Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Το πρόβλημα νερού στην Αγία Πελαγία

Μετά από τις καταγγελίες για την ποιότητα του νερού στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας η σελίδα μας επικοινώνησε με την αρμόδια δημοτική αρχή, εκφράζοντας τις έντονες διαμαρτυρίες για την κατάσταση και την ποιότητα του νερού.

Σε απάντηση της παρέμβασης μας, εδόθησαν από τους ερωτηθέντες οι ακόλουθες εξηγήσεις: 




1) Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, το απόγευμα αναφέρθηκε βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας. 

2) Αμέσως έσπευσε επί τόπου το εξουσιοδοτημένο συνεργείο υδραυλικών και προέβη στις εξής ενέργειες:
α.-Εκκένωσε την δεξαμενή από όπου υδροδοτείται η περιοχή {Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι λόγω αντιθέτου κλίσης του πυθμένα της δεξαμενής -εκ κατασκευαστικού λάθους - κατακρατείται ποσότητα λάσπης και στερεών υπολειμμάτων στον πυθμένα της δεξαμενής μετά την πλήρη εκκένωση}
β.-Η εκκένωση της δεξαμενής είναι απαραίτητη σε κάθε επισκευή του δικτύου της Αγίας Πελαγίας, επειδή όλες οι βάνες είναι χαλασμένες και δεν λειτουργούν. {Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί επί μία δεκαετία περίπου. Ακόμη να θυμίσουμε ότι παρόλο που όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλαπλές εκκενώσεις της δεξαμενής ΟΥΔΕΠΟΤΕ αντικαταστάθηκαν οι χαλασμένες βάνες. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή η αντικατάσταση τους θα γίνει στην προσεχή προγραμματισμένη συντήρηση καθώς και ο προγραμματισμένος ενδελεχής καθαρισμός της δεξαμενής, που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα καθαρισμού των δεξαμενών και αντικατάστασης χαλασμένων βανών του Δήμου, όταν το εξουσιοδοτημένο συνεργείο φθάσει στην συντήρηση της Αγίας Πελαγίας.}

Σημείωση Σελίδας: Θα προτείναμε όταν γίνει η όλη διαδικασία να γίνει ταυτόχρονα με τσιμέντο ταχείας πήξεως αλλαγή της κλίσεως του πυθμένα της δεξαμενής στην σωστή κατεύθυνση. Είναι προτιμώτερο να παραμείνει η περιοχή έστω κάποιο διάστημα χωρίς νερό προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό το χρὀνιο πρόβλημα που προκαλεί τόση ενόχληση στους κατοίκους....

γ) Η αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο και η επαναφορά της ύδρευσης έγινε την επομένη στις 7 το απόγευμα. Ήτοι η περιοχή έμεινε χωρίς νερό μία ολόκληρη ημέρα.

δ) Όταν επανήλθε το δίκτυο τα εναπομένοντα κατάλοιπα {όπως ανέκαθεν - λόγω της αιτίας που περιγράψαμε πιο πάνω} παρασύρθηκαν από το νερό του δικτύου και γέμισαν το δίκτυο με αποτέλεσμα να επηρεασθούν ιδιαίτερα τα υψηλότερα σημεία του οικισμού.

ε) Σιγά-σιγά με την κατανάλωση το δίκτυο καθάρισε και αποκαταστάθηκε πλήρως η τροφοδότηση της περιοχής.

Ελπίζουμε ότι αυτή την φορά, που επι τέλους ανεδείχθη σωστά το πραγματικό πρόβλημα, να υπάρξει οριστική λύση και όταν θα γίνει η συντήρηση της δεξαμενής και των βανών να δοθεί η ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση και να μην έχουμε πλέον αυτά τα προβλήματα που στο παρελθόν η και το παρόν φέρνουν τους κατοίκους σε απελπιστική θέση.

Να συμπληρώσουμε δε ότι και οι κάτοικοι θα πρέπει να συντελέσουν σε αυτή την προσπάθεια κάνοντας υπομονή, κατα την διάρκεια της συντήρησης -καθαρισμού - αντικατάστασης, και να παραμείνουν όσο χρειαστεί χωρίς νερό προκειμένου να λυθεί το θέμα μια για πάντα.

Πιστεύουμε ότι η δημοσιογραφική έρευνα παράλληλα με την τεχνική κατάρτιση μπορεί να πληροφορήσει απόλυτα σωστά όλους τους πολίτες και να τους αφήσει να βγάλουν σωστά συμπεράσματα και όχι κραυγές οργής χωρίς πλήρη γνώση του αντικειμένου.

Εξάλλου η σελίδα μας εδώ και αρκετά χρόνια είχε επισημάνει και είχε δημοσιεύσει την αναγκαιότητα σταδιακής συντήρησης - καθαρισμού των δεξαμενών {τότε μιλώντας σε ώτα κωφών και σήμερα μετατρεπόμενη σε υλοποίηση από την παρούσα δημοτική αρχή}

Είναι δε χαρακτηριστικά τα λόγια του Αντιδημάρχου κ. Κομηνού σε πρόσφατο ΔΣ σχετικά με την κατάσταση των δεξαμενών σε όλο το νησί.

  
Αντώνης Λαμπρινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου