Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΛΑΚΩΝΙΑ Κάστρο 'Αγίας Παρασκευής' Μεσοχωρίου.{ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ } ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ







  
 Χτισμένο τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους (13ος - 14ος αιώνας) σε απότομη βραχώδη θέση, το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου, δεσπόζει πάνω από τον κάμπο των Βοιών. Χάρη στη στρατηγική του θέση ελέγχει όλα τα γύρω χερσαία περάσματα προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα στο Λακωνικό Κόλπο.
Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουΐνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασιάς, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά.


Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου αποτελεί προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ το ελικοειδές μονοπάτι που οδηγεί στα ενδότερα του Κάστρου, προσφέρει στον επισκέπτη μαγευτική θέα.
Από το Κάστρο διέρχονται οι πεζοπορικές διαδρομές Δ2 και Δ4.

οδηγίες πρόσβασης
Το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής Μεσοχωρίου, βρίσκεται 400 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Νεάπολης - Άνω Καστανιάς, απέχοντας περίπου 13 χλμ. από τη Νεάπολη.
Στην είσοδο του κάστρου, υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευση
 Αλλάζει όψη το κάστρο της Αγίας Παρασκευής στα Βάτικα
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στο κάστρο των Βατίκων στη Νεάπολη Λακωνίας.

Μετά την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής περιφέρειας Πελοποννήσου και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η συντήρηση και αποκατάσταση του κάστρου των Βατίκων στη Νεάπολη Λακωνίας προχωρά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.750.000 ευρώ.

Το κάστρο των Βατίκων είναι κτισμένο σε φυσικά οχυρή θέση στην κορυφή λόφου στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους (13ος - 14ος αιώνας), δεσπόζει στην περιοχή σε σημείο απόλυτα στρατηγικό που ελέγχει τον Λακωνικό κόλπο μέχρι το στενό Κυθήρων και Ελαφονήσου και την ευρύτερη χερσαία περιοχή και έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.


Το Παλαιόκαστρο είναι οχυρωματικό κτίσμα της Φραγκοκρατίας στο σημερινό οικισμό Παλαιόκαστρο Λακωνίας που διοικητικά ανήκει στο Μεσοχώρι Λακωνίας. Βρίσκεται κτισμένο σε λόφο που δεσπόζει του κάμπου των Βοίων και σε περιοχή που μπορούσαν να ελέγξουν τα περάσματα. Απέχει 13 χιλιόμετρα από την Νεάπολη και είναι προσβάσιμος αρχαιολογικός χώρος. Σήμερα αναφέρεται και κάστρο Αγίας Παρασκευής λόγω του ομώνυμου χριστιανικού ναού που έχει χτιστεί στο εσωτερικό του.
Χτίστηκε από τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας τον 13ο αιώνα και αναφέρεται ότι ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος το παραχώρησε στους άρχοντες την Μονεμβασιάς για να του παραδώσουν την πόλη.
Πηγές .wikipedia.org .in.gr monemvasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου