Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ - Ενημέρωση των Κυθηραϊκών και Αντικυθηραϊκών συνδέσμων

Μία εφ' όλης της ύλης ενημέρωση των Κυθηραϊκών και Αντικυθηραϊκών συνδέσμων και παροικούντων Κυθηρίων-Αντικυθηρίων, Αθηνών-Πειραιώς απο την Δημοτική αρχή Κυθήρων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11-12-15 από τις 19:00 έως τις 22:45, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Θεμιστοκλέους 5, στην Αθήνα.

Η ενημέρωση έγινε από τον Δήμαρχο κ. Σ. Χαρχαλάκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Κομηνό και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Δήμου κ. Α. Σεμιτέκολο (Νομικό σύμβουλο) και Δ. Μπογιατζή (Τεχνικό συνεργάτη).

 
Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα Κυθηραϊκά θέματα και μετά το πέρας της ενημέρωσης ακολούθησε ευρεία συζήτηση προβλημάτων και αποριών που ετέθησαν από τους παρευρισκομένους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους και εδόθησαν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινήσεις από την δημοτική αρχή.

Την εκδήλωση προλόγησε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τριφυλλείου ιδρύματος κ. Ε. Καλοκαιρινός και ο πρόεδρος του Κυθηραϊκού συνδέσμου Αθηνών κ. Γ. Καρύδης.

Ανοίγοντας την ενημέρωση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η επαφή αυτή καθιερώνεται πλέον 2 φορές τον χρόνο, μία στην Αθήνα την χειμερινή περίοδο και μία στα Κύθηρα το καλοκαίρι όπου οι περισσότεροι των παροικούντων βρίσκονται την θερινή περίοδο, για διακοπές.


Στην συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Σ. Χαρχαλάκης έκανε ένα συνολικό απολογισμό του 14μηνου έργου της παρούσας δημοτικής αρχής, παρουσιάζοντας τα εκτελεσθέντα αλλά και τα προγραμματισμένα έργα, και εστιάζοντας κυρίως στην κάθετη αλλαγή νοοτροπίας και διαχείρησης του Δήμου, όπου κυριαρχεί η διαφάνεια και η συγκεντρωτικότητα της διαχείρησης των έργων με αποτέλεσμα την θεαματική εξοικονόμηση πόρων που παράλληλα χρησιμοποιούνται για την δημιουργία περισσοτέρων έργων και δραστηριοτήτων.

Εξαιρετική εντύπωση έκανε η βαθειά γνώση του Δημάρχου σε όλα τα θέματα και η πραγματική προσπάθεια της δημοτικής αρχής να λύσει οριστικά πολλά προβλήματα που έχουν σωρευθεί εδώ και αρκετά χρόνια και αποτελούν πραγματική τροχοπέδη στα μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής, τροφοδοτώντας παράλληλα τον μύλο της κρατικής γραφειοκρατίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο επίμαχο θέμα της εκκρεμότητας που υπάρχει μεταξύ του ΥΠ.ΕΣ και του Δήμου για το θέμα της εκλογής νέου συμβουλίου της Εγχωρίου Περιουσίας και της αέναης αναμονής για την έκδοση του σχετικού Π.Δ., παρόλο που υπάρχει ήδη η ανάλογη υπουργική απόφαση.

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα η εκκρεμότητα αυτή συνδέεται άμεσα με το θέμα των παραχωρήσεων των περιοχών των λιμένων και την δημιουργία ζωνών λιμένων, έτσι ώστε να υπερκερασθούν τα νομικά κωλύματα και να υπάρξει πλέον κανονική διαχείρηση των λιμένων του νησιού, και να παύσει να θεωρείται κάθε κτήριο η κατασκευή εντός των λιμένων παράνομη. Προσέτι θα συντήνει στην τάχιστη δημιουργία και των προαναγγελθέντων υδατοδρομίων (παρόλο που αντίστοιχα το όλο πρόγραμμα υδατοδρομίων απέτυχε και εφέτος να ξεκινήσει λόγω αφενός της πλήρους ολιγωρίας του κράτους και αφετέρου τη μη σοβαρή επιχειρηματικότητα εκ μέρους των εταιρειών που έχουν αναλάβει την εν λόγω δραστηριότητα).

Με την πρέπουσα σειρά αναφέρθηκε ο Δήμαρχος σε όλα τα εγκεκριμένα από την περιφέρεια έργα των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, εστιάζοντας στην μελέτη σκοπιμότηας και μελέτη επέκτασης του αεροδιαδρόμου αεροδρομίου, στην κατασκευή ΧΥΤΥ Κυθήρων και Αντικυθήρων αλλά και στα νυν καταβαλόμενεα περιβαντολογικα πρόστιμα 320.000 ευρώ, για τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ. Ποσόν που θα μπορούσε άλλως πως να διατεθεί για αρκετά άλλα πρόσθετα έργα και που παρόλα αυτά είναι υποχρεωτικό να καταβαλλεται από τον Δήμο μέχρι την αποπεράτωση και πιστοποίηση των νέων ΧΥΤΥ.

Ακόμη αναφέρθηκαν : Ο βιολογικός του Ποταμού, Οι μονάδες αφαλάττωσης Αγίας Πελαγίας και Διακοφτιού, Η οδός Μορμόρη στον Αβλέμωνα, Το Καστέλο στον Αβλέμωνα, Το Μπελβεντέρε στην Χώρα, Ο παιδικός σταθμός στα Λογοθετιάνικα, Η κατασκευή εσωτερικού δικτύου Αγίας Πελαγίας, Η ανάπλαση της πλατείας Φρατσίων, Οι αθλητικές εγκατάστασεις στο Μανιτοχώρι, Η ανέγερση μνημείου σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα, Η δημοτική οδοποιϊα Κυθήρων, Η ανακατασκευή της γέφυρας Μάκρωνα και Στραποδιού, Η επισκευή του δρόμου Αγίας Αναστασίας-Ποταμού, Η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Αρχαιολογικού μουσείου Κυθήρων, Η καθαίρεση υφάλων στο λιμάνι Ποταμού Ανικυθήρων, Η διαπλάτυνση δρόμου Ποταμού Αντικυθήρων....

Επίσης έγινε μνεία για την σειρά των μελετών που αφορούν : Την στατική επάρκεια της εκκλησίας στα Μητάτα, Τα λιμενικά έργα στην Πλαταία Άμμο, Τα λιμενικά έργα στο Καψάλι, Την επικαιροποίηση της μελέτης για την Μαρίνα στο Καψάλι (εφόσον τακτοποιηθεί το θέμα των λιμενικών ζωνών), Την διαπλάτυνση του επαρχιακού δικτύου, Την κατασκευή Βιολογικού Αγίας Πελαγίας, Την σύνδεση των οικισμών Καλάμου και Λειβαδίου με τον Βιολογικό Καψαλιού, Την δημιουργία ναϋδέτου στο Καψάλι (για την προσέγγιση και προσόρμηση κρουαζιεροπλοίων).....

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της ακαταλληλότητας του υπάρχοντος θεάτρου Ποταμού και την ανάγκη των απαραίτητων εργασιών υποδομής για την λειτουργικότητα του και ασφαλή του πρόσβαση και παραμονή σε αυτό των θεατών και επισκεπτών.

Επίσης αναφέρθηκε το επίμαχο θέμα και ο διαφαινόμενος "θάνατος" του σπηλαίου της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου και τα απαραίτητα προαπαιτούμενα που προτάσσονται από την σπηλαιολογική υπηρεσία τηου κράτους, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση της ασφάλτου απο το επάνω μέρος της οροφής του σπηλαίου το οποίο προκαλεί και την σταδιακή του εξαφάνιση και καταστροφή.

Για το θέμα των παιδικών χαρών στο νησί έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν αλλά υπομνήσθηκε και στην συζήτηση. Ήδη έχει εξασφαλισθεί το θέμα της παιδικής χαράς στην Καρβουνάδα ενώ παράλληλα όλες οι δημοτικές παιδικές χαρές του νησιού θεωρούνται ως μη ούσες λόγω ακταλληλότητας και μη πιστοποίησης. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι χρειάζονται τουλάχιστον 50.000 ευρώ για κάθε παιδική χαρά προκειμένου να εφοδιασθεί με κατάλληλα πιστοποιημένα όργανα και να πιστοποιηθεί από την αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Στην συνέχεια τον λόγο επήρε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κομηνός ο οποίος αναφέρθηκε εκτεταμμένα στα έργα του Δήμου και ιδιαίτερα στο επίμαχο θέμα που επί πολλά έτη ταλαιπωρεί και εξακολουθήσει να ταλαιπωρεί το νησί (όπως άλλωστε και την πλειονότητα των νησιών της Ελλάδας), το θέμα της ύδρευσης. Αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος εκτενώς στην προγραμματισμένη πια, και χωρίς τα θεαματικά "ντου" των προηγουμένων χρόνων, εκτελεσθέντα έργα : α) καθαρισμού των δεξαμενών όπου ευρέθησαν τόνοι λάσπης, σκελετοί ζώων, ανύπαρκτα καλύματα, πληθώρα διαρρεόντων σημείων και ανυπαρξία φίλτρων. β) αντικατάστασης μεγάλων τμημάτων διαρρεόντων και ακταλλήλων σωληνώσεων  γ) φραγμένων διακοπτών νερού.

Με έμφαση ο Αντιδήμαρχος τόνισε για την ασύδοτη υδροκλοπή και παράνομες συνδέσεις την αναστροφή μετρητών νερού, που  αφενός επιφέρουν τρομακτική απώλεια εσόδων του Δήμου, αφετέρου αποτελούν δέλεαρ για χρησιμοποίηση του ποσίμου νερού για ανεξέλεγκτο χρησιμοποίηση του για άρδευση και παράλογη σπατάλη του ώστε να στερείται το πολυτιμώτερο αγαθό,  από όλους όσους το χρειάζονται πραγματικά, ειδικά τους κρίσμους θερινούς μήνες.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις επί πολλά έτη εκκρεμείς οφειλές, ειδικά από μεγάλους καταναλωτές επώνυμους, οι οποίες τελικά εισπράχθηκαν και όσες δεν εισπράχθηκαν ακολούθησαν την νομική οδό. Και ακόμη αναφέρθηκε στα πρόσφατα μικρά έργα της φροντίδας των αγροτικών οδών αλλά και της κάλυψης με ψυχρά άσφαλτο των αμέτρητων λακούβων που επί πολλά έτη είχαν μετατρέψει τους Κυθηραϊκούς δρόμους σε "φονέα των σανζμάν όλων των αυτοκινήτων".

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ερωτήσεις, υποδείξεις αλλά και αιτήματα του ακροατηρίου.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που αναφέρθηκαν αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

α) Το θέμα των σφαγείων: Όπως αναφέρθηκε το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και να αδειοδοτηθεί από την πολιτεία. Δεν θα ήταν όμως αδύνατον εάν αυτό συνδυαζόταν με ένα είδος τυποποίησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Δηλαδή παράλληλη δημιουργία μονάδας συσκευσίας και εξαγωγής, μάλιστα δε λόγω της υψηλής ποιότητας θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία δημιουργίας της και φυσικά ταυτόχρονα και πηγής δημιουργίας πολλαπλών θέσεων εργασίας και απασχόλησης καθώς και απασχόλησης συναφών επιχειρήσεων.

β) Το θέμα των επιστροφών χρημάτων από όσους τα προηγούμενα έτη καρπώθηκαν χρήματα που ανήκαν στον Κυθηραϊκό λαό: Μία εξαιρετική επισήμανση του ακροατηρίου, αλλά πιστεύω και μία γενική επιθυμία όλων των Κυθηρίων είναι να υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματος. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος ήδη πραγματοποιείται έλεγχος και σύντομα θα υπάρξουν οι αποδόσεις ευθυνών και οι απαιτήσεις του Δήμου.

γ) Το θέμα του βιολογικού του Αυλαίμωνα: Ετέθη το αίτημα της δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού και στον Αυλαίμωνα. Η δημοτική αρχή ευρέθη σύμφωνη αλλά όπως είναι κατανοητό πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη μελέτη, έγκριση και συμμετοχή σε ανάλογο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι καλό θα ήταν να υπάρξει κοινή μελέτη για δημιουργία σταθμού αφαλάτωσης και βιολογικού και θα έλεγα και μετά την διευθέτηση των λιμενικών ζωνών και δημιουργία μελέτης για μαρίνα.

δ) Το θέμα των υδάτινων πόρων: Αναφέρθηκε εκτενώς το επίμαχο θέμα των υδάτινων πόρων. Πόρων που μέχρι σήμερα βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στις γεωτρήσεις, οι οποίες όμως, όπως είναι φυσικό εξαντλούνται δραματικά. Όπως τονίσθηκε από την δημοτική αρχή βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη γεώτρηση που ελπίζεται να κάλυψει τις πρόσφατες ανάγκες.
Από το ακροατήριο προεβλήθη η λύση της δημιουργίας φραγμάτων αλλά όπως ελέχθη από την δημοτική αρχή είναι μη εφικτό λόγω της υπάρχουσας μορφολογίας.
Μία ενδιάμεση ίσως λύση είναι η δημιουργία μικρών λιμνοδεξαμενών κατα την φορά των υπαρχόντων ρεμάτων, τα οποία σημειωτέον είναι αρκετά στο νησί.

Η συζήτηση έκλεισε με την αναφορά του θέματος, το οποίο αποτελεί και την κύρια αναφορά της σελίδας μας, δηλαδή το θέμα του αγκυροβολίου των πλοίων στην θαλάσσια περιοχή των τουριστικών παραλιών των Κυθήρων. Ο Δήμαρχος επέδειξε απόλυτη αποφασιστικότητα στο θέμα αυτό της μείζονος σημασίας, και το χαρακτήρισε και ως μη διαπραγματεύσιμο, διατηρώντας την θέση του αμετακίνητη, παρά την παραίνεση του όμορου Δημάρχου Μονεμβασίας ο οποίος θεωρεί την περιοχή ως "δική του επικράτεια" και κηρύσσοντας πιθανόν τα 6 μίλια σαν αιγιαλίτιδα ζώνη ... φθάνοντας ίσως πέρα από την Αγία Μόνη........!!!!

Το ακροατήριο χειροκρότησε θερμά και ευχαρίστησε για την ευρεία ενημέρωση και αντίστοιχα ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος ευχαρίστησαν για την ακρόαση και την συμμετοχή των παρευρισκομένων.
------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου