Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ...(Γιώργος Λεκάκης)

Δημοσιεύουμε μετά από έρευνα της Σελίδας μας παλαιότερο άρθρο (2015) σχετικά με το θέμα από το kontranews-Γιώργος Λεκάκης: με τίτλο:Πριν 30 εκατομμύρια χρόνια ζούσε στα Κύθηρα ο ιχθυόσαυρος, που είχε μήκος 11 m.

_____________________________________________________________________

¨ Ένα κράτος που θα σεβόταν τον εαυτό του, τους πολίτες και την Ιστορία του, θα τα είχε αναδείξει όλα αυτά και θα τα είχε βιτρίνα του νησιού... Αλλά τέτοιο κράτος η Ελλάς δεν εγνώρισε ποτέ...¨

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ δεν έχουν μόνο αρχαιολογικό, οικολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και γεωλογικό-παλαιοντολογικό!
Αυτό εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή Μητάτα. Εκεί, ανάμεσα σ' άλλα, υπάρχουν άφθονα παλαιοντολογικά ευρήματα, λαξευτά σπήλαια, απολιθώματα θαλασσίων οστρακόδερμων (πρόγονοι αχιβάδων) - εκτός φυσικά από αρχαιολογικά ευρήματα (νεκρικοί θάλαμοι, τάφοι, αγγεία, υδραγωγείο, κλπ.) στις θέσεις που το όνομα τους μαρτυρεί θόλους («Θολάρι») και κατοίκηση Ελλήνων («Ελληνικά»). Ένα κράτος που θα σεβόταν τον εαυτό του, τους πολίτες και την Ιστορία του, θα τα είχε αναδείξει όλα αυτά και θα τα είχε βιτρίνα του νησιού... Αλλά τέτοιο κράτος η Ελλάς δεν εγνώρισε ποτέ..
.


Όπως γράφει η Ελ. Χάρου-Κορωναίου (στην εφ. «Κυθηραίκά» του Μαίου), από την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, την Σκάνδεια, έως τα Μητάτα και το αεροδρόμιο (περιοχή Αμμούτσες), η περιοχή είναι γεμάτη θαλάσσιες αποθέσεις και κοχύλια!

Το ασπρόχωμα αυτό ευνοεί την αμπελουργία. Ίσως η ανάδυσις της Αφροδίτης μέσα από ένα κοχύλι να συμβολίζει την ανάδυση του ιδίου του νησιού!

Αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι πως στην προαναφερομένη περιοχή, υπάρχει και πλήθος απροστάτευτων παλαιοντολογικών ευρημάτων, όπως μεταξύ άλλων ενός απολιθώματος ιχθυόσαυρου (ζώο μισό κητώδες ψάρι-μισό αμφίβιο), μήκους 11 μ. εκ των οποίων η ουρά του ήταν 8 μ.!

Το ύψος του ήταν 1,60 μ. και το πάχος της ουράς του 10 εκατ. Το ζώο αυτό έβγαινε και στην στεριά και είχε και πόδια.


Τέτοια όντα - που αποδεικνύεται έτσι πως υπήρχαν και ζούσαν στα μέρη μας - εγέννησαν τις λαϊκές δοξασίες για τις γοργόνες, τους Κενταύρους, τους ιχθυοκενταΰρους, για τα οποία οι επιστήμονες σιγούν... Μόλις έμαθαν για το απολίθωμα αυτό, ήλθαν και το εξέτασαν Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια, τον Μάιο του 1971. (Το Πανεπιστήμιο αυτό δεν αναφέρει τίποτε σχετικό στην ιστοσελίδα του).

Είχαν πει τότε, βάσει σημειωμάτων του Τ. Κορωναίου-Πουλάκη, πως παρόμοιο εύρημα δεν είχαν ματαδεί! Δεν είχαν άλλο τέτοιο στο αρχείο τους, και πιθανόν να μην υπάρχει άλλο στον κόσμο!

Από τότε στην Αμμούτσα δεν έμεινε παρά μόνον το αποτύπωμα του ζώου, σε ένα χωράφι που δόθηκε στην Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών...

Όλα τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν κατά καιρούς βρεθεί στην Ελλάδα (Μεσσηνία, Αργολίδα), έχουν σπεύσει «κοράκια» από το εξωτερικό, και με την βοήθεια των εντοπίων Αρχών και προθύμων αρχαιοκαπήλων έχουν φυγαδευθεί.

Έτσι το παλαιοντολογικό παρελθόν αυτής της γωνιάς του πλανήτου, δεν μπορεί (ακόμη) να γραφτεί...
Έτσι, δεν θα μάθουμε ποτέ, λ.χ. τι ήταν αυτοί οι περίφημοι γίγαντες, οι τιτάνες, οι τελχίνες, κ.ά. των αρχαίων μας παραδόσεων...

Μεσαίωνας!
---------------------------------------------
Πηγή: kontranews-Γιώργος Λεκάκης

_____________________________________________________

Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους τα σχετικά άρθρα της Σελίδας μας:

Ο ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΧΘΥΟΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΤΑΣΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ 1971 βλέπε στον σύνδεσμο https://adelinfm.blogspot.com/2019/02/1971.html

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΣ:Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα.

https://adelinfm.blogspot.com/2020/11/blog-post_44.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου