Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Με επιτυχία η άσκηση της Π.Υ Γυθείου… “Πυρανθος Πόλης 2015″….


000000000ΠΥΡΑΝΘΟΣ ΠΟΛΗ 2015″
Η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Α.Τ. Γυθείου, Κ.Υ. Γυθείου και την Ε.Ο.Δ. Λακωνίας, διεξήγαγε νυχτερινή άσκηση επέμβασης και διάσωσης σε πυρκαγιά ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο κέντρο της πόλης του Γυθείου. Επικεφαλής της Άσκησης αυτής ήταν ο Ανθυποπυραγός Κοντάκος Ευθύμιος με βοηθούς τους Τομεάρχες Αρχ/στη Πρόκο Δημήτριο, Αρχ/στη Κοτσάκο Γεώργιο και Πυρ/στη Τζιγκάκο Κωνσταντίνο. Ευθύνη για την διαχείριση των εγκλωβισμένων – διασωθέντων είχε ο Πυρ/στης Σακκάς Χρήστος. Ο Πυρ/στης Ρέμπελος Γιώργος ήταν επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε το κλήμα πυρκαγιών κατά την διάρκεια της άσκησης. Ο Εθελοντής Πυρ/στης του Εθ.Π.Σ.Ευρώτα Φάνης Λεημονήτης επιμελήθηκε των ασύρματων επικοινωνιών κλειστού κέντρου, μόνο για τις ανάγκες της άσκησης.

Σενάριο Άσκησης
Στις 28 Μαϊου 2015 και περί ώρας 21:00 το κέντρο επιχειρήσεων της Υπηρεσίας μας λαμβάνει τηλεφωνική κλήση για πυρκαγιά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «ΛΑΡΥΣΣΙΟΝ» στο κέντρο της πόλης του Γυθείου.
Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλημακοφόρο όχημα.
Βαθμός δυσκολίας (λόγω ώρας, κτηρίου και σεναρίου) υψηλός
Κίνηση πόλης μέτρια
Πληρότητα ξενοδοχείου 60%
Κατάσταση κατάρτισης υπαλλήλων για αντιμετώπιση πυρκαγιάς μέτρια

ΦΑΣΗ Ι
Αμέσως σημάνει συναγερμός και τρία οχήματα από την Υπηρεσία μας ξεκινούν με κατεύθυνση προς το σημείο. Ταυτόχρονα ο τηλεφωνητής διασταυρώνει την πληροφορία και ενώ διαπιστώνει ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη κινητοποιεί το κέντρο για τις παρακάτω ενέργειες.
α) Ενημερώνει τον Διοικητή της Υπηρεσίας ο οποίος διατάσει Γενική Επιφυλακή.
β) Οι πληροφορίες του Κέντρου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο ξενοδοχείο έχει απομονωθεί ο δεύτερος όροφος λόγω πυρκαγιάς στον πρώτο, υπάρχουν εγκλωβισμένοι ένοικοι και πιθανόν τραυματίες. Για το λόγο αυτό καλεί ασθενοφόρο και ιατρό από το Κ.Υ. Γυθείου.
γ) Ενημερώνει το Α.Τ. Γυθείου προκειμένου να συνδράμει για την διευθέτηση της κυκλοφορίας.
Φτάνοντας στον τόπο του συμβάντος ο επικεφαλής της πυρκαγιάς τοποθετεί τα τρία οχήματα της Υπηρεσίας μας, αναπτύσσονται δύο εγκαταστάσεις και γίνεται προσπάθεια διείσδυσης στο κτήριο για διάσωση και απεγκλωβισμό.
Ο επικεφαλής διαπιστώνει ότι εντός του 2ου ορόφου υπάρχει, τραυματισμένο άτομο χωρίς αισθήσεις και ζητά επειγόντως ιατρική υποστήριξη.
2 διασώστες πυροσβέστες με φορείο καθοδηγούν το ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ. προς το σημείο αφού έχει διαπιστωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει καθαρό περιβάλλον από παράγωγα καπνού και μπορούν με ασφάλεια και χωρίς αναπνευστική συσκευή να πλησιάσουν.

ΦΑΣΗ ΙΙ
Κατά την διείσδυση στο κτήριο ο επικεφαλής παρατηρεί κινήσεις πανικού από το προσωπικό και τους ενοίκους και καλεί ενίσχυση από πεζοπόρο τμήμα 5 εθελοντών ενώ ενημερώνεται από την Ε.Ο.Δ. ότι έχει συσταθεί ομάδα διασωστών και υποστηρικτών αποτελούμενη από 2 οχήματα και 8 στελέχη, αποδεχόμενος την ενίσχυση.
Η κατάσβεση στο κτήριο εφαρμόζεται από μια εγκατάσταση υψηλής πίεσης από την οροφή του Πυροσβεστικού οχήματος και από δύο εγκαταστάσεις χαμηλής πίεσης που αναπτύσσονται από τις εσωτερικές κλίμακες του κτηρίου προς τον όροφο.
Καταφθάνοντας η ενίσχυση από την Ε.Ο.Δ. , ο επικεφαλής αρχικά τοποθετεί τους 4 υποστηρικτές του συμβάντος και το 1 όχημα της Ε.Ο.Δ. στην διασφάλιση του χώρου από την ανατολική πλευρά του συμβάντος προκειμένου να μην προσεγγίσουν πολίτες προς την θερμή ζώνη της επέμβασης.

ΦΑΣΗ ΙΙΙ
Η πυρκαγιά βρίσκεται σε μερικό έλεγχο έχοντας διασφαλιστεί η δίοδος προσέγγισης στον όροφο με τα εγκλωβισμένα άτομα και ο επικεφαλής με 2 πυροσβέστες φθάνουν στον χώρο που έχουν συγκεντρωθεί οι εγκλωβισμένοι του 2ου ορόφου.
Ο επικεφαλής καλεί το πεζοπόρο τμήμα εθελοντών και το συνεργείο διασωστών της Ε.Ο.Δ. προκειμένου άμεσα και με ασφάλεια να απεγκλωβίσουν τους μη τραυματίες σε ασφαλές σημείο εκτός του κτηρίου (δυτική πλευρά, προαύλιου χώρου Δημαρχείου), όπου ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ. τους παραλαμβάνει για έλεγχο και παροχή πρώτων βοηθειών.
ΦΑΣΗ ΙV
Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ολοκληρώνεται και η ομάδα διασωστών της Ε.Ο.Δ. μαζί με το πεζοπόρο τμήμα των εθελοντών της Υπηρεσίας έχουν απεγκλωβίσει, καταμετρήσει και οδηγήσει σε ασφαλές σημείο 7 ενοίκους και 3 άτομα από το προσωπικό του ξενοδοχείου.
Μετά από προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού του Κ.Υ. ο τραυματίας έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και κατευθύνεται με το ασθενοφόρο όχημα στο Κ.Υ. για περαιτέρω έλεγχο.
Οι πυροσβέστες των εγκαταστάσεων ελέγχουν με προσοχή την καιόμενη περιοχή κάνοντας αποκάθαρση και πλήρη κατάσβεση.
Η άσκηση ολοκληρώνεται με την πλήρη κατάσβεση, την αποδέσμευση της Ε.Ο.Δ. και των εθελοντών από τον τόπο του συμβάντος και την συγκέντρωση των υλικών στα πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να αποχωρήσουν.
Με την αποχώρηση των πυροσβεστικών οχημάτων παραδίδεται στην κυκλοφορία η οδός Γρηγοράκη Ιωάννη και αποδεσμεύεται το όχημα της ΕΛ.ΑΣ.

Ευχαριστούμε θερμά:
το Α.Τ. Γυθείου,
το Κ.Υ. Γυθείου και
την Ε.Ο.Δ. Λακωνίας
για την άριστη συνεργασία με τον επικεφαλής και τους συντελεστές αυτής της Άσκησης.
Ο Διοικητής
Γραφάκος Κωνσταντίνος
Πυραγός

000000000000000000000000000000000000000000

000000000000000000000000000000000000

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου