Ενώ η κυβέρνηση επέτρεψε ατιμωριτί τις πορείες, συγκεντρώσεις στο Εφετείο και τα κορωνοπάρτι, τώρα…
Η λαϊκή παροιμία «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο» απεικονίζει την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαιτέρως όσον αφορά στην Εκκλησία.
Παραγνωρίζει εν προκειμένω η Κυβέρνηση το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν επί έναν χρόνο τώρα να απέχουν των εκκλησιαστικών τους καθηκόντων και των παραδόσεών τους.
Γιατί ειδικά το Πάσχα, έχει για τους Έλληνες μια ιδιαίτερη σημασία που ξεφεύγει των ορίων της καθαρά θρησκευτικής τελετουργίας και ανάγεται και στην σφαίρα των εθνικών επιδιώξεων. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι συνυφασμένη με την Ανάσταση της Ελλάδας εκείνη την Άνοιξη του 1821, τα 200 χρόνια από την οποία εορτάζουμε φέτος.
Να θεωρήσουμε ότι οι ιστορικές προεκτάσεις είναι «ψιλά γράμματα» για την Κυβέρνηση;
Την Κυβέρνηση η οποία ανέχθηκε κάθε μορφής παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από αριστερούς, αναρχικούς και ταραξίες και εξαντλεί την αυστηρότητά της στην Εκκλησία. Δηλαδή στον μέσο Έλληνα. Στον ψηφοφόρο της.
Δεν αντιλαμβάνεται το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει αυτή η τακτική;
Όλα άρχισαν την επομένη της ανακοίνωσης των περιοριστικών μέτρων του περασμένου Νοεμβρίου. Με την ενεργό ανοχή της Κυβέρνησης έγινε η συγκέντρωση προ του Εφετείου, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, εν αναμονή της απόφασης για την Χρυσή Αυγή. Ήδη με αυτήν την συγκέντρωση τα μέτρα είχαν τιναχθεί στον αέρα. Και ας το αρνούνται οι ποικιλώνυμοι αριστεροί, οι οποίοι ούτως ή άλλως ουδέποτε τα πήγαιναν και πολύ καλά με την αλήθεια.
Ακολούθησαν και άλλες. Σχεδόν καθημερινά για τον ένα ή τον άλλο λόγο είχαμε συγκεντρώσεις και πορείες. Αποτέλεσμα, τα μέτρα να μην φέρνουν αποτελέσματα, οπότε η όλη προσπάθεια απαξιωνόταν και στα μάτια των Ελλήνων, οι οποίοι τα τηρούσαν.
Και τώρα φθάνουμε στο Πάσχα και προαναγγέλλεται μια γενική χαλάρωση των μέτρων. Για μετά. Μέχρι την ημέρα του Πάσχα θα συνεχίζεται η αυστηρότητα. Λίγοι πιστοί τους περιβόλους των εκκλησιών. Και ο Επιτάφιος σε συμβολική περιφορά γύρω από τους ναούς χωρίς να συνοδεύεται από την καθιερωμένη πομπή των πιστών που με αυτόν τρόπο αισθάνονται την συμμετοχή τους στο θείο δράμα και την κάθαρση η οποία οδηγεί στην Ανάσταση.
Είναι και αυτά «ψιλά γράμματα» για την Κυβέρνηση;
Συμμερίζεται ο Πρωθυπουργός τις απόψεις της εκπροσώπου του Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία θεωρεί την Ορθοδοξία παρελθόν;
Η ίδια κάποτε χλεύαζε τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δήλωνε πως η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής ταυτότητας. «Καλωσήρθατε στο παρελθόν» σχολίαζε!
Τώρα η ίδια, σπεύδει με στιφή αυστηρότητα να μας πει ότι για τους πιστούς «είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test». Για να συμπληρώσει ότι η περιφορά του Επιταφίου, «θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών».
Εάν κάποιοι δεν θέλουν να μετάσχουν στο ελληνικό Πάσχα είναι δικαίωμά τους. Δεν είναι όμως δικαίωμά τους να αποσπούν τους Έλληνες από τις ρίζες και τις παραδόσεις τους. Και μια βασική από αυτές είναι η πομπή του Επιταφίου.
*από την εφημερίδα «Εστία»
newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου