Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΒΡΟΝΤΑΜΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Πρόταση προς την Δημοτική Αρχή & το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα.

Πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρήθηκε η ανάδειξη της θυσίας των Βρονταμιτών,από τους δημάρχους ,τα δημοτικά συμβούλια προεξάρχουσας της αείμνηστης Ελένης Στρατήγη (1).
Παρά την αναγνώριση με Π.Δ ως επίσημη τοπική εορτή του πρώην Δήμου,Σκάλας από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο,ακόμα αναμένεται ως επίσημης γιορτής του Δήμου Ευρώτα.
1)Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της 200ης επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 ο Δήμος Ευρώτα πρέπει να ετοιμάσει φάκελο συμμετοχής στις επίσημες εκδηλώσεις,
Πολλά χωριά συμμετείχαν στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Πατρίδας μας. Η Πολιτεία οφείλει ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.
Έτσι Επιτροπή Επιστημόνων να προετοιμάσει τον φάκελο και σε συνεργασία με τους Βουλευτές και την Περιφέρεια να διεκδικηθεί η επίσημη συμμετοχή του Δήμου στις εκδηλώσεις.
Έτσι θα αναδειχθούν και θα προβληθούν άγνωστες πτυχές της τοπικής μας αυτής της λαμπρής περιόδου !
2) Ο Δήμος Ευρώτα σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια για Εκπαίδευση να:διοργανώσει:
-Μελετητικές ομάδες εργασιών ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της περιόδου της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
-Δημιουργία ντοκυματέρ π.χ για το ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ.
-Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής κατά περίπτωση.
-Οργανωμένες εκδηλώσεις.
3)Ανάθεση σε ομάδα ιστορικών καταγραφής της ιστορικής περιόδου του 1821.
Φυσικά υπάρχουν και άλλες ιδέες αρκεί να γίνει το ξεκίνημα..
Για το ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ.
- Ίδρυση Μουσείου Τοπικής Ιστορίας με έδρα τον Πνευματικό Κέντρο του Βρονταμά με την αναζήτηση αρχείων και κειμηλίων (ψηφισμένη πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο,αρκεί η πολιτική βούληση για την υλοποίηση).
-Διεκδίκηση καταγραφής της λαμπρής ιστορίας του ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ στα επίσημα βιβλία της ιστορίας των σχολείων.
Η Θυσία των Βρονταμιτών στον σπηλαιώδη ναό του ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ (2),είναι ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ και έτσι πρέπει να προσδιοριστεί....Σίγουρα είναι εφάμιλλη με το Κούγκι και το Αρκάδι!!!
(1)Η Ελένη Στρατήγη ανέδειξε και προέβαλε το ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ στα ανώτατα επίπεδα και δικαίως μνημονεύεται κατ' έτος την ίδια ημέρα με την ''ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΒΡΟΝΤΑΜΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ''.
(2)Βρισκόµαστε στο 1825. Η επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό συνεχίζεται. Μετά τις αποτυχηµένες προσπάθειες των Τούρκων να καταπνίξουν την επανάσταση, ο σουλτάνος ζητά βοήθεια από τον πασά της Αιγύπτου Μωχάµετ Αλή.
Το Φεβρουάριο του 1825 ο Ιµπραήµ κάνει απόβαση στην Πελοπόννησο µε πολύ ισχυρή στρατιωτική δύναµη. Μετά από σκληρές και αιµατηρές µάχες καταφέρνει να την καταλάβει. Ο δρόµος για τη Τριπολιτσά γίνεται ευκολότερος. Σε όλη την Πελοπόννησο επικρατεί αναστάτωση. Ο Ελληνικός στρατός είναι σχεδόν διαλυμένος. Οι αντιστάσεις τους µηδενικές.
-------
Στις αρχές του Σεπτέµβρη, ο Ιµπραήµ ξεκινά από την Τρίπολη για την Λακωνία. Η κάθοδός του σπέρνει τον τρόµο και τον πανικό σε όλους. Η ίδια τροµάρα κυριεύει και τους Βρονταµίτες όταν µαθαίνουν τον ερχοµό στο χωριό τους. Επικρατεί πανικός. Επιχειρούν να φύγουν, να σωθούν.
Όµως, µη θέλοντας να αποµακρυνθούν από τα όρια του χωριού τους βρίσκουν καταφύγιο στο Παλαιοµονάστηρο, ένα ναό αφιερωµένο στη θεοτόκο, στον Άγιο Νικόλαο και στο µεγαλοµάρτυρα Νικήτα, που από τις σπάνιες τοιχογραφίες του χρονολογείται στο 1201.
--------
Σε αυτή τη δύσκολη στιγµή, ηγετικό ρόλο αναλαµβάνει ο παπα-∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο οποίος µαζί µε τον Βρονταµίτη οπλαρχηγό Γιάννη Καραµπά εµψυχώνουν και δίνουν θάρρος στους κατοίκους. Μαζί τους έχουν πάρει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους καθώς και όπλα της εποχής.
Φτάνοντας ο Ιµπραήµ στο Βρονταµά αντικρίζει ένα έρηµο χωριό. Λίγοι γέροι, ανήµποροι να µετακινηθούν αρνούνται να αποκαλύψουν το καταφύγιο. Ο θυµός του µεγάλος. Έφιπποι ανιχνευτές χτενίζουν όλη την περιοχή. Καταφέρνουν να εντοπίσουν κάποιους έγκλειστους που είχαν κατέβει στον κάµπο να µαζέψουν σταφύλια. Τους ακολουθούν και εντοπίζουν το οχυρό που είχαν καταφύγει περίπου 300 µε 400 Βρονταµίτες. Τα στρατεύµατα του Ιµπραήµ καταφθάνουν µπροστά σε ένα πραγµατικά δύσκολο οχυρό. Η κατάληψή του δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για ένα µοναστήρι αετοφωλιά, χωρίς καµία πρόσβαση.
---------------
Ο Ιµπραήµ τους ζητά να παραδοθούν και να υπογράψουν προσκυνοχάρτια σε αντάλλαγµα της ελευθερίας τους. Οι Βρονταµίτες δια στόµατος παπα-∆ηµήτρη απαντούν:
«Αίστε και σεις κι η πίστη σας παλιότουρκοι χαθείται.
Οι Βρονταµίτες ζωντανοί, Τούρκους δε προσκυνάνε».
--------
Η πολιορκία ξεκινά µε αλλεπάλληλες επιθέσεις. Οι Βρονταµίτες έχοντας πίστη στο Θεό και αγάπη για την πατρίδα αντιστέκονται σθεναρά. Μέσα στο µοναστήρι ακούγονται ύµνοι και ψαλµωδίες και αυτό µανιώνει περισσότερο τον Ιµπραήµ. Ένας στρατηγός του παρατηρεί πως ο βράχος που σκέπαζε το µοναστήρι, σε ένα του σηµείο, δεν είναι τόσο παχύς. Αµέσως δίνεται η εντολή να ανατιναχθεί το σηµείο αυτό µε φουρνέλα


Ηλιας Παναγιωτακακος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου