Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Φεβρωνία Πατριανάκου.Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής, ούτε ευκαιρία ανταλλαγής δώρων, αλλά υπάρχει για να θυμίζει σε όλους μας ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι ακόμα πολλές και υπαρκτές. Διακρίσεις που απορρέουν απο το φύλο και δεν αφορούν μόνο τις "σκοτεινές" γωνιές του πλανήτη αλλά και αυτές ακόμα τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Όλες έχουμε προσωπικά βιώματα γι΄αυτό πρέπει να στηρίζουμε η μία την άλλη ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το φαινόμενο. Μία γυναίκα για να διακριθεί και να αναγνωρισθεί, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στους πολλαπλούς της ρόλους, χρειάζεται να καταβάλλει πολλαπλάσια προσπάθεια απ΄ότι θα αντιστοιχούσε σε ένα άνδρα.
Έκθεση που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την ισότητα και στην οποία εξετάστηκαν 145 κράτη διαπιστώνεται πως παρ' όλη την πρόοδο, η επίτευξη τόσο της νομικής όσο και της ουσιαστικής ισότητας των φύλων αργεί πάρα πολύ σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας του πλανήτη.
Η Κύπρος καταλαμβάνει την 100η θέση στον κατατακτήριο πίνακα όπου ηγούνται οι Σκανδιναβικές χώρες και σε μικρή απόσταση ακολουθούν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Η καταγραφή και η αξιολόγηση της θέσης των γυναικών από το φόρουμ, έχει σαν στόχο τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη με την αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού, βάσει στατιστικών δεικτών στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της πολιτικής.ύμφωνα με την έκθεση λοιπόν που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, διαπιστώνεται πως παρόλη την πρόοδο, η επίτευξη τόσο της νομικής όσο και της ουσιαστικής ισότητας των φύλων αργεί πάρα πολύ σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας του πλανήτη. η Ελλάδα καταλαμβάνει την 87η θέση στη γενική κατάταξη με επιμέρους διαφοροποιήσεις σε τομείς προτεραιότητας:
- το 59% των γυναικών συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό
- οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στον τομέα της οικονομίας υπολογίζονται σε ποσοστό 28%
- το 51% των επαγγελματιών είναι γένους θηλυκού
- οι επιδόσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας ανεβάζουν τη χώρα μας στην 56η θέση σε αυτούς τους δύο τομείς
- αντίθετα, όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, τα απογοητευτικά ποσοστά ευθύνονται για την 91η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε αυτό τον τομέα
-η εκατοστή θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανήκει στην Κύπρο με επιμέρους διαφοροποιήσεις: 88η θέση στον τομέα της οικονομίας (το 66% των γυναικών συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό), 41η θέση στον τομέα της εκπαίδευσης, 73η θέση στον τομέα της υγείας και 124η θέση στον τομέα της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου