Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Θερινού Σχολείου Κατάρτισης Νέων Επιστημόνων που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αγία Πελαγία Κυθήρων την περίοδο 30/9 – 6/10/2016. Στη φετινή επετειακή εκδήλωση των 10 ετών παρουσίας στα Κύθηρα είχε τίτλο «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Γαλάζια Οικονομία και Ενεργειακός Σχεδιασμός» έλαβαν μέρος 25 συμμετέχοντες – διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Αντικείμενο του φετινού σεμιναρίου ήταν η διερεύνηση των προοπτικών της Γαλάζιας Οικονομίας ως κινητηρίου μοχλού της Αειφόρου Ανάπτυξης σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επίσης και η εξέταση του ρόλου του Ενεργειακού Σχεδιασμού ως προϋπόθεσης ενεργειακής ασφάλειας, με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η στόχευση του προγράμματος κινήθηκε γύρω από τέσσερις άξονες: Πλουραλισμός, Διεπιστημονικότητα, Ευαισθητοποίηση και Κατάρτιση, ενώ η ομάδα των διδασκόντων απαρτίστηκε από πεπειραμένους και νέους επιστήμονες με διεπιστημονικό υπόβαθρο, καθώς επίσης και από επαγγελματίες από το χώρο της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας.
Φέτος στο πρόγραμμα εντάχθηκε μία καινοτόμα πρωτοβουλία, το «Θεματικό Εργαστήριο Νέων Επιστημόνων, Διδακτόρων και Υποψηφίων Διδακτόρων για θέματα Αειφορίας» που είχε ως σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε επιστήμονες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, να παρουσιάσουν ένα μέρος της δουλειάς τους και να λάβουν σχόλια, ιδέες και παρατηρήσεις από τους συμμετέχοντες και τους διδάσκοντες καθηγητές.
Επίσης, στο Πρόγραμμα εντάχθηκαν δραστηριότητες που έχουν σα στόχο την διάδραση με την τοπική κοινωνία και τη γνωριμία με την ιστορία και το χαρακτήρα του νησιού. Έτσι, εκτός από τις διαλέξεις πραγματοποιήθηκε στις 2/10, Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «10 χρόνια Κύθηρα: Περιβάλλον και Αειφορία», όπου παρουσιάστηκε η δεκαετής ιστορία του Θερινού Προγράμματος Κατάρτισης, τα αποτελέσματα και οι επιδράσεις του, ενώ το λόγο πήραν και οι τοπικοί φορείς που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των συμμετεχόντων με τον Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθύρων κ. Χαρχαλάκη στην οποία αναλύθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές του Δήμου ενώ ακολούθησε συζήτηση.
Επίσης, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε περιοχές και μνημεία και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως το Κάστρο της Χώρας των Κυθήρων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως στους Καταρράκτες Μυλοποτάμου και σε διασυνδεμένο φωτοβολταϊκό σταθμό στον οικισμό Καρβουνάδες, με παράλληλη ενημέρωση από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Χ. Καλλίγερο.
Σε επίπεδο ευαισθητοποίησης το πρόγραμμα συμπληρώθηκε από τη προβολή της ταινίας «Ανάμεσα σε δύο νησιά» του Μ. Σταυρόπουλου και «Racing Εxtinction» του L. Psihoyos, ενώ πραγματοποιήθηκε σχολιασμός και συζήτηση για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα που αυτές πραγματεύτηκαν. Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το ηλεκτρικό ποδήλατο που παραχώρησε η εταιρεία Green Motors, γνωρίζοντας από κοντά την χρήση της ηλεκτροκίνησης.
Κάθε χρόνο το σεμινάριο υποστηρίζεται από το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αλλά και από το Δήμο Κυθήρων και Αντικυθήρων και το Ξενοδοχείο Filoxenia Apartments.
Για το 2016, χορηγοί του Προγράμματος είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η European Profiles S.A. και υποστηρικτές οι εταιρείες Green Motors και Kalligeros Energy.
Χορηγός επικοινωνίας για το Θερινό Πρόγραμμα Κατάρτισης ήταν το www.saveplanet.gr και για την Ημερίδα, το Τσιρίγο FM και το Adelin FM.
--------------------------------
Πηγή: ekepek.gr
--------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου