Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Δύο σημαντικά έργα εγκαινιάστηκαν στο Κάστρο Μονεμβασίας

Δύο πολύ σημαντικά έργα ολοκληρώθηκαν στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς για να αναδείξουν ακόμα περισσότερο το μεγαλείο της Βυζαντινής Καστροπολιτείας. Η «Ανάδειξη περιοχής Αγίας Σοφίας και Κεντρικής Πύλης στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» και η «Αποκατάσταση Ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» εγκαινιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελία Πάντου, παρουσία του περιφερειάρχη Πελ/σου Πέτρου Τατούλη, τοπικών φορέων και αιρετών.
  
Μετά την τελετή του αγιασμού από τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Κρυπωτό, εφημέριο της Ενορίας Μονεμβασίας, ακολούθησε ξενάγηση από την αρχαιολόγο Παναγιώτα Σκάγκου, από την κεντρική πύλη μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας ή Παναγίας Οδηγήτριας. 
Στην Άνω Πόλη αποκαλύφθηκε και αναδείχθηκε μια γειτονιά, η οποία αποδόθηκε στο κοινό και περιλαμβάνει  το συγκρότημα της κεντρικής πύλης με τους επιμέρους χώρους, τον πλησιόχωρο ανώνυμο ναό, δύο οικίες και δίκτυο δρόμων, το οποίο οδηγεί στο λαμπρότερο βυζαντινό μνημείο της Μονεμβασίας,  το Ναό της Αγίας  Σοφίας  ή  Παναγίας  Οδηγήτριας.  
Και τα δύο έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, με αρχικούς προϋπολογισμούς 1,2 ευρώ και 1,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σκοπός η ανάδειξη της Άνω Πόλης, του χώρου που άλλοτε αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της καστροπολιτείας.
«Η Άνω Πόλη, με τη μυστηριώδη σιωπή των ερειπίων της, λειτουργούσε ως αντίστιξη στο πολύβουο οικισμό της Κάτω Πόλης», τόνισε στο monemvasianews.gr η προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΛΑΚ. κ. Πάντου και πρόσθεσε: «Μέσα από σίγουρο σχεδιασμό και κοπιώδεις προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την υποστήριξη του φιλοπρόοδου Δήμου Μονεμβασίας, μεγάλο τμήμα του άμορφου ερειπιώνα, μετασχηματίστηκε σε αρχιτεκτονική και ιστορική μνήμη».
  
Η κ. Πάντου στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην πολιτιστική δυναμική του Κάστρου της Μονεμβασιάς ενώ επεσήμανε τις δυσκολίες υλοποίησης των έργων σε μια περιοχή που την χαρακτήρισε  «απομακρυσμένη και δυσπροσπέλαστη».
«Οι δυσκολίες στην προσβασιμότητα και στην εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών, με κυριότερες τη μεταφορά του ρεύματος, του νερού και των υλικών στο πλαίσιο της δοκιμασμένης για την αρχαιολογική Υπηρεσία διαδικασίας της αυτεπιστασίας, κατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος», είπε, μεταξύ άλλων.
  
Η κ. Πάντου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρχαιολόγο της ΕΦΑΛΑΚ Παναγιώτα Σκάγκου, στη διπλωματική εργασία της οποίας βασίστηκε το έργο για την ανάδειξη της περιοχής Αγίας Σοφίας και της Κεντρικής Πύλης. Έρεισμα για την εξέλιξη και την εν τέλει χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση Ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας» αποτέλεσαν η αρχιτεκτονική μελέτη της κ. Χαριτωμένης Καλλιγά και η κάλυψη της δαπάνης για τη σύνταξη των σχετικών τευχών δημοπράτησης από τον Δήμο Μονεμβασίας.
 
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο, σε επιστολή της δήλωσε πως «αν και η φυσική παρουσία είναι μακριά η σκέψη και η καρδιά μου την ώρα τούτη είναι στη σεμνή τελετή των εγκαινίων, που με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω». Στην ίδια επιστολή η κ. Βλαζάκη αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασίας το οποίο χαρακτήρισε  «πολυδύναμο» αλλά και ταυτόχρονα «ζωντανό», ο οποίος προσελκύει πληθώρα επισκεπτών.
Έκανε μια σύντομη αναφορά στα πολλά και ποικίλα έργα που ολοκληρώθηκαν στην καστροπολιτεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η μέριμνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τη διάσωση, ανάδειξη και προβολή του ιστορικού τούτου τόπου ήταν και είναι συνεχής. Επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών είναι η ολοκλήρωση των έργων που σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά εγκαινιάζουμε».
  
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι το Κάστρο Μονεμβασίας διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους του, μια και όπως ανέφερε «έχουν γίνει πάρα πολλά έργα σε τόσο λίγο χρόνο». Ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Πέτρο Τατούλη αλλά και την αντιπεριφερειάρη Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, γιατί όπως είπε πέρα από την άριστη συνεργασία «έχουν ανοικτά τα αυτιά του όταν εμείς τους παρουσιάζουμε κάποιες ανάγκες οι οποίες είναι σοβαρές και ζωτικές».
Ο βουλευτής Λακωνίας Α. Δαβάκης χαιρέτησε την ομαδική προσπάθεια, η οποία όπως είπε «έφερε ουσιαστικά και σημαντικά αποτελέσματα για τη Μονεμβασία, ενώ ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης επαίνεσε  όλους όσοι ασχολήθηκαν με την αναστήλωση την οποία χαρακτήρισε «άριστη και θεαματική».
  
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελείται από το υπουργείο Πολιτισμού στον Αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασίας. 
Τόνισε για ακόμα μία φορά την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δήμου, κάτι που όπως είπε «αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα αυτή τη δύσκολη περίοδο», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με πολύ και συγκροτημένη δουλειά, τα τελευταία χρόνια πετύχαμε μεγάλους στόχους, κυρίως σε ότι αφορά το πολιτιστικό απόθεμα».
  
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια και το ενδιαφέρον της πρ. γενικής γραμματέας Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία όπως ανέφερε «είχε προσηλωθεί σε αυτή την αντίληψη και αυτό βοήθησε στο να έχουμε σήμερα σημαντικά αποτελέσματα».
Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των έργων ικανοποιούνται χρόνια αιτήματα των κατοίκων αλλά και των ανθρώπων που υπηρετούν τον πολιτισμό.   
Επεσήμανε ότι το σύνολο των έργων στον αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασίας θα συμβάλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος που υπάρχει στο τόπο. Τέλος τόνισε ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια γι’ αυτό και όπως είπε «το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό».
  
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κλασικές μελωδίες τζαζ και την παράθεση κερασμάτων στην πλατεία του Ελκόμενου Χριστού. 
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη του κλιμακίου της ΕΦΑΛΑΚ στη Μονεμβασία Π. Σκάγκου, η προϊσταμένη του Βυζαντινού Τμήματος της ΕΦΑΛΑΚ Δ. Χαραλάμπους, οι υπάλληλοι του Βυζαντινού Τμήματος της ΕΦΑΛΑΚ Γ. Κατσουγκράκη, Α. Μέξια, Θά. Ρήγου και Ν. Παπαστρατάκος, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Έ. Χωραφά και Στ. Παπαθανασίου, οι αντιδήμαρχοι Στ. Χριστάκος και Κ. Μαυρομιχάλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Βουνελάκης, Κ. Τσαφατίνου, Β. Κουλουβάκος, Ζ. Ρεπαπίνου, Π. Κόκκορης, Θ. Σπυριδάκου και Ε. Βελιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μ. Μπελεγρή, Ι. Τζεφεράκος και Ι. Μπουκουβάλας, ο πρόεδρος της ΤΚ Μονεμβασίας Δ. Χουσάκος, ο πρόεδρος της ΔΚ Μολάων Ευ. Κοντοσταθάκος, οι πρόεδροι των ΤΚ Νομίων, Αγίου Ιωάννη, Βελιών, Ταλάντων, Αγίου Νικολάου και Πακίων Π. Χριστοφοράκης, Απ. Καπελέρης, Σ. Τσιριγώτης, Κ. Κληρονόμος, Γ. Μπίλιας και Μ. Καρούνης, ο διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας Ν. Γάγκας, οι αρχιτέκτονες Χαριτωμένης Καλλιγά και Αλέξανδρος Καλλιγά, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

φωτό: Παναγιώτα Σκάγκου, 
 Μιχάλης Καρούνης
πηγή: monemvasianews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου