Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ "WITTENBERGEN" ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ.

Μικρή εισροή υδάτων παρουσιάζει το φορτηγό πλοίο WITTENBERGEN, που προσάραξε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Κυθήρων, ενώ σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, δεν διατρέχει προς το παρόν κάποιο κίνδυνο. Το πλοίο μεταφέρει 3.000 τόνους κάρβουνο και όχι σιδηρομετάλλευμα, όπως αρχικά είχε δηλωθεί.
Στο σημείο της προσάραξης βρίσκονται ναυαγοσωστικό και πλωτό του λιμενικού, μια λάντζα, ενώ αναμένεται και ρυμουλκό προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκόλησης και ασφαλής ρυμούλκησης σε ασφαλές σημείο.Πηγή .altsantiri.gr/

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 
Φορτηγό πλοίο - σημαίας Αντίγκουα Μπαρμπούντα - με 3.000 τόνους σιδηρομετάλλευμα και 8 αλλοδαπούς πλήρωμα, προσάραξε τις πρωινές ώρες σε αβαθή, σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Κυθήρων.
Το πλήρωμα ειναι καλά στην υγεία του, ενω μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποια εισροή υδάτων.
Στο σημείο όπου έχει προσαράξει το πλοίο, σπεύδει ναυαγοσωστικό σκάφος και πλωτό του Λιμενικου Σώματος.
Το φορτηγό πλοίο (WITTENBERGEN), είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Τουρκία με προορισμό τη 

 Βόρεια Ιρλανδία.
Πηγή: ΑΜΠΕ.     

 
Σύμφωνα με πληροφορίες ,που έχει η ομάδα του "Συμβαίνει Τώρα" για το πλοίο που έχει προσαράξει στα ανατολικά των Κυθήρων , το πλοίο φαίνεται να έχει ρήγμα στη πλώρη , χωρίς να εμπνέει ανησυχία για την ώρα . Δεν διαφαίνεται κανείς κίνδυνος επί του παρόντος ούτε βύθισης ούτε ρύπανσης . Ήδη έχει ξεκινήσει από Πειραιά εδώ και 2 ώρες το ΑΙΓΙΣ Ι το ειδικό ρυμουλκό -αντιρυπαντικό που μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες περιπτώσεις ρύπανσης και είναι ναυλωμένο από την EMSA για περιπτώσεις σοβαρών ρυπάνσεων . Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής αλλά επιβάλλεται να παρθούν μέτρα .Η πρόληψη αναγκαίων μέτρων προστασίας έχει ίσως να κάνει με το ότι πρόκειται και για ένα τόσο ακριβό πλοίο έχει να κάνει και με τη αξία του φορτίου . Το ειδικό ρυμουλκό - αντιρυπαντικό ΑΙΓΙΣ Ι θα φτάσει σε 10-12 ώρες λόγω χαμηλής ταχύτητας .
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν έχει αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ρύπανσης .Όπως όλα δείχνουν με την μέχρι τώρα εκτίμηση της κατάστασης υπάρχει μικρό ρήγμα στη πλώρη , χωρίς εισροή στο εσωτερικό . Μέχρι την Κυριακή θα είναι καλός ο καιρός σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ άρα θεωρητικά και εφόσον το πλήρωμα έχει κάνει σωστή εκτίμηση θα αντιμετωπιστεί διότι θεωρείται απλό συμβάν όσο αφορά την επέκταση της ζημιάς .Αυτό όμως δεν το κάνει να μην υπολογίζετε σαν ένα σοβαρό συμβάν και θα πρέπει να γίνουν μια σειρά σωστών διαδικασιών , πχ ανάθεση σε εταιρεία για την αποκόλληση , υποβρύχια επιθεώρηση , και κάποια άλλα πράγματα που κρίνονται απαραίτητα .Όσο για το πως έγινε το ατύχημα είναι κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς πως έγινε ..Οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει την έρευνα . Συμβαίνει Τώρα

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες το ΑΕGIS I αποφάσισε να επιστρέψει Πειραιά διότι δεν του έγινε ανάθεση όπως ήλπιζε . Μάλλον σύμφωνα με τους αρμοδίους το συμβάν δεν δικαιολογούσε την παρουσία του συγκεκριμένου ρυμουλκού διότι προορίζεται για άλλου είδους ατυχήματα όπως (σύγκρουση) κ.τ.λ.Είναι μεγάλο ρυμουλκό και στοιχίζει πολλά η κάθε επέμβαση του. Όμως σε λιγότερο από 4 ώρες θα φτάσει άλλο ρυμουλκό στη θέση που προσάραξε το πλοίο για τις περαιτέρω ενέργειες(όπως ανάθεση) που θα μάθουμε στην ροή των ειδήσεων. Όπως μας ενημερώνουν τελικά το πλοίο φορτηγό δεν μεταφέρει σιδηρομετάλευμα αλλά κάρβουνο. Να σημειωθί εδώ ότι η επικοινωνία με το πλήρωμα είναι προβληματική και γι αυτό ίσως υπάρχουν καθυστερήσεις μια και είναι δύσκολο να βρεθεί γλώσσα επικοινωνίας με το πλήρωμα οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα θέμα και εκεί. Πηγή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.

ΠΙΣΩ ΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΡΥΜΟΥΛΚΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ :: Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες είχε ζητηθεί από την εταιρεία προσφορά ναυαγιαίρεσης η οποία και έχει δοθεί από μεγάλη κοινοπραξία ρυμουλκών εν τούτοις και το δεύτερο ρυμουλκό που είχε ξεκινήσει από Σούδα πριν λίγες ώρες και πλησίαζε στο χώρο του ατυχήματος ,μάθαμε ότι επέστρεψε πίσω .Το πιθανό είναι ότι δεν τα βρήκαν στο χρηματικό. Το πιο άσχημο είναι σε αυτή την περίπτωση όμως ,ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν γιατί όπως προαναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα ο καιρός χαλά από το Σάββατο και η σημερινή μέρα από ότι φαίνεται πήγε χαμένη με δύο ρυμουλκά να επιστρέφουν από την μέση της διαδρομής τους πίσω στη βάση τους. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχει ανησυχία για διαρροές ευτυχώς .Υπήρξε ένα πρόβλημα με την επικοινωνία του πληρώματος , με την μη κατανόηση της γλώσσας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εταιρία πλέον που πρέπει να κάνει την διαδικασίας της ανάθεσης να τα βρεί στο θέμα το οικονομικό και να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκόλλησης. Το αισιόδοξο για την εξέλιξη όπως μας πληροφόρησαν είναι ότι το πλοίο έχει αξιόπιστη ασφάλεια οπότε θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Πηγή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο ΛΣ κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο για να ενημερωθώ για το περιστατικό προσάραξης φορτηγού πλοίου στις ανατολικές ακτές των Κυθήρων. Η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία και δεν έχει προκληθεί μεγάλη ρηγμάτωση, ενώ ο κίνδυνος διαρροής καυσίμων είναι ανύπαρκτος. Η Δημοτική Αρχή ζήτησε να ρυμουλκηθεί το πλοίο εκτός Κυθήρων, ενώ η ομάδα απορρύπανσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι σε επιφυλακή, αν και δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου