Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΛΑΚΩΝΙΑ.Η πυρπόληση των ΚΟΥΛΕΝΤΙΩΝ




Η πυρπόληση των ΚΟΥΛΕΝΤΙΩΝ
Στις 23 Αυγούστου το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς καταλαμβάνει την Μονεμβασιά. Το 1824, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, στάλθηκε από τον πατέρα του στην Πελοπόννησο για να βοηθήσει τους Οθωμανούς, επικεφαλής στρατιάς Αιγυπτίων που κάποτε έφτασε τουλάχιστον τις 35.000 άνδρες. Αφού πρώτα στάθμευσε στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 1825, αποβιβάστηκε στον Μοριά. Κυρίευσε αρχικά την Τρίπολη και το Ναβαρίνο, ωστόσο η επίθεσή του τον Ιούνιο στην Αργολίδα στους Μύλους Αργολίδας αποκρούστηκε από τον Δημήτριο Υψηλάντη. Το 1826 κατέλαβε το Μεσολόγγι και το 1828, και αφού ο στόλος του είχε καταστραφεί στο Ναβαρίνο, αποχώρησε από την Ελλάδα μετά την παρέμβαση των Γάλλων με την Εκστρατεία του Μοριά. Κατά την εκστρατεία αυτή προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Πελοπόννησο, πυρπολώντας οικισμούς, κόβοντας οπωροφόρα δένδρα και καλώντας τον πληθυσμό να προσκυνήσει. (Κοτσώνης, σ. 486).
Προφορικές μαρτυρίες της παράδοσης μας λένε ότι έφτασε μέχρι τον Κάμπο στα Βάτικα. Έφτασε πρωινές ώρες και πήρε σκλάβους κάποιους λίγους Βατικιώτες που πήγαιναν στα χωράφια τους για εργασία. Ανάμεσα τους και ο αγιονικολαΐτης, Αντώνιος Περιβολάρης που είχε χωράφια στα λατομεία, που αναγράφεται στους μετέπειτα συνταχθέντες καταλόγους των σκλάβων του Ιμπραήμ ο οποίος ποτέ δεν επέστρεψε πίσω στην πατρίδα. Ο Ιμπραήμ διανυκτέρευσε κάτω από μια μεγάλη ελιά στον Κάμπο που φέρει το όνομα του ως τις μέρες μας, ''η ελιά του Ιμπραήμ''. Αλήθεια ή ψέματα δεν γνωρίζω! Δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες που να έχουν βρεθεί ως τώρα. Είναι αλήθεια όμως ότι πυρπόλησε τα Κουλέντια και η γραπτή απόδειξη είναι το ακόλουθο έγγραφο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτου, το οποίο, όποιος καταφέρει να το διαβάσει θα εντυπωσιαστεί.
Με λίγα λόγια λέει πως οι Δημήτριος, Αναστάσιος και Κυριάκος Σγαρδέλης μετά την πυρπόληση των Κουλεντίων από τον Ιμπραΐμ, μετοίκησαν στην περιοχή "Χινοκοπιά" στην Γερμάνα και εγκαταστάθηκαν εκεί για πολλά χρόνια,χτίζοντας νέες οικείες και καλλιεργώντας την γη, μέχρι να επιστρέψουν πίσω στα Κουλέντια. Περιουσίες δικές τους όμως καταμετρήθηκαν μετά την απελευθέρωση στις εθνικές γαίες, δημεύτηκαν από το κράτος και βγήκαν σε δημοπρασία. Αγοράστηκαν από τον Ελευθέριο Γιαννούκο, κάτοικο Μονεμβασίας και το 1847 ζητούν από το κράτος πίσω τα καταπατημένα ακίνητα τους.
Νικόλαος Παυλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου