Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

SOS από στη Ν.Α. Λακωνία για τη ρύπανση από το «πειρατικό αγκυροβόλιο» (vid)

Η μαγευτική περιοχή της νότιας Πελοποννήσου εκπέμπει σήμα κινδύνου. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, ογκώδη τάνκερς, φορτηγά-πλοία και κοντέινερς συνεχίζουν να αγκυροβολούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή ανάμεσα στη Νεάπολη Λακωνίας και την Ελαφόνησο, καθώς και στο βορειοανατολικό τμήμα των Κυθήρων.
Το λεγόμενο «πειρατικό αγκυροβόλιο» παρατηρείται στην περιοχή την τελευταία δεκαετία. Όπως αναφέρουν κάτοικοι, μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από χίλιες αγκυροβολίες.
Πρόσφατη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, που πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποκαλύπτει σήμερα η ΕΡΤ, αναφέρει το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής. Όπως προκύπτει από τη μελέτη,
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στη Νεάπολη Λακωνίας.
Το βίντεο-ντοκουμέντο που είχε αναρτήσει τον περασμένο Μάιο, η «Αυγή» είναι χαρακτηριστικό. Όπως βλέπουμε στα πλάνα, το συνεργείο που εργάζεται σε πλοίο που έχει αγκυροβολήσει στον όρμο Βοιών, κάνει επισκευαστικές εργασίες, αλλάζει λαμαρίνες που έχουν φθαρεί και οξυγονοκολλά τις καινούριες.
Εργασίες δηλαδή που θα έπρεπε να πραγματοποιούνται σε κάποια ναυπηγοεπισκευαστικη ζώνη. Ιδιαίτερα εκτεταμένη ήταν και η ρύπανση από διαφυγή πετρελαίου στο Βορειοανατολικό τμήμα των Κυθήρων, πριν από ένα μήνα.
Το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, μεταξύ της Νεάπολης και της Ελαφονήσου αποτελεί μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Στην περιοχή βρίσκεται και το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο που έγινε διεθνώς γνωστή από το σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC και που πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων της διεθνούς οργάνωσης Arch.
Κάθε χρόνο, η ευρύτερη περιοχή των δήμων Μονεμβασίας, Κυθήρων και Ελαφονήσου φιλοξενεί περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.
Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς αναμένεται το νέο Σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα σχετικά με την αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βατίκων.
Για τη δραστηριότητα του αγκυροβολίου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και οι τρεις δήμοι της περιοχής, καθώς και οι Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου.
Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
 Απόσπασμα από κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 1 της 12ης Δεκεμβρίου 2015, σχετικά με το ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο στην περιοχή Βάτικα της Λακωνίας και τις ρυπάνσεις της περιοχής



-----------------------------
Πηγή: ΕΡΤ1-WebTV
-----------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου