Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο Γεώργιος Παπανδρέου και τα Κύθηρα Χώρα, 1938

Το 1931, ο Γυμνασιάρχης Κυθήρων Σπύρος Στάθης είχε την ικανοποίηση να δει τελειωμένο το καινούργιο γυμνασιακό διδακτήριο, αυτό το «νεόδμητο μέγαρο» όπως τα χαρακτήρισε στο βιβλίο του Το Διδακτήριον του Γυμνασίου Κυθήρων (Αθήνα, 1934). Εν όψει των εγκαινίων του κτιρίου, σύμφωνα πάντα με το ίδιο βιβλίο, «παρεκάλεσα τον επί της Παιδείας Υπουργόν κ. Γ. Παπανδρέου να τιμήσει δια της παρουσίας του τα εγκαίνια του Διδακτηρίου, ορίζων και την ημέραν αυτών. Ο κ. Υπουργός δι’ επιστολής του ηυχαρίστησε δια την πρόσκλησιν, συνεχάρη τας Επιτροπάς και τους Κυθηρίους δια το Έργον…». Οι συνήθεις υπηρεσιακοί λόγοι δεν επέτρεψαν τελικά στον Παπανδρέου να παρευρεθεί. Εφτά όμως χρόνια αργότερα, έμελλε να επισκεφθεί τα Κύθηρα, και μάλιστα για παρατεταμένη παραμονή.

Σύμφωνα με τον Γ. Θ Παπαπαναγιώτου, «Στις εκλογές της 26.1.35, τις τελευταίες προπολεμικές ο Παπανδρέου συνεργάστηκε εκλογικά με τους Γ.Καφαντάρη και Αλεξ. Παπαναστασίου σε πανελλαδική κλίμακα, υπό την επωνυμία Δημοκρατικός Συνασπισμός. […] Μέσα στην νέα Βουλή ο Παπανδρέου υπήρξε μια από τις ελάχιστες φωνές που κατήγγειλαν τα μεγάλα κόμματα επειδή δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβερνήσεως συνεργασίας και με την τακτική αυτή εθέρμαναν προς ωρίμανσιν τους κινδύνους των λαϊκών ελευθεριών και αντιτάχθηκαν στην πρωθυπουργοποίηση του Ιω. Μεταξά, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κ. Δεμερτζή (13.4.36). Ο Παπανδρέου χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μεταξά αντικοινοβουλευτική και τόνισε ότι ενθύμιζε τις αυλικές προτρικουπικές κυβερνήσεις, που σχηματιζόταν για την κατασκευή πλειοψηφίας . Στην ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης ,ο Γ.Παπανδρέου, οι Κ.Βλαχοθανάσης (ΚΦ), Ανδρ. Δενδρινός (Αγρ) και 13 κομμουνιστές καταψήφισαν την κυβέρνηση Μεταξά ,ενώ οι Αλ. Παπαναστασίου , Αλ. Μυλωνάς, Παντ. Καρασεβδάς και Κ.Βουδούρης απέσχον. Η επιβολή της δικτατορίας από τον Μεταξά (4.8.1936) δικαίωσε τους φόβους και τις προβλέψεις του Παπανδρέου, ο οποίος αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στην δικτατορία. Η συμμετοχή του στις «διαμαρτυρίες» των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων κατά της δικτατορίας, η ανάμιξη του σε αντιδικτατορικές κινήσεις και συνωμοσίες και η κυκλοφορία αντιδικτατορικής προκηρύξεώς του (Φεβρ.38) είχαν σαν αποτέλεσμα την σύλληψη του (9.2.38)».
Ο Παπανδρέου εκτοπίσθηκε στα Κύθηρα, όπου παρέμεινε επί τέσσερις περίπου μήνες, διαμένοντας στον Ξενώνα της Καίτης στη Χώρα – σε απόσταση δηλαδή βολής από το Γυμνάσιο Κυθήρων, στα εγκαίνια του οποίου είχε άλλοτε προσκληθεί.
πηγή  tripelago.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου