Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΑΙΩΝΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ...ΠΛΥΤΡΑ [ ΦΩΤΟ ]


                                                                                                   
Η Πλύτρα είναι παραθαλάσσιος αραιοχτισμένος οικισμός πολύ κοντά ( 4 χιλ. ) στα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβασίας.
Απέχει από την Αθήνα 290 χιλ. και από την Σπάρτη 73 χιλ.
Έχει περίπου 170 κατοίκους.
Στη Πλύτρα θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες (Παχειά Άμμος, Αρτάνης, Κόκκινες, Αμμούλης) με γαλανά νερά, ιδανικές για κολύμβηση και για ψάρεμα, εκ των οποίων η Παχειά Άμμος λαμβάνει κάθε χρόνο χαρακτηρισμό “ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ’’ .
  
Έχει το κεντρικό λιμάνι που εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των κατοίκων μπορεί να φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής.
Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται από φορείς και τον δήμο Μονεμβάσιας  διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες από γνωστά ονόματα και τοπικά συγκροτήματα, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής, parties στην παραλία, κτλ.
Η Πλύτρα διαθέτει παιδική χαρά, χώρο πάρκιγκ για τροχόσπιτα, καφετερίες και εστιατόρια – ουζερί.
Μπορείτε, να κάνετε πεζοπορία, περιπάτους, ποδηλασία (εδώ εδρεύει και η Δανειστική Λέσχη Φίλων Ποδηλάτου "Ποδηλατοπαρέα"), τζόκιγκ, ορειβασία, αγροτουρισμό, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα.
Στη παραλία Αρτάνης βρίσκεται το πρώτο σπίτι (ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο) που κτίστηκε στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός, ότι η προφορική παράδοση θέλει να έχει φιλοξενηθεί εκεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στενή φιλία συνέδεε τις δύο οικογένειες.
Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκετα ο οικισμός Καραβοστάσι με τα ξεχωριστά παραδοσιακά πέτρινα οικήματα. Στον όρμο Ξυλί βυθίστηκε (27 Απριλίου 1941) τορπιλάκατος απο γερμανικά αεροπλάνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και βρίσκεται σε βάθος 9 έως 12μ.
  
Στην Πλύτρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας οι κλιματολογικές συνθήκες είναι από τις πιο καλές που επικρατούν στον Ελλαδικό χώρο.



Στην Πλύτρα, στην περιοχή "ΚΟΚΚΙΝΕΣ", υπάρχει η βυθισμένη πόλη του Αρχαίου Ασωπού, της οποίας τα ερείπια διακρίνονται μέχρι σήμερα με γυμνό μάτι μέσα στη θάλασσα αλλά και κατά μήκος της ακτής.
Λείψανα της Ρωμαϊκής πόλης του Ασωπού η οποία πιθανότατα είχε ανεγερθεί  στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ασωπού βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή.
Η πόλη βυθίστηκε το 365 μ.Χ. μετά από ισχυρό σεισμό, στον οποίο οφείλεται και ο χωρισμός του βράχου της Μονεμβασιάς.
Ο Ασωπός, μέλος του Κοινού των Ελευθερολακώνων, ήταν αρχαία πόλη που είχε ασφαλές λιμάνι και δικό της νόμισμα με την επιγραφή ΑΣΩΠΕΙΤΩΝ. Ένα τέτοιο νόμισμα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης.
Σημειώνεται ότι στο Διάταγμα του 1870 περί εγκρίσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Πλύτρας σε 9 οικοδομικά τετράγωνα του σχεδιαγράμματος που συνοδεύει το Διάταγμα αναγράφεται η φράση: «ερείπια αρχαίας πόλης».
Στην ίδια όμως θέση με την απόφαση του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως του 1966 περί χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών διατηρητέων μνημείων, αναγράφεται η φράση: «εκτεταμένα λείψανα της Ρωμαϊκής πόλεως Ασωπός».
Υπάρχουν δύο απόψεις για τη θέση του αρχαίου Ασωπού. Η μία τον τοποθετεί στη σημερινή θέση Μποζά και η άλλη στη θέση Πλύτρα. Η σύγχυση προήλθε, γιατί στην ίδια περιοχή υπήρχε και άλλη αρχαία πόλη η Κυπαρισσία. Από τα Λακωνικά του Παυσανία, όπου αναφέρει τις αποστάσεις του Ασωπού από τις Ακριές (Κοκκινιά) και το Υπερτελέατον (Βόρ. Φοινικίου) προκύπτει ότι η θέση της Πλύτρας, ήταν η θέση του Ασωπού.
Για την προέλευση της ονομασίας ΑΣΩΠΟΣ υπάρχουν δύο εκδοχές: Η πρώτη προέρχεται από το όνομα κάποιου ήρωα που κατέβηκε στην περιοχή με τους Ηρακλειδείς και η δεύτερη από τον ποταμό που διέσχιζε την πεδιάδα. Πιθανότερη είναι η δεύτερη αφού η ονομασία Ασωπός απαντάται σε πολλούς ποταμούς στην Κορινθία, στην Αττική και στην Βοιωτία και αλλού.
Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Παπαδιανίκων - Δαιμονιάς, είναι σε πανοραμική θέση και ήταν η ακρόπολη των αρχαίων πόλεων της ευρύτερης περιοχής. Η θέα από το Παλαιόκαστρο είναι μοναδική βλέποντας κανείς όλο τον Λακωνικό Κόλπο.

πηγή  .plytra.gr
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου