Μυρτιδιώτισσα: ένας εικονογραφικός τύπος της Παναγίας μας.
Στην πρωτότυπη εικόνα της Μυρτιδιώτισσας τα πρόσωπα του Χριστού και της Θεοτόκου είναι μελανά και κανένα χαρακτηριστικό του προσώπου δεν διακρίνεται. Αριστερά και δεξιά της εικόνος υπάρχουν μυρτιές ενώ στο κάτω μέρος απεικονίζονται, με τις σχετικές επιγραφές, τρία από τα σπουδαιότερα θαύματα της Παναγίας μας. Στο πάνω μέρος δύο άγγελοι με το ένα χέρι τους κρατούν το στέμμα της Μυρτιδιώτισσας και με το άλλο ειλητά με στίχους από το Α του Ακαθίστου. Κάτω από τους αγγέλους ο Δαβίδ και ο Σολομών κρατούν επίσης ειλητά με φράσεις από τους "Ψαλμούς" και τις "Παροιμίες" αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γνωστό περιδέραιο που είναι ανηρτημένο στην αγία εικόνα με τις τρεις σειρές τα αμυγδαλόμορφα κοσμήματα και το σταυρό της Μάλτας.
Έκτοτε ο συγκεκριμένος εικονογραφικός τύπος επαναλαμβάνεται σε πολυάριθμα έργα της μεταβυζαντινής, κυρίως, περιόδου πολλές φορές με κάποιες αποκλίσεις και διαφορές.
Από ναούς των Κυθήρων αλλά και ιδιωτικές συλλογές φωτογράφισα τέτοια έργα που θα σας τα παρουσιάσω αυτή την περίοδο που τιμάμε ιδιαιτέρως τη Θεοτόκο.
Η Μυρτιδιώτισσα της φωτογραφίας ανήκει σε οικογένεια από το Μυλοπόταμο
Γιώργος Λουράντος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου