Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΤΟ 2011


Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας κατόπιν αυτοψίαςκαι εισήγησης τουΤμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Λακωνίαςαλλά και σχετικών εγγράφων αρμοδίων υπουργείων και Υπηρεσιών,και αφού έλαβε υπόψη και τις απόψεις της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντοςτου Δήμου Μονεμβασιάς,επέβαλε το κατ' ανώτατο όριο πρόστιμο των χιλίων (10000 ευρώ σε βάρος του δήμου Μονεμβασιάς για τον λόγο ότι προχώρησε στη κατασκευή αποχετευτικού δικτύου χωρίς να υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ισχύ κατά παράβασητου Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4014/11 και ισχύει. Επιπροσθέτως δε διαβίβασε τη δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Κατά συνέπεια , η χωροθέτηση εγκατάσταση και κατασκευή έργου χωρίς να τηρηθεί η περιβαλλοντική άδειδότηση αποτελεί ευθέια παράβαση και του άρθρου 24 του Συντάγματος αλλά και της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Μονεμβασιάς αντικατέστησε τρία(3) η περισσότερα αντλιοστάσια προώθησης βοθρολυμάτων μιας περιβαλλοντικής μελέτης που έχει λήξει από το 2011 ,με ένα κεντρικό αντλιοστάσιο,όχι στη θέση ενός από τα αντλιοστάσια αυτήε της μελέτης, αλλά σχεδόν πάνω στην μοναδική και κεντρική πλατεία της πόλης ,όπου γίνονται όλες οι εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Είναι δε μοναδικός χώρος περιπάτου πολιτών και τουριστών,με τα παράπλευρα καφενεία και εστιατόρια,αλλάζοντας ριζικά την όψη και μορφή της πλατείας και παρακωλύοντας εννοείται την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των πολιτών και τουριστών, χωρίς όχι μόνο περιβαλλοντική αλλά ούτε μηχανολογική ,ούτε οικονομετρική μελέτη ώστε,αν μη τι άλλο ,να γνωρίζουν οι πολίτες ,αφενός μεν πως θα λειτουργεί αυτό το κεντρικό αντλιοστάσιον -'Ηρώον'-εξέδρα εκκένωσης βόθρου στην πλατεία, και αφετέρου τι ποσόν θα πληρώνουν παγίως οι κάτοικοι για την μετέπειτα λειτουργία του έργου. Ούτε και αυτό μελέτησε ο δήμος ? Πιστεύουμε ότι μόνο κάποιος που δεν αγαπά την Νεάπολη και δεν τον ενδιαφέρει η ανάπτυξη της θα έκανε ένα τέτοιο άθλιο υπέργειο(αντί υπογείου) βοθροκατασκεύασμα ,με μεγάλα φουγάρα ,στο κεντρικότερο και πιο περίοπτο σημείο της πόλης ,εντελώς αυθαίρετα και παράνομα. Έτσι κάνει τα έργα κοινής ωφελείας ο δήμος, μόνο και μόνο για να κόψει την κορδέλα ο αρμόδιος παράγοντας; 
Για την δόξα κατασκευής έργου κοινής ωφελείας και μόνο ;
Χωρίς ποτέ να καλέσει σε διαβούλευση ως όφειλε ,φορείς και κυρίως αρμοδίους επιστήμονες ;
όλοι θέλουμε διακαώς,εννοείται τον βιολογικό καθαρισμό αλλά σύμφωνα πάντα με το γράμμα του νόμου. Ο δήμος Μονεμβασιάς λοιπόν αναιτιολόγητα και χωρίς μελέτες αντικατέστησε τρία η περισσότερα αντλιοστάσια της λιγμένης μελέτης με ένα τεράστιο στην καρδιά της πόλης,που πιθανόν να επηρεάσει ακόμη και την χρηματοδότηση του έργου,θα πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε εργασία προκειμένου να επανεξετάσει και επανασχεδιάσει το έργο,με βαρύτητα στη σωστή χωροθέτηση των αντλιοστασίων , χωρίς προχειρότητες ,αλλά με σοβαρότητα και προσοχή,αφού λάβει υπόψη και τις θέσεις των τοπικών φορέων ,των αρμοδίων υπηρεσιών και των αρμοδίων επιστημόνων.
Εδώ τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενθαρρυνόμενοι από σχετική δημοσίευση του Δημάρχου κ.Τριχείλη στις 18/6/2014 για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Νεάπολης Βοιών που βεβαίωσε ότι "η παραπάνω πληροφόρηση είναι απολύτως ακριβής και ολόκληρο το ιστορικό του έργου είναι διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά'' ζητήσαμε στις 1/7/2014 από τον Δήμο Μονεμβασιάς, ως καλοπροαίρετη Ενεργή και Συνεργάσιμη Επιτροπή Πρωτοβουλίας Νεαπολιτών , που ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου μας, να μας χορηγήσει αντίγραφο της περιβαλλοντικής μελέτης του 'όλου έργου του βιολογικού καθαρισμού Νεάπολης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και επιλογή(υπόδειξη) της τοποθεσίας(-ων) κατασκευής αντλιοστασίου συλλογής λυμάτων.για να μας απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι αυτή δεν είναι δυνατόν να ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ. 
Έτσι μη έχοντας άλλη επιλογή προσφύγαμε στον κ.εισαγγελέα ο οποίος τους υποχρέωσε με εισαγγελική παραγγελία (2 φορές) να μας παραδώσουν τη μελέτη η οπόια απεδείχθει εκ των υστέρων και βεβαιώθηκε από αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες ,είχε λήξει από τον Ιανουάριο του 2011(!!!) και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καινούργια, με την σύμφωνη γνώμη, εννοείται των αρμοδίων (5 τουλάχιστον) Υπουργείων.

 
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου