Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η Πολιτική Αθωότητα.....

Μια μακρά και επίπονη ασθένεια με κράτησε για αρκετούς μήνες μακριά από τα γεγονότα των Κυθήρων τα οποία παρακολουθώ στενά και μάλιστα έχω αρκετές φορές παρέμβει δημόσια. 
Έχοντας προς το παρόν ξεπεράσει τον σκόπελο αυτής της αρρώστιας, θα κάνω ορισμένα σχόλια για την πρόσφατη αθώωση των 4 κατηγορουμένων από το Εφετείο Πειραιά, η οποία στάθηκε αφορμή για πανηγυρισμούς, κατά τη γνώμη μου υπερβολικούς και ανούσιους. Και εξηγούμαι.




Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι γεγονός ότι ταλαιπώρησε άδικα πολλούς συνανθρώπους μας για πολλούς μήνες. 
Πολλές ακροαματικές διαδικασίες που οδήγησαν στην αθώωση των κατηγορούμενων. 
Η αθώωση δεν ήταν γενικής φύσης, δηλαδή οι κατηγορούμενοι της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν βραβεύτηκαν με κάποιο βραβείο για τη μέχρι σήμερα πολιτική ή κοινωνική ή επαγγελματική τους δράση. 


Αθωώθηκαν από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενός συγκεκριμένου κατηγορητηρίου που οι καλοί νομικοί γνώριζαν εξαρχής ότι είχε συνταχθεί επιπόλαια και χωρίς σοβαρά νομικά επιχειρήματα και ερείσματα. Ίσως συντάχθηκε επειδή κανένας εισαγγελέας δεν μπορούσε να πάρει την ευθύνη να θέσει εξαρχής την υπόθεση στο αρχείο. 


Η αθώωση λοιπόν ήρθε ως η μόνη απάντηση απέναντι σε μάρτυρες κατηγορίας αμφίβολης αξιοπιστίας και μπροστά σε ένα πρόχειρο και μη τεκμηριωμένο κατηγορητήριο. Η βασική κατηγορία των παράνομων παρατάσεων συγκεκριμένων έργων δεν αποδείχθηκε ότι ενείχε δόλο ή προσωπικό όφελος για τους κατηγορουμένους και έτσι η Δικαιοσύνη τους απάλλαξε. 


Πρέπει λοιπόν οι Τσιριγώτες να γνωρίζουν ότι η αθώωση αυτή αφορά μόνο τα συγκεκριμένα αδικήματα των συγκεκριμένων έργων για τα οποία κατηγορήθηκαν τόσοι άνθρωποι και τους κόστισε τόσα πολλά χρήματα, αμοιβές δικηγόρων και άλλα πολλά έξοδα. Η αθώωση αυτή δεν είναι πιστοποιητικό κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων για κανέναν!


Ένας λογικός άνθρωπος λοιπόν δεν θα συνέδεε τη συγκεκριμένη αθώωση με τίποτε άλλο, ούτε με την τοπική πολιτική σκηνή και σίγουρα όχι με τις εκλογές του 2014, τις οποίες η συγκεκριμένη παράταξη έχασε για μια σειρά άλλων λόγων, εκ των οποίων οι ποινικές εμπλοκές ίσως ήταν ο τελευταίος και ο πιο επουσιώδης. 


Οι εκλογές χάθηκαν για την παράταξη του κ. Κουκούλη επειδή ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει συνεχώς τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις, επειδή έγιναν τοπικό κατεστημένο, επειδή δεν έλυσαν τα μεγάλα προβλήματα όπως είχαν υποσχεθεί, επειδή το πλεόνασμα του Δήμου δεν έγινε έργα με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να έρθει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να γίνει αφρός, επειδή καθυστέρησαν πολύ στην εκπόνηση μελετών για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, επειδή ορισμένοι εξ αυτών είχαν έπαρση και συνέδεσαν το Δήμο με το επάγγελμά τους και να μην προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο γιατί η αλήθεια είναι γνωστή, επειδή ο τοπικός Δήμος δεν είχε καμία ουσιαστική παρέμβαση στο ΕΣΠΑ, επειδή έγιναν πολλά λάθη σε πολλούς τομείς, για τα οποία κρίθηκαν οι πρώην διοικούντες το νησί. 


Όπως το 2010 κρίθηκαν θετικά, έτσι ο κόσμος το 2014 τους έκρινε αρνητικά. Να αναγνωρίσουν αυτή την κρίση και να μην προσπαθούν λοιπόν να αποδείξουν ότι η αθώωση αυτή αναιρεί την κρίση και την άποψη του μέσου τσιριγώτη γιατί κάνουν ένα τεράστιο λάθος. 


Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε όλοι την επιλογή της Κυβέρνησης να θεσπίσει θητεία σε όλους τους εκλεγμένους, κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει παντού, σε όλες τις χώρες του κόσμου, προκειμένου να μην παγιώνεται η διαφθορά και να μην διαιωνίζονται τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις ασχέτως αν είναι επιτυχημένα ή όχι. 


Η κοινωνία πρέπει να ανανεώνει τις επιλογές της σε όλες τις θέσεις του δημόσιου βίου, γιατί μια ανανέωση πάντα βγαίνει σε όφελος του κόσμου και των πολιτών. 


Μιλώντας με πολλούς φίλους μου τσιριγώτες πιστεύω ότι με αυτά που έγραψα εκφράζω και τα δικά τους αισθήματα και ευχαριστώ για το βήμα. 
-------------------------------------------------
Πάνος Σταθάκης, Νεάπολη Βοιών
-------------------------------------------------

Πηγή http://kithiraikanea.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου