Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δήλωσή Θανάση Δαβάκη για την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων.

Σήμερα είναι η"Παγκόσμια Ημέρα τών Μουσείων".Η Δήλωσή μου γι'αυτή:
Η 18η Μαΐου έχει οριστεί ως η
Σχεδιασμοί και πολιτικές αποφάσεις μαζί με εξαγγελίες σειράς Κυβερνήσεων αλλά και Αυτοδιοικητικών φορέων, προσκόμματα, προγραμματικές συμβάσεις, αλλαγές σχεδιασμών, εμπλοκές και εν συνεχεία αποχωρήσεις Ιδρυμάτων με παράδοση στις δωρεές, παρεμβάσεις πολιτιστικών συλλόγων και αρχαιόφιλων σωματείων της πόλης, ελπίδες, προσδοκίες και ηθικά επιχειρήματα με επίκληση τού ιστορικού παρελθόντος για τη δεσπόζουσα θέση της Σπάρτης στην Αρχαιότητα, είναι (επιγραμματικά) κάποιες "ψηφίδες" που συνθέτουν το σημερινό "τοπίο" αλλά και το σημείο πού βρίσκεται σήμερα ένα "όραμα" πού παραμένει διαρκώς επίκαιρο και απαιτητό από όλους τούς Λάκωνες και όχι μόνο.


Εν τω μεταξύ τα Κοινοτικά Προγράμματα εναλλάσσονται και παρέρχονται μαζί με τις Κυβερνήσεις, διάφορα Μουσεία έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα σε όλη τη χώρα (χωρίς να θέλουμε εδώ να αναφερθούμε στο ιστορικό βάρος των περιοχών πού τα φιλοξενούν και την σκοπιμότητα της ίδρυσης τους) και το ζήτημα τού Νέου Μουσείου της Σπάρτης παραμένει στάσιμο και δυστυχώς αμφίβολο, αν εξαιρέσουμε ένα απαλλοτριωμένο οικόπεδο με έναν ερειπιώδη σκελετό κτηρίου.
Αυτό το άσχημο αισθητικά οικοδόμημα που "υποδέχεται" τον επισκέπτη στην είσοδο της πόλης -όσο και αν το έχει συνηθίσει ο κάθε Λάκωνας, ώστε πλέον να μη τού κάνει εντύπωση-παραμένει διαρκώς μια εμβληματική και διαρκής "πληγή" στο σώμα της ιστορικής μας μνήμης και ένα "μνημείο" για να θυμίζει σε όλους μας και κυρίως σε εκείνους που παίρνουν αποφάσεις και διαθέτουν τα χρήματα, αυτή την ιστορική και ηθική εκκρεμότητα.
Είναι αυτονόητο φυσικά, ότι η προοπτική ίδρυσης νέου Μουσείου στη Σπάρτη θα έχει τεράστια αναπτυξιακή διάσταση για το σύνολο της Χώρας, αν ληφθεί υπόψη, η περίπτωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και ο όγκος των επισκεπτών του κατ' έτος, σε σχέση με τούς άλλους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Δεν είναι η ώρα να καταλογισθούν τώρα ευθύνες γιατί είναι προφανείς για όλους μας.
Για όλους αυτούς του λόγους επαναφέρω για πολλοστή φορά το θέμα στη Βουλή με δυο απλά Ερωτήματα προς τη σημερινή πολιτική ηγεσία:
1. Ποιά είναι η υφιστάμενη μέχρι στιγμής κατάσταση στη διαδικασία ίδρυσης Νέου Μουσείου στη Σπάρτη;
2. Ποιός είναι ο σχεδιασμός της νέας πολιτικής ηγεσίας τού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση λύσεων και πόρων σε ότι αφορά την κατασκευή Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη;

Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Για εμάς τους Λάκωνες αυτή η ημέρα μόνο προβληματισμό και μελαγχολία προκαλεί, γιατί είναι μονότονη αλλά και μονίμως εκκρεμούσα, η υπόθεση που λέγεται «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου