Δασικοί χάρτες και αδιαφορία της Δημοτικής αρχής Ευρώτα
Το ελληνικό κράτος, με τους δασικούς χάρτες, αποκτά την κυριότητα σε αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις και στη συνέχεια θα μπορεί να τις νοικιάζει για χρήση ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Εκαναν ένα νομοσχέδιο που αναφέρει ότι όποιος έχει συμβόλαια για την αγροτική γη που κατέχει πριν το 1945 του ανήκει. Αν δεν έχει τότε χάνει την κυριότητα. Για να δικαιωθεί θα πρέπει να πληρώσει για να κάνει ενστάσεις. Στο μεταξύ με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το κράτος μπορεί να νοικιάζει δασικές εκτάσεις όχι για αγροτική δραστηριότητα αλλά για χρήση ΑΠΕ με συνοπτικές διαδικασίες. Γερακι, Κροκεές, Δαφνί, Βασιλακιο, κα χωριά του Δήμου μας, με τους δασικούς χάρτες εμφανίζονται να έχοθν πολύ μικρό ποσοστό χορτολιβαδικών εκτάσεων (εμφανίζονται δασικές εκτάσεις ακόμη και εντός οικισμών). Ξαφνικά εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, αναρτήθηκαν οι νέοι δασικοί χάρτες! Έχοντας στη διάθεσή της τις αεροφωτογραφίες από δύο ΜΟΝΟ χρονιές (1947 και 2008) έκανε τη «ταυτοποίηση» των δασικών εκτάσεων καταστρατηγώντας κάθε έννοια ορθής νομικής πρακτικής αλλά και δικαίου!
Τα αιολικά πάρκα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις βουνοκορφές, σε λίγο οι ανεμογεννήτριες σε Κρεμαστή, Γεράκι, Κοσμά, Καρίτσα, κλπ θα είναι περισσότερες από τα δέντρα! Τα φωτοβολταϊκά πάρκα άρχισαν να εκτοπίζουν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και σε λίγα χρόνια θα τις εξαφανίσουν! Στο Δήμο μας έχουμε τα μεγαλύτερα της νότιας Ευρώπης.
Από το 2017 όταν αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες κλήθηκαν οι συμπατριώτες μας καταβάλλοντας χρήματα για να μπορούν να υποβάλλουν αντίρρηση κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ώστε να αποδείξουν ότι τα χωράφια τους τα οποία καλλιεργούσαν δεκαετίες ολόκληρες με κόπο και πόνο είναι δικά τους!
Δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά όχι μόνο δεν λύθηκαν τα προβλήματα αλλά συνεχίζονται με αποτέλεσμα οι συμπατριώτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται παραμένοντας όμηροι μιας απαράδεκτης καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών κρατώντας αίολη την δικαίωση τους.
Στη πρόσφατη επικαιροποιημένη ανάρτηση των χαρτών , δεν εντάχθηκαν εκτάσεις με τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές. Δεν αναρτήθηκαν επίσης οι οικισμοί και οι οικιστικές πυκνώσεις Έτσι πολλοί συμπατριώτες μεγάλης μάλιστα ηλικίας είναι σε τραγικό αδιέξοδο αφού δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τη περιουσία τους σε παιδιά και εγγόνια η ακόμα και να πουλήσουν για λόγους ανάγκης. Παράλληλα η τεράστια μείωση προσωπικού στα δασαρχεία καθώς και την έλλειψη επιτροπών εξέτασης ενστάσεων οδηγεί την τοπική κοινωνία μας σε αδιέξοδο.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει !!!
Ο Δήμος Ευρώτα να αναλάβει πρωτοβουλίες .Είναι και αυτό μέρος της αποστολής του και όχι να γινόμαστε νενεκοι των υπουργείων και των εταιρειών. Η πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού στον όμορο Δήμο Ανατολικής Μάνης απέβλεπε σε επικοινωνία διαφυγής από το πρόβλημα. Αλήθεια γιατί δεν ζητήθηκε να έρθει στο Δήμο Ευρώτα και να τεθούν τα θέματα; Κλήθηκαν εκπρόσωποι μας στην συνάντηση;
Μετά και την αίτηση πολιτών του ΤΚ Βασιλακιου που ζητούν την λήψη απόφασης για το θέμα , και που παράνομα δεν εισήχθη το θέμα, αμεσα να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
Γραφείο τύπου της δημοτικής παράταξης ΝΈΟ ΞΕΚΊΝΗΜΑ Δήμου Ευρώτα.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στα Κύθηρα: https://vimeo.com/541031632/5d824837f3
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα μπορούσε να συμβεί και στα Κύθηρα: https://vimeo.com/541031632/5d824837f3
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα μπορούσε να συμβεί και στα Κύθηρα: https://vimeo.com/541031632/5d824837f3
ΑπάντησηΔιαγραφή