Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Εμφάνιση του Ιού της Τριστέτσας στον Δήμο Ευρώτα

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας ανακοινώνεται νέα εμφάνιση του ιού της τριστέτσας στην Περιφερειακή μας Ενότητα σε δυο φυτωριακές  επιχειρήσεις  του Δήμου Ευρώτα.
Η τελευταία εμφάνιση του ιού έγινε το 2014  σε αγροτεμάχιο στην Τοπική Κοινότητα Περιστερίου του Δήμου Ευρώτα σε επίσημη δειγματοληψία σε αγροτεμάχιο ευρισκόμενο στην εστιακή ζώνη προσβολής του 2011.
Υπενθυμίζουμε ότι η ασθένεια για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στη Λακωνία το 2007 σε κτήμα στην περιοχή Αγίου Ανδρέα Βλαχιώτη του τότε Δήμου Έλους σε μανταρινιές ποικιλίας Clemenpons. Η αρμόδια επιτροπή λαμβάνοντας τα επίσημα μέτρα ,προέβη στην καταστροφή  με καύση του συνόλου των δένδρων του κτήματος .
Τον Ιούλιο του 2011 σε φυτώριο της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου εντοπίστηκε ο ιός σε φυτώριο σε δενδρύλλια Κλημεντίνης και η Υπηρεσία μας σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας προέβη σε καταστροφή με καύση όλης της φυτωριακής  μονάδας.
Σε επίσημες δειγματοληψίες που διενήργησε το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Σπάρτης  (ΚΕΠΥΕΛ) , αρμόδια αρχή για τους ελέγχους στο πολ/κό υλικό στα φυτώρια , τα αποτελέσματα  της εργαστηριακής ανάλυσης του επισήμου εργαστηρίου του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, έδειξε παρουσία του ιού σε φυτώρια της Περιφερειακής μας Ενότητας. Πρόκειται για δύο φυτώρια με έδρα το Δήμο Ευρώτα :
α)Το φυτώριο με την επωνυμία «Χιώτη Δημητρίου» που εδρεύει στη Δημοτική Κοινότητα  Βλαχιώτη  . Ο ιός βρέθηκε σε δύο δενδρύλλια Ορτανίκ σε υποκείμενο Volkameriana.  Η Υπηρεσία μας  βάσει της  ΚΥΑ με αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416) « Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των  εσπεριδοειδών» προέβη σε λήψη προβλεπομένων μέτρων (καταστροφή δενδρυλίων)  στις 28-7-2015 και έχει γίνει  οριοθέτηση ζωνών με  την  9642/27-7-2015  Απόφαση  Αντιπεριφερειάρχη.
β)  Το φυτώριο με την επωνυμία «Agrofarmer Ιωάννης  Καρυτσιώτης ΟΕ» που εδρεύει στη Τοπική Κοινότητα  Φιλισίου  . Ο ιός βρέθηκε σε ένα δενδρύλλιο μανταρινιάς  Κλημεντίνης σε υποκείμενο Volkameriana.  Η Υπηρεσία μας  βάσει της  ΚΥΑ με αριθ. 121285/665/5-9-2006 (Β΄1416) « Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των  εσπεριδοειδών» προέβη σε δέσμευση του καταμετρηθέντος πολλαπλασιαστικού υλικού στις 15-7-2015 , έχει γίνει  οριοθέτηση ζωνών με  την 9641/27-7-2015  Απόφαση  Αντιπεριφερειάρχη , ενώ εκκρεμεί η καταστροφή του σχετικού υλικού δυνάμει σχετικής προσωρινής διαταγής  του προέδρου Διοικητικού  Εφετείου  Τρίπολης .
Για το λόγο αυτό, όποιος παραγωγός έχει προμηθευτεί δενδρύλλια από  το φυτώριο, να ενημερώσει άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σπάρτη, τηλ/νο 2731363330 και 2731363333. Επίσης, δεν πρέπει να αγοράζει κανείς δενδρύλλια από φυτώρια από διάφορες περιοχές εντός ή εκτός της Π.Ε. Λακωνίας, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το Ν. 2147/52  (Α΄ 155).

                                                                                  Η Προϊσταμένη
ΔΑΟΚ Λακωνίας

                                                                                  Β. Θεοχαράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου