Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... Στην Ελαφόνησο, στα Βάτικα και στα Κύθηρα την Πρωτο­χρονιά του 1826 ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...
Στην Ελαφόνησο, στα Βάτικα και στα Κύθηρα την Πρωτο­χρονιά του 1826 ο Ελληνικός Στόλος με τους Α. Μιαούλη, Γ. Σαχτούρη, Α. Πιπίνο κ.α.
Από το Ιστορικό, Πολιτισμικό και Ναυτικό Ημερολόγιο του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού της Ν. Ελλάδας 
του Δρ. Κωνσταντίνου Σπ. Μέντη
Κατόπιν εράνου συγκεντρώθηκαν μεταξύ των μελών του Βουλευτικού και του Εκτελεστικού 82.000 γρόσια και 42.000 αντίστοιχα και προσφέρθηκαν για την παρασκευή του στόλου.
Την 1η Ιανουα­ρίου του 1826, ημέρα Παρασκευή και ώρα 3 μ.μ., 
ο Ναύαρχος Μιαούλης κάνει σενιάλο για την αναχώρηση του στόλου από την Ύδρα, στις 10 μ.μ. ο Στόλος παρακάμπτει τον Κάβο-Μαλιά και μετά τις 11 μ.μ. βρίσκεται στο Στενό της Ελαφονήσου, αλλά αδυνατεί να συνεχίσει την πορεία του προς Μεσολόγγι, λόγω σφοδρότατου πουνεντογάρμπη και έτσι κατευθύνεται προς το Σαρακήνικο της Ελαφονήσου για προσόρμιση.
Ναύαρχος του Στόλου είναι ο Α. Μιαούλης, Αντιναύαρχος ο Γ. Σαχτούρης
και Πλοίαρχοι των πολεμικών οι:
Α. Κριεζής, Λ. Πινότσης, Ι. Λαλεχός, Αλέξανδρος Ραφαήλ, Γ. Νέγκας, Στ. Δοκός, Δ. Βόκος, Γ. Καμίνης, Α. Ραφαήλ, Ι. Ζάκας, Χρ. Δημητρίου, Γκίκας Κοσμάς, Κ. Μπελεμπίνης, Σάββας Ανδρέου, Ι. Μαρούκας, Γκίκας Ψεύτης
και των πυρπολικών Ανδρέας Πιπίνος, Γ. Πολίτης, Μαρίνης Σπαχή Μανώλης και Μπούτης Μιχαήλ Μπουντούρης.
Ο Στόλος όμως δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο ξακουστό Αγκυροβόλιο του Σαρακήνικου, λόγω μεγάλης Θεομηνίας και πελαγοδρομεί μεταξύ Τσιρίγου και Ελαφο­νήσου (κατά το γραμματέα του Μιαούλη, Ικέσιον Γ. Λάτριν, ανήρχοντο σε 32 πλοία με τα πυρπολικά, προοριζόμενα να αντιταχθούν σ’ ένα εχθρικό στόλο, 130 πλοίων).
Παραθέτουμε αποσπάσματα από το Ημερολόγιο του Αντιναυάρχου Γ. Σαχτούρη για τη θεομηνία στην Ελαφόνησο σελ. 161).
"... Έξημερώθημεν μέσον Τσιρίγου και προς τα Βάτικα εις τάς ώρας 2 έπλησιάσαμεν εις τα Έλαφονήσια ... ό αέρας Πονέντε-Γαρμπής και βολτατζάρομεν (λοξοδρομούμεν) μέσον Τσιρίγου και Έλαφονήσια..»
Πηγή
Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου