Συνέντευξη τύπου, παρουσία του βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη και του πρόεδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, παραχώρησε τη Δευτέρα η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα καινούργια της γραφεία. Θέμα της η πρόσφατη πολιτική συγκυρία και τα αγροτικά ζητήματα που απασχολούν το νομό.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε πως η συμφωνία που επιτυγχάνεται είναι στο πλαίσιο εκείνης του καλοκαιριού, χωρίς τίποτα επιπλέον, ενώ για το χρέος είπε πως μπαίνει σε τροχιά επίλυσης.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στους αγρότες, ο βουλευτής δήλωσε πως τα τελευταία μέτρα ήταν ένας πολύ καλός συνδυασμός φορολογικού – ασφαλιστικού, που προστατεύει πάνω από το 90% (σύμφωνα με τα δηλωθέντα οικονομικά τους στοιχεία) των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό έχει από ελάφρυνση έως μηδενική επιβάρυνση. “Όλα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις κοινωνικές τάξεις και τη συζήτηση που είχε γίνει με τους αγρότες και τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, και σε ορισμένο πλαίσιο ακόμα και βελτιωμένα από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Η διαπραγμάτευση, με τον τρόπο που γίνεται και τη σκληρή δουλειά, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα από τα ήδη συμφωνηθέντα”, συνέχισε.
Αναφέρθηκε ακόμη σε ορισμένα σημεία από όσα ισχύουν πλέον στο ασφαλιστικό/φορολογικό των αγροτών, όπως την επιτυχία -όπως τη χαρακτήρισε- να υπάρχει αφορολόγητο στο πραγματικό εισόδημα, πέραν του αφορολογήτου που διατηρήθηκε στις επιδοτήσεις. Επιπλέον υπογράμμισε πως οι επιδοτήσεις του β’ πυλώνα εξαιρέθηκαν τελείως από τον υπολογισμό τους ως εισοδήματος, ενώ και στο ασφαλιστικό “πέρασε” η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος.
Ο βουλευτής ενημέρωσε και για την επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα μαζί με τον κ. Κουρεμπέ στο δήμο Ευρώτα, όπου υπάρχει σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα με την εμπορία των εσπεριδοειδών. Έκανε μάλιστα αναφορά και στις έως τώρα εξεταζόμενες λύσεις:
1) Η διαδικασία ένταξης των παραγωγών εσπεριδοειδών στο de minimus με βασικό λόγο την απώλεια εισοδήματος – χαμηλό εισόδημα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το de minimus για την τριέτια ’16-’17-’18 έχει προυπολογισμένα 240.000.000 ευρώ. Από αυτά έχουν κάποια διατεθεί, υπάρχουν όμως ακόμη αρκετά.
2) Ως δεύτερο σημείο ανέφερε την κοινωνική απόσυρση. Ο βουλευτής είπε πως ήδη οι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν να δουν τι έχει απορροφηθεί από άλλες περιοχές, για να γίνει ανακατανομή για τη δική μας. Μίλησε επίσης για το ζήτημα που έθεσαν οι παραγωγοί περί της χρηματοδότησης της συσκευασίας και της διαχείρισης των προϊόντων, λέγοντας πως αναζητούνται λύσεις, είτε με προκαταβολή μέρους της κοινωνικής απόσυρσης στους παραγωγούς για να καλύψουν αυτά τα έξοδα είτε σε συνενόηση με τις τράπεζες ώστε να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία. Το βασικό, ωστόσο, είπε πως είναι η συννενόηση με τους τυποποιητές της περιοχής, έτσι ώστε το χρονικό διάστημα μέχρι την καταβολή της κοινωνικής απόσυρσης να μην το επωμιστεί ο παραγωγός μόνος του.
3) Τέλος, ενημέρωσε πως έχει φύγει επείγον σήμα προς τους εμπορικούς ακολούθουςόλων των πρεσβειών για αναζήτηση αγορών.
Στοιχείο της ομιλίας του υπήρξε και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που απασχολεί πολλές περιοχές. Οι συνθήκες του φετινού χειμώνα δημιούργησαν και εδώ σοβαρά προβλήματα, και είναι και αυτός ένας από τους λόγους που τα προϊόντα έχουν μείνει πίσω σε τιμή και σε ποσότητα διακίνησης, καθώς υποβαθμίστηκε η εμπορική τους ικανότητα. Ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε πως η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται από την ΕΕ, και μέσα στο καινούργιο προγραμμα αγροτικής ανάπτυξης υπάρχουν δράσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεών της. Εκεί θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί και η περιοχή του δήμου Ευρώτα.
Κλείνοντας ξεκαθάρισε πως όλα θα γίνουν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και προβλέπεται, τονίζοντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν λογικές του παρελθόντος με μη σύννομα πακέτα, τα οποία δόθηκαν και στη συνέχεια έπρεπε να επιστραφούν.
Ο κ. Κουρουμπές αναφέρθηκε και εκείνος στο τεράστιο ζήτημα με τα εσπεριδοειδή το οποίο αντιμετωπίζει ο δήμος Ευρώτα. Από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει αυτό το φαινόμενο, γιατί προέκυψε από αίτιο μη καλυπτόμενο από τον Οργανισμό (δεν υπάρχει ασφαλιστική εισφορά από τους παραγωγούς για αυτές τις ζημιές). “Θα ήταν παράνομο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία που εφαρμοζόταν στο παρελθόν και δημιούργησε στον Οργανισμό πάνω από 3,5 δισ. χρέη”, σημείωσε. Αυτό που μπορεί να κάνει ο ΕΛΓΑ είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, να τεκμηριώσει τις ζημιές έτσι ώστε το υπουργείο να μπορέσει να τις εντάξει στα προγράμματα τα οποία υπάρχουν.
Εξέφρασε τέλος τη βούληση της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει σε αλλαγές που αφορούν τον κανονισμό αλλά και τις αποζημιώσεις, ώστε το σύστημα να γίνει δικαιότερο και να ελαφρύνει τον έλληνα αγρότη. “Είμαστε ανοιχτοί σε αιτήματα και προτάσεις των φορέων και όλες οι αλλαγές θα γίνουν μετά από διαβούλευση”, είπε κλείνοντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου