Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο σχεδιασμό της ηλεκτρικής σύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου


ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Έντονες και στην συντριπτική πλειοψηφία τους αρνητικές αντιδράσεις συγκεντρώνει μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τον οποίον θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω σχεδιασμός έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε μόλις εχθές Παρασκευή 17 Ιουνίου.

  
Δήμος Μονεμβασίας
Ομόφωνη θέση κατά του σχεδίου έλαβε στη συνεδρίασή του την Τρίτη 14 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβάσιας.

Τόσο ο Δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης, όσο και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι, δήλωσαν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο προτείνεται η μεταφορά του ρεύματος, από τον υποσταθμό των Μολάων και ειδικότερα από τον τερματικό σταθμό της Συκέας μέχρι τον Κάβο Μαλέα.

Επισημάνθηκε έντονα ότι η χρήση πυλώνων για εναέρια μεταφορά ρεύματος, επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή και είναι αντίθετη με τις επιλογές του Δήμου, έτσι όπως έχουν εκφρασθεί μέσα από  το  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. της  Δ.Ε. Μονεμβασίας  και  το  Γ.Π.Σ. της  Δ.Ε. Βοιών. 

Εξάλλου, επηρεάζουν ριζικά το μοντέλο της ήπιας αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμικού αποθέματος, που έχει επιλέξει ο Δήμος Μονεμβασίας για την ανάπτυξή του.

Συγκεκριμένα αποφάσισε ομόφωνα να «Εκφράσει αρνητική θέση σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση του ΑΔΜΗΕ, για τη διασύνδεση της  Πελοποννήσου με  την  Κρήτη και θα προβεί σε όλες  τις απαιτούμενες ενέργειες για την ακύρωση του ανωτέρω σχεδιασμού».

Περιφερειακό Συμβούλιο
Την αντίθεσή του στον εν λόγω σχεδιασμό κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γόντικας.

«Η διασύνδεση με το λεγόμενο «μικρό καλώδιο» της Κρήτης  με την Πελοπόννησο, ανεξάρτητα από βελτιώσεις που θα επιφέρει στην κάλυψη του νησιού σε ενέργεια, γίνεται για να αποσυμφορηθεί  η Πελοπόννησος που σήμερα αποτελεί κορεσμένη περιοχή και για να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία της ασύμφορης μονάδας  Φυσικού Αερίου της Μεγαλόπολης», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Ν. Γόντικας ενώ υποστήριξε πως η λύση δεν βρίσκεται στην εξεύρεση εναλλακτικής με τις λιγότερες δυνατές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις [το έργο πλήττει την πολιτιστική μας κληρονομιά και το περιβάλλον] αλλά «Φιλολαϊκή λύση μπορεί να υπάρξει όταν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές για την παραγωγή ενέργειας (ορυκτά, Ήλιος, αέρας, υδάτινοι πόροι) γίνουν λαϊκή περιούσια ώστε στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας ένας δημόσιος φορέας ενέργειας θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
------------------------------------------
Πηγή: notospress.gr
------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου