Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Αύριο η 194η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821

Αύριο η 194η επέτειος της 17ης Μαρτίου 1821

17h Martiou 1821
Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Μπροστά στον ιερό ναό των Ταξιαρχών, μετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του Αγώνα, κήρυξαν τον πόλεμο στην τουρκική αυτοκρατορία, διατρανώνοντας την πίστη τους στα ιδανικά και τις παρακαταθήκες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Το λάβαρο του αγώνα ήταν η μανιάτικη σημαία, η οποία στην πάνω πλευρά έγραφε “ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ” και στην κάτω το ένδοξο “ΤΑΝ ΄Η ΕΠΙ ΤΑΣ”.
Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα εορτασμού του δήμου Ανατολικής Μάνης για την 194η επέτειο της κήρυξης του πολέμου κατά των οθωμανών:
Ημέρα
Ώρα
Εκδήλωση
Δευτέρα 16/3
12.00′
Ιππικές εκδηλώσεις δήμου Ανατολικής Μάνης. Συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης 2008, ο Σύλλογος Φιλίππων Μάνης, ιππικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα και ιππείς της περιοχής.
13.00′
Τερματισμός ιππέων στη δημοτική αγορά Αρεόπολης. Απονομή βραβείων και αναμνηστικών μεταλλίων στους συμμετέχοντες στις ιππικές εκδηλώσεις από τον δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο.
15.00′
Αρεόπολη, πλατεία Αθανάτων. Ποιήματα και δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί από τα σχολεία του δήμου.
Δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί συλλόγων. Επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της Μάνης και τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
Απόδοση τιμών. Εκδήλωση με θέμα “Η πολεμική αρετή των μανιατών”.
Λαμπαδηδρομία αθλητών.
Τρίτη 17/3
7.30′
Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης.
8.00′
Αρεόπολη, πλατεία Αθανάτων. Έπαρση της σημαίας.
10.30′
Τελετή έναρξης επετειακής πορείας “2o Τρόπαιο Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821”*.
11.00′
Προσέλευση επισήμων στο μητροπολιτικό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
11.15′
Επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του
σεβασμιώτατου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου.
11.30′
Μετάβαση επισήμων και κοινού στην πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Καλωσόρισμα του δημάρχου και αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές των λυκείων.
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δρα Ιωάννη Γ. Μελαδάκη, ειδικό παθολόγο διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών – συγγραφέα. Απονομή τιμητικών διακρίσεων. Μετάβαση στην πλατεία Αθανάτων, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου. Κατάθεση στεφάνων και σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών. Ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου Ν. Λακωνίας, σχολείων, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων. Δεξίωση των επίσημων αρχών.
18.30′
Υποστολή σημαίας.
* Την Τρίτη 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη θα κορυφωθούν, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού κ. Μιχαήλ Κωσταράκου, οι επετειακές εκδηλώσεις για την έναρξη του αγώνα του 1821. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει από την Αρεόπολη και η επετειακή πορεία με την επωνυμία “2ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821”, που διοργανώνεται κατόπιν διαταγής του ΓΕΕΘΑ.Πηγή http://laconialive.gr
facebooktwittergoogle_plusmail

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου