Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Αναλυτική Τοποθέτηση Δημάρχου Μονεμβασίας, Ηρακλή Τριχείλη, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών και των Ελεύθερων Επαγγελματιών:

Αναλυτική Τοποθέτηση Δημάρχου Μονεμβασίας, Ηρακλή Τριχείλη, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών και των Ελεύθερων Επαγγελματιών:
"Κε Πρόεδρε,
Ξεκινώντας σήμερα το Συμβούλιο θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Νομίζω ότι είναι καθήκον μας και οι αρχηγοί εδώ των άλλων παρατάξεων είναι επίσης παρούσες, οπότε καλό είναι να γίνει μια αναφορά γιατί είναι και το φλέγον ζήτημα.
Ξεκινώντας θέλω να πω ότι θα καταλήξω ότι συμφωνούμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και των αγροτών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και θα κάνω μια μικρή ανάλυση για να στηρίξω την τοποθέτησή μου αυτή.
Πρώτα πρώτα, θέλω να σας πω γιατί, εκτός από Δήμαρχος, θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα και τη γνώση για να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, κυρίως για τους αγρότες αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και γι’ αυτό θα μου δώσετε λίγο χρόνο.
Θα πρέπει να σας πω ότι κατέβηκα στην περιοχή το 1985 και κατέβηκα εθελοντικά. Όταν κατέβηκα κάτω, τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και τον Στρατό, είχα να κάνω μια επιλογή με τι θα ασχοληθώ. Το πρώτο όμως που με τράβηξε ήταν η γεωργία και ήταν και ο βασικός παράγοντας που αποφάσισα να εγκατασταθώ στην περιοχή και να δουλέψω, να δραστηριοποιηθώ επαγγελματικά. Πολύ σύντομα άνοιξα ένα κατάστημα με είδη φυτοπροστασίας και λιπάσματα κι έτσι έγινα και ελεύθερος επαγγελματίας, το οποίο το κράτησα για περίπου 20 χρόνια. Παράλληλα, λόγω του ότι είχα και την ειδικότητα του οινολόγου, άνοιξα ένα οινολογικό εργαστήριο, άρα ξανά ελεύθερος λοιπόν επαγγελματίας, το οποίο το κρατάω ακόμα.
Θα πρέπει να σας πω ότι γεννήθηκα ουσιαστικά και μέσα στο ελαιοτριβείο, μιας που η οικογένειά μου είχε ελαιοτριβείο μέχρι το 1990, κρατώντας από παλιά, από τότε που τα ελαιοτριβεία δουλεύανε με τα άλογα.
Καλλιέργησα, φύτεψα, χιλιάδες ελιές και χιλιάδες δέντρα εσπεριδοειδή.
Συμμετείχα σε όλες σχεδόν σε όλες τις αναδιαρθρώσεις και τα προγράμματα τα οποία έβγαλαν τα Υπουργεία για τα επόμενα χρόνια.
Φύτεψα επίσης, χιλιάδες πρέμνα αμπελιών και καταφέραμε εκεί να διασώσουμε και ποικιλίες παλιές, γηγενείς αμπέλια τα οποία κόντευαν να χαθούνε και κάναμε, φτάσαμε σ’ ένα σημείο που ουσιαστικά δώσαμε τη δυνατότητα στην περιοχή να παρασκευαστεί ο Μαλβαζίας οίνος.
Παράλληλα, πρέπει να σας πω ότι, επί τόσα χρόνια, ουσιαστικά πουλούσα τα προϊόντα μου και αυτοί οι οποίοι είναι αγρότες, ξέρουν τι σημαίνει αυτό, διότι συνδιαλέχτηκα με άπειρους εμπόρους, οι οποίοι χάθηκαν στην πορεία και έχουν μείνει ελάχιστοι και θα σας πω τι σημαίνει αυτό το πράγμα.
Επειδή, λοιπόν, έκανα όλα αυτά τα πράγματα και κατόπιν σαν Δήμαρχος συμμετείχα σε οποιαδήποτε διεκδίκηση έγινε από το 2003 και μετά σαν Δήμαρχος και μάλιστα οι περισσότερες διεκδικήσεις με τους αγρότες ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς μια που αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες χρονιές, όπως το 2004, κλπ..
Αφού λοιπόν, έγιναν αυτά τα πράγματα, θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μια γνώση πολύ μεγάλη και μάλιστα είμαι ίσως από τους παλιότερους αγρότες μετά από τόσα χρόνια που ακόμα λειτουργώ. Χαίρομαι που έχουν μπει νέοι στο επάγγελμα και όλα αυτά σας τα είπα για να σας πω ότι έχω πια αποκτήσει μια ιδιαίτερη γνώση με τα αγροτικά αλλά και σαν ελεύθερος επαγγελματίας και σαν Δήμαρχος.
Επίσης, θα πρέπει να πω ότι, όλο τον χρόνο δουλεύω περίπου 16 ώρες την ημέρα, δεν έχω Σαββατοκύριακα, δουλεύω και αυτά και πολλές φορές, Χριστούγεννα, Πάσχα, Πρωτοχρονιές, κτλ.. Καλοκαίρι οι διακοπές μου είναι ελάχιστες, ειδικά μετά τον Καλλικρατικό Δήμο.
Οπότε, σαν ελεύθερος λοιπόν επαγγελματίας αλλά και σαν αγρότης, όπως σας είπα, θεωρώ ότι δικαιούμαι να κάνω μια κριτική στα τελευταία τεκταινόμενα, θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερο, αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω, ξεκινώντας από το να κάνω μια μικρή εισήγηση γιατί θεωρώ ότι το αγροτικό εισόδημα διαφέρει απ’ τ’ άλλα.
Πρώτα πρώτα, ο αγρότης είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Δεν υπάρχει κανένα άλλο επάγγελμα το οποίο να εξαρτάται τόσο πολύ από τις καιρικές συνθήκες, χαλάζι, παγετό, ανεμοθύελλα, βροχοπτώσεις άκαιρες ή έγκαιρες, που σημαίνει όπως έχω πει χαρακτηριστικά ότι κοιμάσαι το βράδυ με μια περιουσία και την άλλη μέρα μπορεί να ξυπνήσεις χωρίς τίποτα.
Αυτό είναι μια βασική διάκριση απ’ τ’ άλλα επαγγέλματα και όσο κι αν καλύπτεσαι ασφαλιστικά από κάποια ταμεία, σε πολλές περιπτώσεις είσαι ιδιαίτερα εκτεθειμένος.
Θα πρέπει να σας πω επίσης, και είναι και αυτό μια βασική διάκριση, ότι ο αγρότης δεν έχει σταθερή τιμή στα προϊόντα του. Όχι μόνο δεν έχει σταθερή τιμή αλλά δεν έχει και σταθερή ποσότητα. Πιάνοντας λοιπόν αυτές τις δύο παραμέτρους και πολλαπλασιάζοντάς τες γιατί έτσι είναι κάθε χρονιά, μπορεί να φτάσει από μηδενικό εισόδημα μέχρι κάτι πιο μεγάλο. Όμως αυτή η έλλειψη σταθερότητας και συνήθως οι τιμές είναι προς τα κάτω, εκτός αν κάποιες χρονιές τύχει,- είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες που είναι καλύτερες, όπως θεωρώ η περσινή και η φετινή για το λάδι, αυτό επηρεάζει άμεσα και τη ζωή του αλλά και αυτά που θέλει να επενδύσει για την επόμενη χρονιά για να ξανακάνει κάποια πράγματα.
Αυτές λοιπόν, οι βασικές διαφορές, συνθέτουν ένα επάγγελμα το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Υπάρχουν κι άλλα. Είναι ο μικρός κλήρος, υπάρχει το πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, το οποίο όπως ξέρετε πολύ από σας, κάποιοι εχθροί ας πούμε είναι ιδιαίτερα αυξημένοι κάποια χρονιά άρα σου ανεβάζουν το κόστος. Επίσης υπάρχει και μια άλλη παράμετρος η οποία στις δικές μας περιοχές είναι μεγαλύτερη, δηλαδή ακάλυπτες επιταγές και φέσια όπως τα λέμε σε εισαγωγικά, οι οποίες ήταν πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια και σπανίως οι απαιτήσεις οι δικαστικές από κει και πέρα έφεραν κάποιο αποτέλεσμα διότι οι έμποροι είχαν ήδη πτωχεύσει και δεν υπήρχαν.
Βάζοντάς τα λοιπόν όλα αυτά μαζί, φαίνεται πολύ εύκολα ότι το αγροτικό επάγγελμα διαφέρει ήδη και από τον ελεύθερο επαγγελματία, δεν λέω βέβαια από τους συνταξιούχους αλλά και του δημοσίου, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά και από τον ελεύθερο επαγγελματία ακόμα διαφέρει.
Πάμε λοιπόν, ότι ο αγρότης ασφαλίζεται σ’ ένα ταμείο τον ΟΓΑ. Θα κάνω εδώ μια μικρή παρατήρηση για αυτούς που τα ξέρουν, ότι ο ΟΓΑ τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκε με πάρα πολλούς δικαιούχους οι οποίοι ουσιαστικά δεν έπρεπε να είναι στον ΟΓΑ γιατί δεν ήταν αγρότες. Δεν θα κάνω κριτική πώς έγινε αυτό το πράγμα, πάντως είναι γεγονός ότι έγινε και θα εκφράσω επίσης την απορία μου, πώς είναι δυνατόν ένα ταμείο το οποίο επιχορηγείται 90% από το Κράτος, να δίνει κάθε χρόνο παροχές οι οποίες είναι άσχετες με την ασφάλιση: υπολογιστές, εισιτήρια, βιβλία, τι σχέση έχει αυτό το πράγμα όταν ένα ταμείο στενάζει και δεν μπορεί να δώσει τη μικρή σύνταξη, πώς είναι δυνατόν να δίνει αυτές τις παροχές; Το αντιπαρέρχομαι αυτό, γιατί φαίνεται όντως ότι το ταμείο τού ΟΓΑ έχει ιδιαίτερο πρόβλημα αφού, ακούγοντας βέβαια τις τελευταίες μέρες από τους 600 τόσες χιλιάδες λέει ασφαλισμένους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 1/3, ήδη δεν πληρώνει την ασφάλισή του, η οποία η κατώτερη πρέπει να ‘ναι 750-850 ευρώ, με κίνδυνο αυτοί να κινδυνεύουν βέβαια να χάσουν τη σύνταξη, αλλά να κινδυνεύουνε και για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
Θα πρέπει λοιπόν, οπωσδήποτε σε σχέση με τον ΟΓΑ, να διαφυλαχτεί η σύνταξη η κατώτατη, η μικρή, αλλά και να διαφυλαχτεί και η νοσοκομειακή περίθαλψη του αγρότη. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα δύο πράγματα να μην υπάρχουν! Θα μου πείτε πόσο θ’ ανέβει το κόστος των ασφαλίστρων. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είναι σε διαπραγμάτευση.
Άκουσα προχτές το βράδυ μετ’ επιτάσεως, ότι τα ασφάλιστρα λέει αφαιρούνται (προστίθενται στα έξοδα άρα υπάρχει ένα κέρδος). Πράγματι, αυτά όμως έχουν ήδη εκταμιευτεί και το κέρδος που έχει είναι ότι η φορολογία τού εισοδήματος πηγαίνει στα άλλα και όχι σε αυτό άρα το κέρδος είναι πολύ μικρό. 
Τέλος πάντων, για να μη μακρηγορούμε, αυτό είναι το ένα κομμάτι που αφορά τη σημερινή εποχή και τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Το δεύτερο κομμάτι, το οποίο εγώ θεωρώ ότι είναι ίσως και βασικότερο, αλλά και περισσότερο προβληματικό και μάλιστα το είχα επισημάνει σε μία συνάντηση η οποία είχε γίνει στα Παπαδιάνικα για τον ΕΝΦΙΑ και είχα πει τότε ότι δεν μπορεί οι αγρότης αλλά δεν μπορεί και ο Έλληνας να αντέξει αυτή τη φορολογία. Αυτό είχε γίνει πριν 2-3 χρόνια. Ο ΕΝΦΙΑ βέβαια συνεχίζεται και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί με άλλο τρόπο.
Όμως εδώ θέλω να σας κάνω μια μικρή αναφορά. Φτάνει λοιπόν ο αγρότης και ξεκινάει, αφού αφαιρέσει τα έξοδά του, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν βιβλία εσόδων/εξόδων, πηγαίνει και φορολογείται φέτος με 13%, του χρόνου με 20%, την άλλη χρονιά με 26%. Φτάνει αυτό; Όχι! Το ανάλγητο σύστημα περιέργως του λέει να προκαταβάλεις και 75% τώρα και 100% την άλλη χρονιά τούς φόρους τούς οποίους έχεις πληρώσει. Τελειώνει εκεί; Όχι! Έχουμε από ‘κει και πέρα την εισφορά αλληλεγγύης αν έχεις 12.000 ευρώ και πάνω. Έχουμε τον φόρο επιτηδεύματος του επαγγελματία…
Όταν λοιπόν, τα αθροίσεις αυτά και προσθέσεις ότι έχοντας κάποια πράγματα, ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι, κτλ., μπορεί να σε πιάσει και η φορολογία τού τεκμαρτού εισοδήματος των 12.000 ευρώ, εκτός αν αναλώσεις απ’ ότι μου ‘πανε οι λογιστές κάτι από την προηγούμενη χρονιά, - εάν τα αθροίσεις αυτά και προσθέσεις εισφορές αλλά και φορολογία, θα δείτε ότι σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 80-90%.
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Αυτό πρακτικά σημαίνει αυτό που ακούτε τελικά στις τηλεοράσεις και ακούτε κάθε μέρα, ότι ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να ζήσει. Το λίπος τελειώνει, τα πράγματα ανεβαίνουν συνέχεια, το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Όταν λοιπόν, έρχεται το κράτος και μ’ αυτόν τον συνδυασμό των δύο πραγμάτων ουσιαστικά, σου παίρνει ένα τέτοιο ποσοστό, το οποίο είναι πάνω από 70%, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να ζήσεις αφενός και σε οδηγεί στη φοροδιαφυγή.
Οπότε ο Έλληνας από την παράδοσή του έζησε με δύο διδάγματα και πρέπει να ζήσει αλλά δεν τα κάνει, είναι,
το «Μέτρον άριστον» και το «Μηδέν άγαν».
Οτιδήποτε πηγαίνει στην υπερβολή είναι βλαπτικό και ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων, όχι απλώς οδηγεί στην υπερβολή, οδηγεί στην καταστροφή. Θα μου πείτε αυτό που λένε ότι ΔΕΝ θα καλλιεργήσουν είναι αλήθεια; Μερικοί ναι, οι άλλοι θα αναγκαστούν να καλλιεργήσουν, τι θα κάνουν; Αλλά και αυτοί θα είναι σε μία ένδεια. Θα είναι πένητες, αυτοί που θα αναγκαστούν να καλλιεργήσουν. Θα χρεωθούν, θα πάνε στο μαγαζί για να τα πάρουν, αυτή η δουλειά θα γίνει. Δεν πρόκειται αυτοί οι άνθρωποι να αναπνεύσουν ποτέ.
Θα πρέπει λοιπόν, η Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, (εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη συμφωνία κάποτε, δεν ξέρω αν θα επιτευχθεί…), θα πρέπει αυτοί να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η υπερβολή. Θα πρέπει να μπει κάποιο πλαφόν όπου, το άθροισμα της φορολογίας αλλά και των εισφορών τού ΟΓΑ να ΜΗΝ υπερβαίνει ένα ποσοστό. Εγώ θα έλεγα, για τα χαμηλά εισοδήματα τα αγροτικά να ΜΗΝ υπερβαίνει το 20% και να κλιμακούται προς τα πάνω. Ακούω κάτι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πιθανόν αυτό να γίνει.
Θα σωθεί το ασφαλιστικό έτσι; Δεν θα σωθεί! Δεν θα σωθεί, διότι όταν έχουμε 1 εκατομμύριο προς 1,4 ασφαλισμένοι, 1 ασφαλισμένος να τον χρηματοδοτεί 1,4 εργαζόμενων, αυτό είναι ΜΗ βιώσιμο.
Σοφότεροι εμού και εμπειρότεροι, νομίζω ότι πρέπει να βρουν λίγο διαφορετικούς τρόπους για να καταφέρουν να γίνει το ασφαλιστικό βιώσιμο στο μέλλον αλλά όχι με αυτή την αφαίμαξη, η οποία επιχειρείται αυτή τη στιγμή.
Θα μου πείτε, χάνεις τη μεγάλη εικόνα. Δεν θέλω να τη χάσω τη μεγάλη εικόνα. Εμένα, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη και πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέσα και μάλιστα ήθελα εδώ να σας κάνω μια αναφορά, γιατί ακούω πάρα πολλά για την Ευρώπη.
Εγώ θεωρώ ότι αυτά που λέγονται είναι διαφορετικά από την πραγματικότητα. Η Ευρώπη είναι ένα από τα ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΑ μέρη τής υφηλίου για να ζήσεις! Εμείς μεμψιμοιρούμε και την κατηγορούμε συνέχεια. Η τρανότερη απόδειξη γι’ αυτό που σας λέω είναι ότι οι πρόσφυγες που θέλουν να πάνε; Στην Ευρώπη θέλουν να πάνε! Θα μου πείτε χρήζει βελτίωσης; Ναι! Μπορούμε να τη βελτιώσουμε; Ναι! Αλλά όχι να τη διαλύσουμε.
Θα πρέπει λοιπόν, να βρεθεί ένα status quo να κάνουμε κάτι που να μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση μας σαν Έλληνες αλλά να βελτιώσουμε και την Ευρώπη ολόκληρη. Βγαίνοντας και τινάζοντας τα πάντα στον αέρα είναι προφανές ότι ΔΕΝ είναι η λύση.
2-3 παρατηρήσεις ακόμα και θέλω να τελειώσω. Νομίζετε ότι έχουμε τελειώσει με τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια; Δεν έχουμε τελειώσει. Είναι στην αρχή. Κι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί 3 φορές και υπάρχουν 100 δις ακόμα κόκκινα δάνεια και είναι το 10% απ’ ότι έχει όλη η Ευρώπη. Δεν υπάρχει περίπτωση με τον τρόπο που πηγαίνουμε, να εξυγιανθούν ποτέ οι τράπεζες. Θα μου πείτε για τα antistress funds, θα μου πείτε για το ένα, θα μου πείτε για το άλλο, θα μου πείτε πού είναι η αλήθεια, κτλ.. Εγώ θα σας πω ένα άλλο πράγμα που έχω απορήσει πολύ. Στις μέρες προ κρίσεως, είχαν φτάσει οι τράπεζες, για 1 ευρώ που είχαν στις καταθέσεις να δανείζουν 50 και να παίρνουν όλον τον κόσμο τηλέφωνο και να του λέει πάρε πάρε πάρε δάνειο και κάποιοι από αυτούς να παίρνουν bonus γιατί δίνανε δάνεια για λεφτά που δεν υπήρχαν. Έφτασε όμως η ώρα τού λογαριασμού και τον λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι εμείς για τα κόκκινα δάνεια. Δεν πρόκειται να τα χαρίσει κανένας. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ο Ελληνικός Λαός θα τα πληρώσει και δη αυτοί οι οποίοι ΔΕΝ έχουν πάρει δάνεια. Κι εγώ απορώ, πώς είναι δυνατόν, οι διοικήσεις των τραπεζών τουλάχιστον, οι οποίες ουσιαστικά τίναξαν στον αέρα την Ελληνική Οικονομία, να παραμένουν οι ίδιες. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν απαιτηθεί κάποια από αυτά τα λεφτά, οι κάποιες ευθύνες, από αυτούς που έδιναν δάνεια σε ανθρώπους που ξέρανε ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούνε ή έδιναν πολλαπλάσια δάνεια από αυτούς που έδιναν τα εχέγγυα! Δεν θα πρέπει να ζητηθούν κάποτε αυτές οι ευθύνες; Δεν θα πρέπει με κάποιον τρόπο, να ζητηθούν κάποτε αυτά τα χρήματα; Πρέπει συνέχεια να ξεζουμίζουμε τα υποζύγια;
Δεν θέλω να…Τ’ ακούτε καθημερινά και θέλω να ν’ αποφύγω αυτό το πράγμα, να επαναλαμβάνω κι εγώ αυτά που βλέπετε κάθε μέρα στα πάνελς και στα κανάλια και θα κλείσω μ’ ένα πράγμα μόνο. Δεν μπορεί συνέχεια η ιδιωτική πρωτοβουλία να σπαράσσεται. Είπε ένας ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα, ότι υπάρχουν άνθρωποι που την ιδιωτική πρωτοβουλία τη βλέπουν σαν τίγρη που πρέπει να τη σκοτώσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που τη βλέπουν σαν αγελάδα που θέλουν να την αρμέξουν αλλά είναι λίγοι αυτοί που τη βλέπουν σαν άλογο που θα τραβήξει την οικονομία μπροστά. 
Γιατί δέστε κάτι βασικό. Ποιοι ουσιαστικά πληρώνουν και τους μισθούς και τις συντάξεις τού Δημοσίου αλλά και τις άλλες των συνταξιούχων; Η ιδιωτική οικονομία το πληρώνει! Θα πάμε να την διαλύσουμε; Να την τινάξουμε στον αέρα;
Ολοκληρώνοντας λοιπόν, γιατί ήδη μακρηγόρησα, για τους λόγους αυτής της υπερβολής θεωρώ δικαιολογημένες απόλυτα τις κινητοποιήσεις και των Αγροτών και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των άλλων Τάξεων και θα πρέπει η Κυβέρνηση να το δει πολύ σοβαρά και να σκύψει πάνω για να βρει τις βέλτιστες λύσεις έτσι ώστε και αυτές οι Τάξεις να επιβιώσουν αλλά και η Χώρα να πάει μπροστά.

Και γι’ αυτό, όπως σας είπα, στηρίζω απόλυτα τις τωρινές κινητοποιήσεις."


Πηγή 

Σπυριδάκου Θεοδούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου