Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Γεράνεια sos: O Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιεί για εφιαλτικό σενάριο


Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ προειδοποιεί για εφιαλτικό σενάριο μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Για εφιαλτικό σενάριο στα Γεράνεια Ορη μετά την καταστροφική πυρκαγιά προειδοποιεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και ΠροστασίαςΕυθύμιος Λέκκας, καθώς εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανά τα ενδεχόμενα πλημμύρας, κατολισθήσεων και διάβρωσης του εδάφους.

«Το είδαμε να συμβαίνει στη Χίο, τη Νεάπολη, τα Κύθηρα και την Κινέτα. Από αυτές τις περιοχές αποκομίσαμε σημαντική εμπειρία για το τι πρέπει να γίνει. Με βάση αυτά τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα, αν έχουμε έστω και μια ασθενή βροχόπτωση!» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ακόμη ότι δεν απέχει πολύ και η μόλυνση του θαλάσσιου χώρου, στον οποίο θα καταλήξουν τα φερτά υλικά και τα υπολείμματα καύσης.

«Οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, γιατί έχουμε να κάνουμε με αρκετά μεγάλη δυναμική του υδάτινου στοιχείου, αλλά και των γεωλογικών στοιχείων. Θα πρέπει να σας πω ενδεικτικά ότι παρασύρθηκαν ογκόλιθοι 20 κυβικών περίπου ένα χιλιόμετρο» εξήγησε και πρόσθεσε πως η περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο, που επηρεάζουν και τον θαλάσσιο χώρο.

Οπως είπε ο κ. Λέκκας, υπάρχει μια σειρά αντιπλημμυρικών μέτρων που θα μπορούσε να εφαρμοστούν άμεσα για να αποφευχθούν αυτά τα καταστροφικά για το περιβάλλον ενδεχόμενα, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

«Τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι καινούργια, να ενσωματώνουν νέα στοιχεία που παρατηρούμε και να μη στηρίζονται σε όσα γνωρίζαμε μια δεκαετία πριν. Χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες επιλογές σε επιλεγμένες θέσεις και, φυσικά, τα έργα που θα γίνουν θα πρέπει να είναι συμβατά με το περιβάλλον. Να μην προσπαθήσουμε, δηλαδή, να προστατεύσουμε τη φύση και εν τέλει να την καταστρέψουμε ακόμη περισσότερο» επισήμανε.

Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση μελέτης και τη συνακόλουθη λήψη των μέτρων αυτών είναι, σύμφωνα τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος και οι κεντρικές υπηρεσίες.

«Η εμπλοκή πολλών φορέων δυσκολεύει την κατάσταση. Το αρνητικό στοιχείο, αυτό που πραγματικά μάς κατακυριεύει ως Πολιτεία, είναι η γραφειοκρατία, ο μεγαλύτερός μας εχθρός. Ο,τι μπορεί να γίνει, θα γίνει σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των διαδικασιών που επιβάλλονται» επισήμανε.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Λουτρακίου στις 20 Μαΐου έκανε στάχτη περισσότερα από 70.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Η τελευταία φορά που ξέσπασε τέτοιου μεγέθους πυρκαγιά στη χώρα μας κατά τον μήνα Μάιο ήταν πριν από 21 χρόνια στη Σάμο, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά.

.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου