Με πρόσχημα την επιδημία πανώλης
Το έτος 1828 εμφανίστηκε επιδημία πανώλης στην Πελοπόννησο.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια για την επιδημία ήταν υπερβολικά αυστηρά . Είχε αφήσει το αδελφό του, Βιάρο Καποδίστρια (1774-1842), να κάνει ό,τι θέλει αυτός και να περιφρονεί κάθε κρατική υπηρεσία . Μέχρι και την αλληλογραφία – γράμματα άνοιγε με την δικαιολογία ότι πρέπει να καπνιστούν για απολύμανση . Ο πραγματικός λόγος ήταν να ελέγχει την αλληλογραφία των μη συμπαθούντων την κυβέρνηση. Καταργούσε τους εκλεγμένους δημογέροντες και έβαζε τους φίλους του, όταν δεν συμφωνούσαν στα μέτρα. Όποιον διαμαρτυρόταν για τα αυστηρά μέτρα τον έβαζε αυθαίρετα φυλακή.
Παρόμοια κακή συμπεριφορά δεν είχαν οι κάτοικοι, ούτε από τους Τούρκους, και φυσικά αύξανε η δυσαρέσκεια κατά του Ι. Καποδίστρια .
Ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης, που έζησε τότε, γράφει ότι η χώρα τίποτα δεν έπαθε από την επιδημία, διότι τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. Αλλά έπαθε κακό από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τότε και τα ονομάζει πολιτική παραφροσύνη που προκάλεσαν γενική κατακραυγή κατά του Ι. Καποδίστρια σε πολλές περιοχές.
ΠΗΓΗ: Σπυρίδωνος Τρικούπη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», τόμος 4ος έκδοση ΛΙΒΑΝΗ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου