Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Επιστροφή στα Αντικύθηρα: Ενάλιες έρευνες 2015

Antikithira2
Πειραιάς, Μάιος 2015
Το Σεπτέμβριο του 2014 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η α’ φάση της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».
Οι έρευνες διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και άλλων φορέων. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole του ΜΙΤ της Μασαχουσέτης εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σημαντικά ευρήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
Το πρόγραμμα «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» θα συνεχιστεί το 2015, με αποστολή επί του πεδίου στην αρχή και στο τέλος του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο προγραμματίζεται η επέκταση και ολοκλήρωση της φωτοχαρτογράφησης της συνολικής έκτασης του βυθού όπου έχουν εντοπιστεί υπολείμματα του ναυαγίου. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ακριβή αποτύπωση επί του φωτογραφικού χάρτη των καταγραφών των συσκευών εντοπισμού μετάλλων.
Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο, με βάση την ακριβή φωτοχαρτογράφηση, θα ξεκινήσουν αφού ληφθούν και οι προβλεπόμενες από το νόμο άδειες, οι εργασίες υποβρύχιας ανασκαφής.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε στενή συνεργασία με τον Αμερικανό επιστήμονα και ερευνητή του Woods Hole Institution Β. Foley, συνεχίζει να υποστηρίζει το πρόγραμμα διαθέτοντας την θαλαμηγό της οικογενείας του Πάνου Λασκαρίδη, με τη βεβαιότητα ότι η «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» θα αποφέρει πλούσια ευρήματα που θα βελτιώσουν σημαντικά τις γνώσεις μας γύρω από το ναυάγιο και την εποχή του.Πηγή .laskaridou.g
Antikithira1(1)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου