Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Μια εικόνα με εκκλησιαστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον στο Μητροπολιτικό Ναό των Κυθήρων

Μια εικόνα με εκκλησιαστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον στο Μητροπολιτικό Ναό των Κυθήρων
Κτήτορας του Μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου είναι ο επίσκοπος Κυθήρων Φιλόθεος Δαρμάρος για τους χρόνους της αρχιερατείας του οποίου, αλλά κάποτε και για την ίδια την ύπαρξή του, υπήρχε σύγχυση στις ιστορικές πηγές.
(Η αλήθεια απεκατεστάθη από το Δημοσιογράφο και Συγγραφέα κ. Εμμανουήλ Καλλίγερο με τη μελέτη του :"Μια απόπειρα αποκατάστασης της σειράς διαδοχής στο Μητροπολιτικό Θρόνο των Κυθήρων από τον 16ο έως το 19ο αιώνα", Πρακτικά Πανελληνίου Συνεδρίου Κυθηραϊκών Μελετών, τόμος Α, 2006).
Ο επίσκοπος, λοιπόν, Φιλόθεος, διαδέχτηκε το Μακάριο Βενέρη και παρέμεινε στον επισκοπικό θρόνο των Κυθήρων μέχρι το θάνατό του το 1697. Τα οστά του τοποθετήθηκαν σε ειδική θήκη στον τοίχο πάνω ακριβώς από το αναλόγιο του Εσταυρωμένου. Σήμερα μπροστά από αυτή τη θήκη υπάρχει χρυσοκέντητος Επιτάφιος. Παλαιότερα, όμως, υπήρχε η εικόνα που βλέπετε, στο κέντρο της οποίας είναι ο Χριστός, δεξιά του ο επίσκοπος- κτήτορας και αριστερά του ο διάκονός του. Η εικόνα έχει την επιγραφή :"Ενθάδε κείται η σωρός των λειψάνων του προαναπαυσαμένου κου Φιλοθέου Αρχιερέως Δαρμάρου και Ιακώβου Ιεροδιακόνου Σκορδίλη". Ο ίδιος έχτισε και το ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Μονεμβασία που είναι γνωστός και ως Παναγία "η Κρητικιά", γιατί τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν εκεί κοντά πρόσφυγες από την Κρήτη.

Γιώργος Λουράντος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου