Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΒΑΤΙΚΑ.ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΚΑΣΤΑΝΙΑ (ΦΩΤΟ)


Η Άνω Καστανιά (Τοπική Κοινότητα Άνω Καστανέας - Δημοτική Ενότητα ΒΟΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Άνω Καστανέα”. Έδρα του δήμου είναι οι Μολάοι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Άνω Καστανιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Άνω Καστανέας, του πρώην Δήμου ΒΟΪΩΝ του Νομού ΛΑΚΩΝΙΑΣ.
Η Άνω Καστανιά έχει υψόμετρο 367 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 36,5384872181 και γεωγραφικό μήκος 23,1015137044. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Άνω Καστανιά θα βρείτε εδώ.
http://buk.gr
ΦΩΤΟ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ


Σπήλαιο Καστανιάς

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη. Η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα.
Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη. Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον απαράμιλλο λιθωματικό διάκοσμο και να πλάσει σώματα και μορφώματα μιας φαντασίας αμύθητης. Ανάμεσα στους θεόρατους κόκκινους και λευκούς «καταρράκτες», τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις «κουρτίνες» και τα «σεντόνια» που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ’ την οροφή, φωλιάζουν «χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα.
Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.
Το σπήλαιο σχηματίστηκε μέσα σε ασβεστόλιθους ιουρασικής ηλικίας (145 έως 195 εκατομ. χρόνων) της ενότητας «Τριπόλεως», μετά από μια περίοδο γεωλογικών ταραχών που την διαδέχθηκε μια δραστήρια περίοδος σταγονορροής και δημιουργίας χημικών ιζημάτων. Ο λιθοματικός διάκοσμος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή, εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους που του χαρίζουν την επτάχρωμη παλέτα του.
Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, σημαδεμένο απ’ τα περάσματα κουρσάρων και κατακτητών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Η πρόσβαση στο σπήλαιο μπορεί να γίνει μέσω της διαδρομής Λάχι, Παραδείσι, Κάτω Καστανιά (προτεινόμενη) ή της διαδρομής Μεσοχώρι, Φαρακλό και Άνω Καστανιά. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο για κάθε είδους οχήματα, λεωφορεία κτλ.
Χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου.
http://www.kastaniacave.gr/
ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΑΝΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου