιακής Επανάστασης το Φεβρουάριου του 1862 και ένας από τους ηγέτες της επανάστασης που κατέληξε στην εκθρόνισή του Όθωνα (Ο­κτώβριος του ίδιου χρόνου). Στους μήνες της Μεσοβασιλείας (1862 – 63) αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της παράταξης των Ορεινών (του Κωνσταντίνου Κανάρη) και – ως υπουργός Στρατιωτικών – αντιμετώπισε τις εμ­φύλιες συγκρούσεις του Ιουνίου 1863 («Ιουνιανά»).

Πάνος Κορωναίος, Ποικίλη Στοά, 1899.
Μετά την άνοδο του Γεωργίου Α’ στο θρόνο (Οκτώβριος 1863), ο Κορω­ναίος ανέλαβε διάφορα ανώτερα στρατιωτικά αξιώματα και το 1866 συμμετέσχε στην εξέγερση της Κρήτης. Κατά την περίοδο που ακολούθησε αναδείχτηκε σε σημαίνου­σα πολιτική φυσιογνωμία της χώρας (το 1868 εξελέγη βουλευτής Αττικής, το 1875, 1879 και 1885 βουλευτής Κυθήρων), ασκώντας παράλληλα και τα στρα­τιωτικά του καθήκοντα. Αποστρα­τεύτηκε το 1880 με το βαθμό του αντιστράτηγου του πυροβολικού και κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του πρωταγωνίστησε στην ίδρυση και δραστηριοποίηση πατριωτικών σωματείων και οργανώσεων. Έχει συγγράψει στρατιωτικές με­λέτες, καθώς και το Έλεγχος των δημοσιευθέντων εντός και εκτός της Ελλάδος εγγράφων περί των συμβάντων του Ιουνίου (1863). Πέθανε στις 17 Νοέμβρη του 1899 στην Αθήνα.
  
Πηγές

  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Εκδοτική Αθηνών, τομ. 5, 1986.
  • Βαγγέλης Γεωργίου, «Ο Εμφύλιος πόλεμος του 1863»,  Ιστορία εικονογραφημένη, Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος, τεύχος 493, Ιούλιος 2009.
  • Τρύφων Ευαγγελίδης, «Ιστορία του Όθωνος, βασιλέως της Ελλάδος (1832-1862)», Αθήνα 1893.

    Φωτογραφία του 19ου αιώνα. Ο στρατηγός Πάνος Κορωναίος


    Ο στρατηγός Πάνος Κορωναίος (προτομή στην πλατεία του Ποταμού) με το επιτελείο του. Ο μόνος επώνυμος Κυθήριος που ξέρουμε ότι πολέμησε, έφηβος ακόμα, στον αγώνα του 21, ενταγμένος στο στράτευμα του Γάλλου φιλέλληνα Φλαβιέρου. Πηγή φωτό

    Kosmas Megalokonomos

    65 Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ TOY 1863. Η ΔΡΑΣΗ TOY ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

    Ο Πάνος Κορωναίος αποτελεί μια από τις πιο αδικημένες βιβλιογραφικά στρατιωτικές και πολιτικές φυσιογνωμίες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Είναι από τους ελάχιστους άνδρες που έζησαν όλα σχεδόν τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα του 19ου αιώνα. Πρωταγωνίστησε σε ιστορικές στιγμές, με αποκορύφωμα τον Εμφύλιο του Ιουνίου του 1863. Τα «Ιουνιανά», όπως έμειναν γνωστά, αποτέλεσαν βασικό τεκμήριο ότι η Ελλάδα την εποχή εκείνη δεν υπολειπόταν συμφεροντολόγων ανδρών αλλά ευτυχώς ούτε και αναδιοτελών προσώπων.

    Ο ΠΑΝΟΣ Κορωναίος γεννήθηκε το 1809 στην Κωνσταντινούπολη από γονείς κυθηραϊκής καταγωγής. Με την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης το 1821 η οικογένειά του αναγκάστηκε να μετακομίσει στα Κύθηρα. Μετά την Επανάσταση η οικογένεια Κορωναίου επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη (1830) αλλά ο γιος τους Πάνος μετέβη στην Κέρκυρα για να φοιτήσει στην Ιόνιο Ακαδημία. Σε ηλικία 17 ετών ο ανήσυχος νέος βρέθηκε στο Ναύπλιο όπου κατετάγη στον τακτικό στρατό του Γάλλου φιλέλληνα συνταγματάρχη Κάρολου Φαβιέρου. Ο έφηβος Πάνος συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις με σημαντικότερη την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης της Χίου από τις δυνάμεις του Φαβιέρου το 1827.

    To επόμενο έτος ο νεαρός επαναστάτης τέθηκε υπό τις διαταγές ενός άλλου Γάλλου αξιωματικού, του στρατηγού Μαιζόν. Οι Αγγλογάλλοι, μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου (Ιούλιος, 1828), που διασφάλιζε διεθνώς την ελληνική ανεξαρτησία, έστειλαν ένα γαλλικό στρατιωτικό σώμα υπό τον στρατηγό Μαιζόν για να εκδιώξει τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο Κορωναίος, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία καθώς και πολλά τραύματα από τις μάχες, εισήλθε ως υπότροφος στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Ευελπίδων με εισήγηση του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια. To 1831 ήταν μόλις 23 ετών όταν αποφοίτησε ανάμεσα στους οκτώ πρώτους της σχολής, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Λίγους μήνες αργότερα όμως ο πολιτικός και ιδεολογικός μέντορας του νέου τότε αξιωματικού, ο Ιωάννης Καποδίστριας, έπεσε νεκρός σε ενέδρα που του έστησαν φανατικοί πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο Κορωναίος δεν ξέχασε ποτέ την προσφορά, σε εθνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος.

    πηγή  .istoria.g

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου