Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΤΙΚΑ.1930 οι νέες κοπέλες εκείνης της εποχής εκπαιδεύονταν στην χρήση της ραπτομηχανής singer με έμφαση τα κεντήματα

Κάποια πράγματα αποτελούν σημεία αναφοράς για την προπολεμική ζωή στην πρωτεύουσα των Βατίκων την Νεάπολη 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 οι νέες κοπέλες εκείνης της εποχής εκπαιδεύονταν στην χρήση της ραπτομηχανής singer με έμφαση τα κεντήματα 
Η Γερμανική εταιρία των ραπτομηχανών singer για να μπορέσει να προωθήσει τις πωλήσεις της εκείνη την εποχή δημιουργούσε Σχολές κεντήματος για δωρεάν εκμάθηση στα διάφορα χωριά της Ελλάδος στέλνοντας την εκπαιδεύτρια δασκάλα του κεντήματος .
Οι κοπέλες συνήθως είχαν μόνο την υποχρέωση να αγοράσουν την ραπτομηχανή εφόσον πάνω σε αυτή θα μάθαιναν δωρεάν τον χειρισμό της .
Οι Σχολές κεντήματος σταμάτησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1950 γιατί τότε σταμάτησε και η χρηματοδότηση της εταιρίας .
Στην φωτογραφία που από την ηλικία των κοριτσιών συμπεραίνουμε ότι πρέπει να είναι του έτους 1937 βλέπουμε στο μεγάλο κατάστημα του Ιωάννη Νικολάου Γκούβερη που υπάρχει και σήμερα κλειστό στην παραλία της Νεάπολης τον ίδιο και την δασκάλα του κεντήματος με τις μαθήτριες τους πίσω από τις ραπτομηχανές .
Η θεία Πίτσα η Δερμάτη- Γκούβερη και η θεία Μαρίτσα Νυχά Στούμπου αναγνώρισαν τις περισσότερες κοπέλες της Σχολής από την Νεάπολη και τις αναφέρουμε για να παραμείνουν στο πολιτιστικό αρχείο των Βατίκων , αλλά ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν οι κοπέλες που ήταν από τα χωριά των Βατίκων που χρειαζόταν μεγαλύτερη προσπάθεια , παρακαλώ να τις αναφέρουν κάποιοι φίλοι μου στο facebook αν τύχει και τις γνωρίζουν πραγματικά.
Ιωάννης Νικολάου Γκούβερης (ο ίδιος ήταν και ο πλοιοκτήτης του μεγάλου για την εποχή σκάφους «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ»
1. Η Δασκάλα του κεντήματος
2. Ζαφείρω Παναγιώτη Χαραμή
3. Ευαγγελία Δημητρίου Αλεξανδράκη
4. Αλειφέρη…
5. Χρυσώ Σταθάκη – Βελιώτη
6. Ευαγγελία Μανούσου
7. Φώνη Μπαχτή
8. Καλλιόπη Μπαχτή -Βέζου
9. Σμαράγδη Μόσχοβη 
10. Ματίνα Δερτιλή – Σαρσέντη
Ο καλός μου φίλος Αντώνης Δουμάνης με πληροφορεί ότι η singer δεν είναι Γερμανική εταιρία αλλά Αμερικανό - Βρετανική και τον ευχαριστούμε .
Τελικά οι Αμερικανοί εκείνη την εποχή δεν έφτιαχναν μόνο ξυραφάκια Gillette όπως έλεγε ο Χίτλερ ....
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου