Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έβαλε τέλος στην αλιεία με βιντζότρατα


Την επιζήμια για το περιβάλλον και τα θαλάσσια είδη αλιεία με βιντζότρατα τερμάτισε με απόφαση του το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 5 Μαρτίου 2015.
Θυμίζουμε ότι την άδεια αλιείας με βιντζότρατα είχε αποφασίσει στις 22 Δεκεμβρίου 2014 ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνη με την αιτιολογία ότι αυτό γίνεται για ερευνητικούς σκοπούς. Μάλιστα σε σχετικό δελτίο Τύπου το ΥΠ.Α.Α.Τ. επισήμανε: «Αξιοποιούμε την αλιεία με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπού
ς ώστε οι ψαράδες μας που έμειναν χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα να μπορέσουν να ανακτήσουν σταδιακά τις οικονομικές τους απώλειες».
Επιστήμονες που ασχολούνται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ειδών του είχαν κάνει τότε λόγο για προκλητικές και ψηφοθηρικές προεκλογικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την αλιεία.   
Ουσιαστικά ο κ. Καρασμάνης καταργώντας την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, είχε βαφτίσει ως «επιστημονική έρευνα» την επαναφορά βασιλικού διατάγματος του 1966 για την αλιεία με βιντζότρατα.
Αν και τόνιζε ότι επανέφερε το «παραδοσιακό εργαλείο» που είναι τόσο επιζήμιο για το θαλάσσιο περιβάλλον για να συγκεντρωθούν επιστημονικά στοιχεία ουσιαστικά φρόντιζε για την εκλογική του πελατεία αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Την ανάκληση της απόφασης έγκρισης χορήγησης άδειας δοκιμαστικής αλιείας σε επαγγελματικά σκάφη, για την έρευνα εθνικής εμβέλειας «Σχέδιο αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς» υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου