Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Δελτίο Τύπου « ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ »

Ο Δήμος Μονεμβασίας στα πλαίσια των δράσεων για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας Καθαριότητας υλοποιεί την δράση « Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Δημοτών του Δήμου μας σχετικά με την ανακύκλωση συσκευασιών και γενικά την διάθεση των απορριμμάτων » .  
   Η δράση αφορά την αναλυτική ενημέρωση όλων των οικιών και καταστημάτων του Δήμου μας  από εξειδικευμένη εταιρεία ενημέρωσης ,με κατ οίκον επίσκεψη στην οποία θα αναπτύσσεται ξεχωριστά σε κάθε νοικοκυριό ποια προϊόντα πρέπει να συλλέγονται στους μπλε κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης , με ποιο τρόπο και για ποιους λόγους το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών επιτάσσει την όσο τον δυνατόν καλύτερη ανακύκλωση . 
   Παράλληλα θα παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών , μπαταριών καθώς και την συλλογή σε ογκώδη αντικείμενα .ενώ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους για την πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης οι οποίες θα καταγράφονται και θα εξετάζονται από την υπηρεσία καθαριότητας  του Δήμου μας .
 Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ιδιοκτητών και εργαζομένων σε καταστήματα που παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των ανακυκλώσιμων αποτελεσμάτων .
Στην ενημέρωση θα μοιραστούν έντυπα από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης αλλά και του Δήμου Μονεμβασίας τα οποία θα δίνουν αναλυτικές οδηγίες στους δημότες γι8α την διάθεση κάθε προϊόντος . Σε  κάθε δημοτική ενότητα έχει οριστεί συγκεκριμένος υπάλληλος του Δήμου που απαντά στα ερωτήματα των πολιτών όπως και επίσης οι κατά τόπους Αντιδήμαρχοι .     
   Επίσης έχει δημιουργηθεί ομάδα στο facebook  με τίτλο « ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ » στην οποία θα παρέχεται αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Δήμου αλλά θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο οι δημότες να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους .
 Αντίστοιχη ενημέρωση θα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Δήμου  :  www.monemvasia.gov.gr/anakiklosi .   
 Στην παραπάνω δραστηριότητα ενημέρωσης του Δήμου Μονεμβασίας θα υπάρχει εθελοντική συνδρομή από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας από τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τα μέλη των αντίστοιχων συμβουλίων . Επίσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενημερώσουν πλήθος φορέων και συλλόγων του Δήμου μας .                                                             
Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση κάθε δημότη η πλήρης και η σωστή ανακύκλωση και επίσης τα τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη του Δήμου και των δημοτών από την σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης .
     Η παραπάνω ενημέρωση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων του Δήμου Μονεμβασίας  οι οποίες υλοποιούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο και  περιλαμβάνουν :  επισκέψεις και συνεργασία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου με άλλους Δήμους της περιοχής μας όπως Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Ερμιονίδος , Δήμος Σκάλας και προετοιμασία διαδημοτικών συνεργασιών , πλήρης καταγραφή  της υπάρχουσας υποδομής , όπως αρίθμηση και χαρτογράφηση με gps  κάδων απορριμμάτων  , συνεργασία με στελέχη  της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης οι οποίοι επισκέφθηκαν επανειλημμένα το Δήμο μας , ανάθεση μελέτης για την εκπόνηση τοπικού δημοτικού σχεδίου για την διαχείριση απορριμμάτων στα πλαίσια της διαβούλευσης για το Εθνικό Πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων και προετοιμασία για την διακήρυξη αναδόχου για την εκτέλεση της εργασίας 
 «  Κοσποστοποιηση οργανικών και βιοαποδομήσιμων αποβλήτων »  και δεματοποίηση υπολείμματος .
Αναλυτική ενημέρωση υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δημου Μονεμβασίας  www.monemvasia.gov.gr και στο facebbok  στην ομαδα  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ . 
 



ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

            ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 

Τι είναι ανακύκλωση
Η ανακύκλωση (είναι η επεξεργασία υλικών που αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία)   είναι δείγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι υποχρέωση και πράξη ευθύνης για όλους. Με την ανακύκλωση υλικών, συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Ενδεικτικά, η συλλογή και η επαναχρησιμοποίηση ενός τόνου ανακυκλώσιμου αλουμινίου ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 50 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ η ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού σώζει 17 δέντρα.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

·         Περιορίζουμε τον όγκο των απορριμμάτων
·         Προστατεύουμε το περιβάλλον, μειώνουμε τη ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτων
·         Εξοικονομούμε ενέργεια, φυσικούς πόρους από πρώτες ύλες
·         Βελτιώνουμε την αισθητική των πόλεων και των οικισμών
·         Βελτιώνουμε και διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής και την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας, που είναι το μέλλον μας
·        Τα οικονομικά οφέλη του Δήμου και των Δημοτών είναι τεράστια από την πλήρη και σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης .

Δράσεις του Δήμου Μονεμβασίας

Σε πρώτη φάση ξεκίνησε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας αναλυτική ενημέρωση σε κάθε οικία και σε κάθε κατάστημα για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ  από ομάδες δημοτών με την συνδρομή αιρετών του Δήμου μας , φορέων και Συλλόγων .
 Παράλληλα θα διανεμηθεί έντυπο το οποίο θα δίνει οδηγίες στους Δημότες για την διάθεση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών , την διάθεση μεγάλων και ογκωδών αντικειμένων καθώς και προϊόντων που προέρχονται από κλαδέματα κήπων κ.τ.λ
     Σε δεύτερη φάση ο Δήμος μας συμμετέχοντας στο Εθνικό Σχέδιο Διαβούλευσης για την διαχείρηση Απορριματων προτίθεται άμεσα να υλοποιήσει την επεξεργασία , κομποστοποίηση των οργανικών Απορριματων ,  περίπου 40% του συνόλου , την διάθεση ειδικών ρευμάτων για τηγανέλαια , ρούχα , ελαστικά με συνέπεια την κατάργηση των σημερινών σκουπιδότοπων ( ΧΑΔΑ ) .

Αν κάθε δημότης διαθέσει λίγα λεπτά της ώρας καθημερινά , εφαρμόσει τη διαλογή στη πηγή και ακολουθήσει τις οδηγίες για την διάθεση κάθε ρεύματος ( ανακύκλωση , μπαταρίες , ηλεκτρικές συσκευές , ογκώδη αντικείμενα ) τα περιβαλλοντικά και οικονομικά  οφέλη του Δήμου μας  θα είναι τεράστια

Οδηγίες , πληροφορίες , ενημέρωση σχετικά με την διάθεση Απορριμάτων , Πληροφορίες
Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας  
Δημοτικοί Υπάλληλοι , Νίκη Πετράκου 2732360019
Πληροφορίες στο διαδίκτυο ( ΙΝΤΕΡΝΕΤ )
Facebook : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Ιστοσελίδα : monemvasia.gov.gr / anakiklosi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου