Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σε λειτουργία το πρώτο hot spot για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθούν λύσεις σε προβλήματα σχετικά με την ταυτοποίηση και την καταγραφή, δήλωσε ο αναπληρωτής γγ του ΥΠΕΣ.
Περίπου 600 εμπειρογνώμονες της Frontex, από τους οποίους οι περισσότεροι θα εγκατασταθούν στη Λέσβο, όπου παρατηρούνται και οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων, διατίθενται στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις και να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από το Κέντρο Καταγραφής ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, που επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη μαζί με τον Ιταλό βουλευτή και εισηγητή της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέα Ριγκόνι.
Όπως ο κ. Φιλιππάκος είπε «ήρθαμε για να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, να δει ο κ. Ριγκόνι το πρώτο hot spot, να δει τι προόδους έχουμε κάνει ως Ελλάδα. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πραγματικά καλές. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται». Ο κ. Φιλιππάκος έκανε γνωστό ότι χθες «παραδόθηκαν άλλα 12 Europac (σ.σ. μηχανές ηλεκτρονικής πιστοποίησης) από τη Γερμανία. Και συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση. Θεωρώ ότι θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα γιατί δυστυχώς όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά αυξάνονται».
Ο κ. Ριγκόνι, με τη σειρά του, σημείωσε πως «είναι θετική η εντύπωση που αποκόμισε, αλλά η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχετε πάρα πολύ κόσμο που έρχεται εδώ πέρα, και η διαδικασία της καταγραφής είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η εντύπωσή μας είναι ότι εδώ είναι το καινούργιο σύνορο της Ευρώπης, μέσα σε αυτό το κέντρο. Έξω από το κέντρο είναι εκτός Ευρώπης. Μέσα στο κέντρο μπαίνεις στην Ευρώπη. Και η άποψή μου είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βοηθηθούν οι ελληνικές αρχές».
Ο κ. Ριγκόνι υπογράμμισε επίσης ότι «το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα της οποιασδήποτε χώρας είτε της Ελλάδας είτε της Ιταλίας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος υποστήριξε πως «το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προσωπικά με τον κ. Τόσκα, συνεργάζονται σε ημερήσια βάση ώστε να δοθούν λύσεις σε πάρα πολλά άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με την ταυτοποίηση, την καταγραφή και στη συνέχεια με τη διαδικασία να έρθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην ενδοχώρα και από εκεί και πέρα να υποβληθούν όπου μπορούν οι αιτήσεις ασύλου».
Ο κ. Φιλιππάκος είπε επίσης ότι στα πλαίσια ενίσχυσης του hotspot έχουν ζητηθεί από τη Frontex «λεωφορεία, μηχανήματα Eurocat γιατί πρέπει να φτάσουμε περίπου στα 30 στο νησί. Ήδη στέλνονται από την Αθήνα, από ελληνικής πλευράς, άλλα 6 και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα στείλουμε και τα υπόλοιπα. Τώρα, από πλευράς μας, πρόβλημα είναι η μεταφορά προσωπικού -που είναι κόστος είναι έξοδα παραμονής κ.ά. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπιστεί κι αυτό, και ήδη με την πρώτη έκτακτη χρηματοδότηση που περιμένουμε σύντομα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Ας σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη, από χθες Πέμπτη, βρέθηκε και ο διευθυντής τη Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι, ενώ η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ενημέρωνε συνεχώς για τη λειτουργία όλου του συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου