Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Η ΚΑΥΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

του Νίκου Αβουκάτου
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα υποβάθμισης τους περιβάλλοντος είναι η ανεξέλεγκτη απόρριψη ελαστικών σε ξηρά και θάλασσα. Με εκτενή ρεπορτάζ της, η Greenagenda.gr έχει αναδείξει την έκταση του προβλήματος σε όλη την επικράτεια.
Η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και αδρανών υλικών ανάμεσα στα οποία μπορεί να βρεθούν και κάποια λάστιχα, η παράνομη συγκέντρωση τους σε οικόπεδα, αλλά και η απόρριψη τους στον βυθό των ελληνικών θαλασσών αποτελούν μια τοξική βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία. Κατά καιρούς, μετατρέπονται σε εστίες πυρκαγιάς και η έκλυση των βλαβερών ουσιών των ελαστικών είναι επιζήμια, τόσο για το περιβάλλον όσο και τη δημόσια υγεία.
Μόλις προσφάτως, στην περιοχή του Ταύρου, εξαιτίας φιαλών υγραερίου εκδηλώθηκε φωτιά σε χώρους που είχαν μετατραπεί σε υπαίθρια αποθήκη ελαστικών.
Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, ένα πυκνό μαύρο σύννεφο καπνού σχηματίστηκε στον ουρανό της Κρύας Βρύσης στην Πέλλα, μετά από πυρκαγιά σε οικόπεδο συγκέντρωσης σημαντικών ποσοτήτων ελαστικών (υπήρχαν στοιβαγμένα περισσότερα από 150 ελαστικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική). Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία που τυλίχθηκαν στις φλόγες τα ελαστικά. Ευτυχώς, λόγω του ευνοϊκού αέρα, δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα για τους κατοίκους.
Κατά την ανεξέλεγκτη καύση των ελαστικών σε ατμοσφαιρικές συνθήκες παράγονται μεγάλες ποσότητες κάπνας, καθώς και βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία αερίων ρύπων. Για αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η ορθολογική διαχείριση αυτών των αποβλήτων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν έχουμε καύση πλαστικών και ελαστικών είναι δεδομένο ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα όρια συναγερμού. «Οι εκπομπές καρκινογόνων ουσιών, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι διοξίνες, είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Δεν θα πρέπει να καίγονται, αλλά να αξιοποιούνται μετά τη χρήση τους», τόνισε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Κωνσταντινή Σαμαρά, διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Σε αυτοψία της Greenagenda.gr τον περασμένο μήνα σε πρώην εργοστάσιο στην περιοχή της Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν αρκετές ποσότητες ελαστικών, όπου υπάρχουν μαζί με οικοδομικά υλικά και πλαστικές συσκευασίες.
Την ίδια στιγμή, τη περιοχή του Λουτρακίου στη Κόρινθο, τα μέλη αυτοδυτών συνολικά σε 87 δράσεις ανέσυραν από τον βυθό 508 ελαστικά διαφόρων διαστάσεων.
Οι κάτοχοι άχρηστων ελαστικών μπορούν να επικοινωνούν με την Ecoelastika που συνεργάζεται με βουλκανιζατέρ και συνεργεία ολόκληρης της χώρας (περίπου 2500 σημεία) καθώς και με κατόχους του συγκεκριμένου αποβλήτου (Δημόσιο, Τεχνικές εταιρίες, Δήμοι, κλπ.).
ΠΗΓΗ /greenagenda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου