Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

H UNRRA ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Η UNRRA ήταν ένας διεθνής οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1943, κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου και είχε σκοπό να ανακουφίσει τους πληθυσμούς από τα δεινά του πολέμου με την παροχή τροφίμων, ενδυμάτων, καυσίμων, στέγης, ιατρικής βοήθειας κ.τ.λ. Στα Κύθηρα με τη λήξη του πολέμου ήρθαν τα πρώτα εφόδια με φορτηγά καράβια, τα οποία διένειμαν στον πληθυσμό.Το πλοίο με τα εφόδια της UNRRA ξεφορτώνει στο λιμάνι του Καψαλίου μετά τη λήξη του πολέμου. (Φωτο Φατσέα)

 Η UNRA (United Nations Relief and Rehadiliation Administration - Οργανισμός Διοίκησης Βοήθειας και Αποκαταστάσεως Ηνωμένων Εθνών) ...
Η ΟΥΝΡΑ Παρουσιάστηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και ιδιαίτερα τα αμέσως μετά τον Εμφύλιο χρόνια.
Ήτανε μια ανθρωπι
στική οργάνωση, η οποία συγκέντρωνε τρόφιμα και ρούχα από τον κόσμο των λιγότερο πληγεισών χωρών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων πολιτειών και τα προωθούσε στις ταλαιπωρηθείσες, εξαθλιωμένες θα έλεγα από τα δεινά του πολέμου χώρες. Και εδώ στην Ελλάδα και στο νησί μας, έφερναν τέτοια βοήθεια.
Στη σελίδα 12 του βιβλίου μου «Φουρτούνες στα Κύθηρα» έχω αυτή ακριβώς τη φωτογραφία του καϊκιού της Ούνρα, το οποίο μας ερχόταν δυο- τρεις φορές το μήνα και μας έφερνε βοήθεια σε ρούχα και τρόφιμα. Αυτά, με τη συνεργασία της Μητροπόλεως και των Κοινοτήτων μοιραζόντουσαν στον κόσμο.

πηγή Eleni Harou Manolis Daponte

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου