Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 2014 ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την απροειδοποίητη τροποποίηση των δηλώσεων του 2014 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών,  ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Επικαλούμενος περίπτωση άνεργης φορολογούμενης, που όταν πήγε να καταθέσει τη φετινή φορολογική δήλωση έκπληκτη διαπίστωσε ότι χρωστούσε 65,85€ από πέρυσι, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει εισόδημα 6.63€ και μηδενικό εκκαθαριστικό, ο κ. Κατσαφάδος κάνει λόγο για τροποποίηση των δηλώσεων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς καμιά προειδοποίηση.
«Είναι γεγονός ότι, αν η εν λόγω φορολογούμενη είχε ειδοποιηθεί πριν το πέρας του 2015, θα είχε τη δυνατότητα να προβεί από μόνη της σε αναγκαίες τροποποιήσεις στη δήλωσή της (κατάθεση αποδείξεων ως δαπάνες), ώστε να μην επιβαρυνθεί με φόρο, ενώ θα είχε γλιτώσει τις επακόλουθες προσαυξήσεις όλους αυτούς τους μήνες που τρέχουν οι οφειλές εις βάρος της», επισημαίνει ο Βουλευτής.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους φορολογούμενους, από την τροποποίηση των δηλώσεων στην οποία προέβη, χωρίς καμία προειδοποίηση, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τους τελευταίους μήνες του 2015, για τις δηλώσεις φορολογικού έτους 2014.
Ειδικότερα, προς μεγάλη της έκπληξη άνεργη φορολογούμενη, η οποία είχε κάνει δήλωση το 2015 με δηλωθέν εισόδημα 6.63€ και μηδενικό εκκαθαριστικό, διαπίστωσε, όταν πήγε να καταθέσει τη φετινή της δήλωση, ότι χρωστάει από πέρσι 65,85€, εξαιτίας τροποποιητικής δήλωσης, η οποία είχε γίνει απροειδοποίητα από τη ΓΓΠΣ τον περασμένο Οκτώβριο (βλ. επισυναπτόμενα).
Είναι γεγονός ότι, αν η εν λόγω φορολογούμενη είχε ειδοποιηθεί πριν το πέρας του 2015, θα είχε τη δυνατότητα να προβεί από μόνη της σε αναγκαίες τροποποιήσεις στη δήλωσή της (κατάθεση αποδείξεων ως δαπάνες), ώστε να μην επιβαρυνθεί με φόρο, ενώ θα είχε γλιτώσει τις επακόλουθες προσαυξήσεις όλους αυτούς τους μήνες που τρέχουν οι οφειλές εις βάρος της.
Επειδή το κράτος οφείλει να διευκολύνει τους πολίτες και όχι να τους παγιδεύει,
Επειδή με τον τρόπο αυτό δεν οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους, αλλά καλλιεργείται ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας για το ‘’τί σου ξημερώνει’’ και τι καλείσαι να πληρώσεις,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.            Προέβη πράγματι η ΓΓΠΣ σε αλλαγές στις δηλώσεις των περασμένο Οκτώβριο; Αν ναι, ποιοι ήταν οι λόγοι και με ποιον τρόπο ενημέρωσαν τους φορολογούμενους πολίτες;
2.            Πώς η εν λόγω φορολογούμενη είναι δυνατόν να γνωρίζει ότι πρέπει να δηλώσει δαπάνες στη δήλωσή της εφόσον η αρχική δήλωσή της βγήκε από το σύστημα μηδενική; Τι είναι αυτό για το οποίο φορολογείται, αφού το δηλωθέν της εισόδημα είναι 6,63€;
Πειραιάς 18 Μαΐου 2016
Ο Ερωτών Βουλευτής    
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου